Annonce
Randers

Straffesag mod byrådsmedlem afvist: Tidligere chef advarer om at problemerne i forvaltning bare vil fortsætte

Ann Hermansen er nu ansat som direktør i Hedensted Kommune. Men indtil 1. maj var hun familiechef i Randers, og især den sidste tid her var præget af, at hun følte sig chikaneret af blandt andet et byrådsmedlem. Sagen har nu været vurderet af en advokat, der mener at der ikke er grundlag for en sigtelse. Arkivfoto: Annelene Petersen
Hvis ikke politikerne ændrer deres måde at agere på over for de ansatte, så vil problemerne bare fortsætte, advarer tidligere chef, oven på en turbulent tid i børn- og skoleforvaltningen. Ann Hermansen efterlyser handling, ikke blot pæne ord, når politikerne efter hendes mening er gået for vidt overfor medarbejderne i kommunen.

Randers: Ann Hermansen var i syv år familiechef i Randers Kommune, og især i den seneste tid af ansættelsen følte hun sig chikaneret af byrådsmedlem Bjarne Overmark (BL) i en sådan grad, at Randers Kommune valgte at lade advokatfirmaet Horten Advokatpartnerselskab vurdere, om der var grund til at rejse en straffesag mod byrådspolitikeren og to andre medlemmer af Beboerlisten.

Nu er svaret fra advokatfirmaet kommet, og konklusionen er, at sagerne ikke med overvejende sandsynlighed vil kunne føre til domfældelse. Med andre ord er der ikke grundlag for en sigtelse.

Ann Hermansen er 1. maj tiltrådt en stilling som direktør for social- og omsorgsområdet i Hedensted Kommune og er dermed ikke længere en del af børn- og skoleforvaltningen i Randers. Forvaltningen er for nylig også blevet en direktør fattigere, fordi politikerne på baggrund af en arbejdsmiljøredegørelse valgte at fyre Michael Maaløe.

Annonce

Byrådsmedlem Bjarne Overmark (BL) er godt tilfreds med, at han ikke bliver sigtet for chikane.

- Det er dejligt at være fri for at skulle møde i retten i den sag, siger politikeren, der er advokat.

- Det er også godt, at politiet i stedet kan bruge tiden på rigtige forbrydelser, lyder det fra Bjarne Overmark.

Et vigtigt ærinde

Ann Hermansen havde ikke selv nogen forventning om, at der skulle rejses sigtelse mod Bjarne Overmark og to andre politikerne fra Beboerlisten, da hun i efteråret, efter opfordring fra sin fagforening DJØF, gik til kommunaldirektør Jesper Kaas Schmidt med en række eksempler på, at hun oplevede at blive udsat for chikane på de sociale medier.

Hun ønskede blot at få sat fokus på de problemer, hun i en længere periode havde oplevet.

- Mellem at gøre absolut ingenting og lave en politianmeldelse, er der en række greb, som jeg oplever at man som organisation ikke har gjort brug af.

- Jeg ville gøre opmærksom på problemet, og håbede på at nogen, måske kommunaldirektøren eller borgmesteren, vil rejse sig op og sige, nu er det nok, fortæller Ann Hermansen.

Annonce

Forberedt på konklusionen

Kommunaldirektør Jesper Kaas Schmidt valgte at lade et advokatfirma undersøge en række udsagn fra politikerne på de sociale medier vedrørende Ann Hermansen. Og der er altså ikke grundlag for en sigtelse, lyder vurderingen.

- Jeg var forberedt på konklusionen. Men mit ærinde var at skubbe til toppen af organisationen og politikerne og få dem til at tage et ansvar.

Ann Hermansen er ikke imponeret over, at byrådet – minus Bjarne Overmark - i efteråret lavede en fælles udtalelse, der bakker op om de ansattes ytringsfrihed og ret til et privatliv. Det skete efter sagen om et facebook-opslag, hvor en veninde til Ann Hermansen skrev, at de nu skulle til mandestrip, hvilket fik Bjarne Overmark til at skrive en kommentar på facebook, blandt andet om Ann Hermansens dømmekraft. Den blev delt mange forskellige steder, og førte til en større debat, hvilket altså fik byrådet til at reagere med en fælles kommentar.

Annonce

Billigt sluppet

I udtalelsen fra de 30 politikere står blandt andet, at:

"Medarbejderne i Randers Kommune har selvfølgelig deres fulde ytringsfrihed og kan på egne vegne deltage i den offentlige debat og fremføre personlige meninger også om emner, der vedrører deres arbejdsområde – og uden at deres personlige motiver herfor mistænkeliggøres".

- Jeg oplever ikke, at ordene i tilstrækkelig grad er blevet bakket op af handling, så det er for billigt sluppet af politikerne, mener Ann Hermansen.

Hver især må byrådsmedlemmer reflektere over, hvordan ens ageren kan have betydning for arbejdsmiljøet, for vi har nu fået sat ord på, at det har betydning.

Torben Hansen

For nylig er direktøren for børn- og skoleforvaltningen blev fyret på baggrund af en arbejdsmiljøredegørelse omkring trivslen i forvaltningen. Direktørens måde at lede på var årsag til, at en del medarbejdere oplevede et dårligt arbejdsmiljø.

Annonce

Politikerne også et problem

Redegørelsen fastslår, at medarbejderne også i et vist omfang oplever, at politikerne i byrådet påvirker deres trivsel og arbejdsmiljø negativt. Og det problem er ikke håndteret, påpeger Ann Hermansen.

- Når der kommer en ny direktør, vil det samme ske igen, så længe der er en dårlig kultur og flertallet af politikerne bare sidder og kigger på, når deres kolleger behandler de ansatte dårligt.

Bjarne Overmark understreger, at han i det daglige ikke har noget med personalet i forvaltningen at gøre, kun med ledelsen.

- Hvis jeg får en korrekt betjening af de ansatte, har jeg ikke noget udestående med dem, påpeger han.

Annonce

Det skal tages alvorligt

Borgmester Torben Hansen (S), der i øjeblikket er på besøg hos Randers Kommunes venskabsby Lahti i Finland, skriver i en mail:

- Jeg hæfter mig ved, at det politiske fokus på forvaltningen har en stor betydning for arbejdsmiljøet. Det viser undersøgelsen. Det gør absolut indtryk og er noget, vi som politikere skal tage alvorligt og lytte til.

- Hver især må byrådsmedlemmer reflektere over, hvordan ens ageren kan have betydning for arbejdsmiljøet, for vi har nu fået sat ord på, at det har betydning. Samtidig vil jeg som politisk leder af byrådet invitere til en samtale i byrådet, hvor vi kan drøfte, hvad vi kan gøre sammen for at medvirke til at der er et godt arbejdsmiljø i forvaltningen.

På byrådsmødet på mandag skal politikerne på det lukkede møde drøfte initiativer i anledning af arbejdsmiljøundersøgelsen på børn- og skoleområdet.

- Samtidig har jeg fuld tillid til, at der i ledelsen af børn- og skoleforvaltningen bliver tilrettelagt en god vej tilbage til et godt arbejdsmiljø, lyder det fra borgmesteren.

Annonce
Randers For abonnenter

Se 17 fotos: Kristina har solgt sin instagramvilla på to måneder - til andenhøjeste kvadratmeterpris i Randers siden 2012

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Kunde fandt stort stykke metal i mad fra Mo'Rice: - Det var lidt træls

Randers FC For abonnenter

De står på affyringsrampen af en grund: Se avisens rangliste over Randers FC-spillerne i foråret

Randers

To tomler opad: Staten pumper millionbeløb i ny cykelsti i det centrale Randers

Randers

Skænderi om jakke endte med, at ordensmagten blev tilkaldt: 25-årig mand blev anholdt af politiet

Pengeregn over statskassen: Når priserne stiger, følger momsen med

Randers

Tidligere ansat i politiet tiltalt for hacking og børneporno: Skaffede sig ulovlig adgang til 140 kollegers mobiltelefoner

Randers For abonnenter

36 spritnye lejligheder på vej 100 meter fra Gudenå - her er både fitnesscenter og restaurant i bygningen

Har solgt rekordmange T-shirts – omsætningen nærmer sig en halv milliard: - Det gør en forskel, når verden begynder at gynge, at vi har medarbejdere, der er rolige og erfarne

Randers FC

Fan undrer sig over sikkerheden hos Randers FC, som har oplevet historisk bøderegn: - Vi gør, hvad vi kan

Skoleskydernes yndlingsvåben i USA er som et legosæt og fås også i lyserød

Randers

Region Midtjylland lukker en række teststeder: Her kan du stadig blive testet for corona

Sport For abonnenter

Hornbæk ånder DB og Helsted i nakken efter sent sejrsmål: - Det er skæbnens ironi, at de afgør det

Østjylland

Her åbner Maxi Zoo: - Placeringen er perfekt, og vores kunder kan gå lige ud til bilen med hundefoder

Annonce