Randers: 2020 skulle have været året, hvor Randers Street Food åbnede med et brag. Det gjorde det også, men kun 12 dage senere, 11. marts, lukkede det hele igen. Derefter fulgte en lang - og dyr - nedlukning. Så en genåbning underlagt restriktioner. Og nu et efterår, hvor tæppet igen er trukket væk under mad-mekkaet på havnen i form af et maskepåbud, der har enorm betydning for kundestrømmen.
For nylig måtte boden "Mormors Køkken" bukke under for krisen, og flere andre madboder er også presset på økonomien.
- Da maskepåbuddet kom, forsvandt kunderne. Jeg tjener ingenting i øjeblikket, fortæller Mo Lykke Karim, der er indehaver af madboderne Mo'rice og Hungry Dane.
Tendensen med det faldende antal kunder bekræfter Nicolai Michaelsen, der er en af aktørerne bag Randers Street Food.
- Vi kunne se det stort set på klokkeslættet. Da der blev indført krav om mundbind, faldt antallet af besøgende, fortæller han.
Gør det besværligt
Maskepåbuddet kom på et tidspunkt, hvor kundestrømmen i forvejen ikke var på det ønskede niveau. For midt i en pandemi er der tilsyneladende mange, der fravælger at spise ude.
- Folk bliver konstant mindet om corona. Man kan ikke tænde tv'et eller åbne en avis uden at blive kvalt i nyheder om corona. Det lægger altså en dæmper på, hvor mange der tager ud at spise, siger Nicolai Michaelsen og tilføjer, at de koldere temperaturer formentlig også har betydning for kundetallet, da det nu er slut med vennegrupper, der slår sig ned uden for Randers Street Food for at nyde vejret og en drink med udsigt over Randers Fjord.
Så da kravet om mundbind blev indført, var det prikken over i'et i det svigtende besøgstal.
- Jeg tror, en del kunder synes, at det med mundbind gør det besværligt at tage ud at spise. Mundbindet skal jo hele tiden af og på. Så skal man hente drikkevarer og have det på. Så tager man det af igen ved bordet, og et øjeblik efter skal man have det på igen for at hente maden, konstaterer han.
Ændrede åbningstider
Konsekvensen af de manglende kunder blev at skære ned på åbningstiderne. Randers Street Food droppede at holde åbent til frokost i fire ud af ugens syv dage.
Nicolai Michaelsen, Randers Street FoodVi kunne se det stort set på klokkeslættet. Da der blev indført krav om mundbind, faldt antallet af besøgende.
I julemåneden har Nicolai Michaelsen og kollegerne fra Randers Street Food dog besluttet at satse alt på at vinde kunderne tilbage.
- Fra 1. december begynder vi igen at åbne til frokost alle dage, siger han og tilføjer:
- Vi går 'all in' med julepynt, så det bliver ekstra hyggeligt at komme ned og spise hos os, og så børnene får noget at kigge på.
I centret vendte tendensen
Ser man på erfaringerne fra Randers Storcenter, er der da også håb for, at kunderne snart vil vende tilbage til Randers Street Food.
I centret oplevede man nemlig samme tendens med faldende besøgstal, da maskepåbuddet kom, men i modsætning til Street Food fortsatte centret som hidtil, og pludselig vendte tendensen igen.
- I starten, da kravet om mundbind blev indført, oplevede vi også, at besøgstallet faldt lidt, men vi kom relativt hurtigt tilbage til et normalt niveau. Det var som om, at kunderne lige skulle prøve at gå med mundbind, og som om de nu har vænnet sig til det og er fortrolige med det. Nu, i denne uge, er vi faktisk kommet op på samme antal kunder som på samme tidspunkt sidste år, fortæller centermanager Jacob Hald Christensen.
Han fortæller også, at det svigtende besøgstal siden 29. oktober ikke har haft de store konsekvenser for omsætningen i Randers Storcenter.
- I den periode, hvor vi gik tilbage på antallet af kunder, var der en tendens til, at de kunder, der kom, købte for mere, end de plejer. Selvfølgelig havde de færre besøgende indflydelse på vores omsætning, men hvis vi sammenligner med antallet af kunder i centret i den periode, burde vi have ligget lavere, forklarer han.