Annonce
Randers

Strandet spækhugger ved Øster Hurup undrer fagfolk: Der er masser af vand, så den burde sagtens selv kunne svømme ud

Spækhuggeren har i løbet af natten flyttet sig lidt tættere på Als. Foto: Annelene Petersen.
Torsdag opdagede en turist en spækhugger, der lå på lavt vand ved kysten nord for Mariager Fjord. Fredag ved middagstid lå den der stadig, og en række eksperter skal nu mødes og diskutere, hvad der skal ske.

Øster Hurup: En turist mødte på sin morgengåtur torsdag et noget "spæktakulært" syn, da han spottede en høj finne, der stak op af vandet ud for stranden ved Øster Hurup nord for Mariager Fjord.

Det viste sig, at dyret var en spækhugger. Og en stor en af slagsen, konstaterede Sandor Hestbæk Markus, der er vildtkonsulent hos Naturstyrelsen, og blev sat på sagen torsdag.

I samarbejde med Museet for Fiskeri og Søfart blev det vurderet, at spækhuggeren skulle have fred og ro, indtil det senere på aftenen blev højvande, og den derfor ville have lettere ved at svømme ud på dybere vand.

Annonce

Det er bare ikke sket, viser det sig. Fredag formiddag ligger spækhuggeren der stadigvæk. I følge lokale kilder er den rykket en lille smule tættere på Als, siden i går.

- Det er usædvanligt, fortæller Sandor Hestbæk Markus, der er vildtkonsulent fra Naturstyrelsen i Kronjylland.

Han vurderer, at der er tale om en ung han. Det, der er usædvanligt, er, at den tilsyneladende ikke har forsøgt at komme fri. Så ville man kunne se det på sandbunden, forklarer han.

- Hvis den havde kæmpet, ville man tydeligt kunne se det. Men det er der ingen spor efter, siger han.

Ser tiden an

Indtil videre er det blevet besluttet, at man vil se tiden an og lade naturen gå sin gang. Det bekræfter Lasse Ottosen, der er museumsformidler på Fiskeri- og Søfartsmuseet i Esbjerg.

Han fortæller, at der senere fredag vil blive holdt et møde med et team af relevante fagpersoner, der sammen skal finde ud af, hvad der skal gøres - hvis noget overhovedet.

- Det er en meget speciel situation, fordi den jo under normale omstændigheder sagtens ville kunne svømme ud, men den ligger der bare. Så vi kan kun konstatere, at der er noget galt med den, siger han.

- Det er desværre helt umuligt at sige, hvad der er i vejen. Den ser umiddelbart ud til, at den har en udmærket huld (fedtdepot, red.) så det er ikke fordi, den er sultet, siger han.

Vildtkonsulent Sandor Hestbæk Markus undrer sig også.


Sandor Hestbæk Markus var torsdag ude for at tilse spækhuggeren, der med hans ord "ligger og vipper" i vandet. Foto: Annelene Petersen

- Det er usædvanligt, at en ung og tilsyneladende rask han svømmer ind på lavt vand og så bare ligger og vipper. Den har jo vand nok til, at den kan svømme ud, den gør det bare ikke, siger han.

Præcis hvad der er skyld i, at det store pattedyr opfører sig usædvanligt, vil vildtkonsulenten helst ikke gisne om.

- Der kan jo nærmest være lige så meget galt, som der kan med os mennesker, siger han.

Annonce

Ingen selvtægt

Indtil spækhuggerens videre skæbne er blevet besluttet, opfordrer Lasse Ottosen, der er museumsformidler på Fiskeri- og Søfartsmuseet i Esbjerg til, at man giver den fred og ro.

- Man kan godt gå ned på stranden og kigge på den, men så synes jeg ikke, man skal komme den nærmere, siger han.

Han forklarer, at alle forsøg på at fodre den eller trække den længere ud i vandet, ville gøre mere skade end gavn.

- Der er tale om et dyr, der normalvis sagtens ville kunne svømme ud igen, så indtil videre, skal den bare have lov til at blive liggende, siger han.


Annonce
Randers For abonnenter

Forrygende travlt trods corona: Ny-ombygget restaurant i Randers har masser at lave

Danmark

Mandagens coronatal: Ny smitterekord

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

For 100 år siden vogtede det Niels Ebbesen - nu er det forvist til at ruste i en park: Læsertip om udsigtspunkt afslører mystisk skæbne

Randers For abonnenter

Endnu en myndighed kritiserer specialtilbud: Rod i instrukser, journaler og medicinhåndtering er til fare for patienternes sikkerhed

Randers

Nu kan du snart stå i kø i tørvejr, når du testes - uanset hvordan vejret i øvrigt er

Randers FC For abonnenter

Uvisheden om Randers FC-trænerens fremtid kan ikke blive hængende i luften: Det er tid til afklaring

Dall: Derfor kommer Løkkes nye parti i Folketinget

Randers For abonnenter

De kan ikke gå - men de kan løbe: Sanne troede ikke, det var en sport for hende, men på under et år kom hun på landsholdet

Alarm 112

27-årig mands mulige mål afsløret i retten: Idrætsskole i landsby syd for Hobro var en af hans 'fantasier'

Sport

Flyvespark sendte Yasmins eventyr til tælling, men Randers-talentet vader i succes, slås på lige fod med drengene og har opfyldt sin store drøm

Dronningens smykkeskrin fortæller sin helt egen historie: Blandt platin, rubiner og brillanter ligger der pludselig et par plastic-øreringe fra Matas

Randers

Mandagshøjvande kom i vejen for Pers bådprojekt: Nu håber han, at utæt port bliver lappet, før det for alvor bliver vildt

Randers For abonnenter

De er ikke i gang med at rive det ned - tværtimod: Helt nyt liv på vej i det tidligere Provinsforlaget på Århusvej

Randers

Alvorlige anklager, falske profiler og hundredvis af mails: Svend Brinkmann åbner op om flere års forfølgelse

Annonce