Annonce
Navne

"Strøtanker" fra Hammershøj i bogform

De to skulpturer til venstre for Anne-Grethe Helweg Venning Christensen er eksempler på forfatterens alsidige talenter. Privatfoto
Anne-Grethe Helweg Venning Christensen debuterer som forfatter.

I en alder af 57 år debuterer Anne-Grethe Helweg Venning Christensen, Hammershøj, som forfatter.

Det sker med bogen "Strøtanker", som udgives på forlaget Bogform i Randers ved Bjarne Smed, og som på forsiden viser endnu en side af forfatterens kreative talent - motivet er nemlig tegnet af Anne-Grethe Venning Christensen selv. I huset ud mod hovedvejen gennem Hammershøj ses endnu flere eksembler på kunstnerisk talent i form af malerier og skulpturer.

Anne-Grethe Helweg Venning Christensen har boet i Hammershøj det meste af sit liv, men der har dog været afstikkere, blandt andet til Trekantområdet, hvor hun en tid arbejdede på Lego. Hun har også en periode arbejdet på Grundfos i Bjerringbro.

Den debuterende forfatter er såkaldt psykisk sårbar. Selv foretrækker hun at kalde sin diagnose for en sindslidelse. Den hedder skizoaffektiv, hvilket viser sig ved, at hun har en meget livlig fantasi.

I begyndelsen af 2019 var Anne-Grethe Helweg Venning Christensen i to måneder indlagt på lukket afdeling i Viborg. Her begyndte hun at nedfælde sine tanker på papir. Hun fortsatte efter at være udskrevet, og det blev til "Strøtanker", skrevet i hånden med en let læselig skrift.

I bogen fortæller Anne-Grethe Helweg Venning Christensen om løst og fast fra sin hverdag, ofte med nævnelse af lokale mennesker, som hun har truffet og talt med, eksempelvis i Brugsen i Hammershøj. Eller det kan være om ture til venner og sejlture i hendes og hendes mands motorbåd til Kanaløen i Randers Fjord. Båden er en såkaldt norsk snekke, der ligger i Randers, og i øvrigt kun kan gå under Randersbro ved lavvande.

Bogen rummer også eksempler på, at forfatteren både kan skrive digte og lave mad - der er således et par opskrifter med.

Anne-Grethe Helweg Venning Christensen vil med egne ord ikke mere forsøge at blive medicinfri.

- For det duer ikke. Men det betyder heller ikke noget, for jeg har alt det, jeg kunne ønske mig og mere til, siger hun.

Annonce

Gift med kaptajn

I 13 år har Anne-Grethe Helweg Venning Christensen været gift med Hans Jørgen Lykke Helweg Jensen, der sejler som kaptajn på langfart. Han forventes dog at være hjemme, når han fylder 70 år senere i år, men har ellers ingen planer om at gå fra borde lige med det første.

I 13 år havde Hans Jørgen Lykke Helweg Jensen sit eget skib, døbt "Martrans", fordi det lå i Mariager. I en avisartikel fra dengang blev han kaldt "Havets husmand", og han var også med i en tv-udsendelse.

Ved huset i Hammershøj er indrettet en smuk såkaldt sansehave, faktisk en gave fra ægtemanden, skabt af folk fra Ellengård. Til husstanden hører også en bomuldshund, der nok skal vide at melde, hvis der kommer gæster.

Anne-Grethe Helweg Venning Christensen har en datter og en søn fra et tidligere ægteskab og fortæller i bogen, at ægtefællen har ikke færre end 11 børn.

- Mem han er jo også sømand, noterer hun i "Strøtanker".Der er dog "kun" kontakt til de seks.

Ny bog på vej

Knap er den første bog udkommet, før Anne-Grethe Helweg Venning Christensen er langt fremme med nummer 2.

Den nye bog kommer til at hedde "Skrublerier" og vil være i en mere fortællende stil end den første. Den vil være en erindringsbog, og her er det væsentligt, at Anne-Grethe Helweg Venning Christensen har en særdeles god hukommelse.

- Jeg kan huske samtaler tilbage for mange år siden. Det har været mit problem nogle gange, for jeg kan også huske de dårlige ting, og de bliver ved med at ride mig som en mare, siger hun.

"Strøtanker" præsenteres ved en reception i Hammershøj Forsamlingshus fredag den 31. januar fra kl. 14 til 16.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce