Annonce
Randers

Strid uden løsning: Byudvikling i Øster Bjerregrav sendt i forlænget spilletid

Borgerne i Bjerregrav er dybt uenige om, i hvilken retning landsbyen skal vokse. Spørgsmålet har desuden udviklet sig til en politisk strid mellem byrådsmedlemmerne i Randers. Foto: Annelene Petersen
En række tilhørere fra byen, der er splittet omkring byggeri af nye boliger, måtte forlade byrådssalen, uden at der var truffet en endelig afgørelse omkring fremtidens udstykninger i landsbyen.

Randers: Et enigt byråd besluttede mandag aften at sende beslutningen om placeringen af et nyt boligområde i Øster Bjerregrav ud i forlænget spilletid.

Borgmester Torben Hansens kompromisforslag blev vedtaget, efter at Venstre forgæves havde argumenteret for, at området ved Erantisvej skulle indgå i forbindelse med udbygningen af landsbyen i den nye kommuneplan.

Venstre, minus Niels Erik Christensen, Dansk Folkeparti, SF og Velfærdslisten stemte for. Niels Erik Christensen er inhabil i sagen, fordi hans søn ejer den jord, der skal bygges på.

Annonce


Hvis jeg skulle bo i Bjerregrav, ville jeg gerne bo i den nye udstykning på Erantisvej. Hvis argumentet med, at det ødelægger nogens udsigt, bliver kriteriet fremover, så bliver det svært at finde placeringer andre steder i kommunen.

Rosa Lykke Yde, SF


Med 13 stemmer var det ikke nok til at få gennemført det forslag, der var med i det oprindelige udkast til kommuneplanen.

SF med Venstre

Omkring en snes borgere fra Øster Bjerregrav havde indfundet sig i den midlertidige byrådssal i Arena Randers, men måtte gå uforløste fra debat og afstemning og i stedet vente på, at forvaltningen endnu engang vurderer, hvor der bedst kan bygges nyt i landsbyen.

- Hvis jeg skulle bo i Bjerregrav, ville jeg gerne bo i den nye udstykning på Erantisvej. Hvis argumentet med, at det ødelægger nogens udsigt, bliver kriteriet fremover, så bliver det svært at finde placeringer andre steder i kommunen, lød det blandt andet fra Rosa Lykke Yde, der meldte sig på Venstres side i debatten.

Annonce

Ikke lige kønt

Socialdemokratiets politiske ordfører Steen Bundgaard argumenterede for, at en ny undersøgelse af placeringen ville være det bedste for borgerne i Bjerregrav.

Hvad er en kommuneplan?

Alle kommuner har pligt til at lave en kommuneplan.

Planen formidler kommunalbestyrelsens prioriteringer i relation til arealanvendelsen i kommunen.

Kommuneplanen fastlægger de overordnede mål og retningslinjer for den enkelte kommunes udvikling såvel i byerne som i det åbne land.

Efter planloven gælder kommuneplanen løbende 12 år frem i tiden.

Planen revideres hvert fjerde år. Kommuneplanen skal vise kommunalbestyrelsens beslutninger om arealanvendelsen i kommunen – baseret på afvejninger af forskellige hensyn.

Kommuneplanen udgør samtidig det nødvendige bindeled mellem landsplanlægningen og de bestemmelser om anvendelse mv. af den enkelte ejendom, der fastlægges i lokalplaner og ved enkeltafgørelser efter bl.a. plan-, natur- miljø-, bygge- og vejlovgivningen.

- Det har ikke været lige kønt det hele i den her sag. Det klæder ikke nogen af parterne. Lad os nu få det gjort ordentligt. Når vi flytter på den kommunale ramme, så skal den også ligge det rigtige sted, sagde Steen Bundgaard.

Annonce

Erantisvej eller Kilen

Konflikten mellem borgerne i byen er opstået, fordi det forslag til kommuneplan, der tidligere på året var i høring, indeholdt et nyt byudviklingsområde ved Erantisvej i forlængelse af det eksisterende boligkvarter.

Efter høringsperioden blev forslaget til kommuneplan behandlet i udviklingsudvalget, hvor et flertal besluttede at droppe udviklingsområdet ved Erantisvej og i stedet fastholde det område, der kaldes "Kilen".

Annonce

Ny høring i maj

Udviklingsudvalgets ændring i forhold til det oprindelige kommuneplan-forslag var så omfattende, at der blev lavet en ny høring i maj, hvor alle i Bjerregrav og Over Fussing fik en besked i deres e-boks om, at det var muligt at komme med kommentarer til den nye udvikling i sagen.

Det medførte en stor bunke høringssvar, hvor de fleste ønskede byudvikling ved Erantisvej, mens andre foreslog at bevare "Kilen".

Annonce

Kommuneplan vedtaget

Kommuneplan 2021 blev vedtaget med et stort flertal på 28 byrødder. Imod stemte Enhedslisten og Beboerlisten, mens Velfærdslisten hverken var for eller imod.

Inden da havde hele byrådet, undtagen Venstres borgmesterkandidat Christian Brøns, stemt for et ændringsforslag fra SF og Radikale Venstre om ikke at bygge ved Hvidemøllevej, fordi området rummer en enestående natur.

Annonce
Analyse For abonnenter

Troværdigheden på spil: Derfor er Kjærsgaard nødt til gå fra K nu og sige farvel til politisk indflydelse

Danmark

Tirsdagens coronatal: Der er 6324 nye smittetilfælde med coronavirus

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Konservative i stormvejr: Derfor smækker Christina Kjærsgaard med døren - og derfor bliver Bo Ratz hos partiet

Sport For abonnenter

Utallige jobtitler, adrenalinsus og rødglødende telefoner: Mike Nielsen har aldrig et roligt øjeblik i verdens bedste job

Randers

Julepresset mor i Assentoft fik randrusianerne til lommerne: Når mange donerer, føler man sig mindre alene

Randers

Ny café på central plads i Randers åbner snart: Her bliver søndagsåbent og nye varianter af både kaffe og sandwich

Mette F. varsler pressemøde onsdag aften om nye coronatiltag

Randers For abonnenter

Guide til køb af juletræet: Her kan du få gode ideer, hvis du er på jagt efter julens populære grantræ

Sport For abonnenter

Sådan præsterede de danske VM-spillere i den indledende gruppe: Fire spillere skiller sig ud - her er karaktererne

Randers

VIA-elev fremviste falsk coronapas i undervisningen: Så bankede politiet på hendes dør

Michael Dyrby erkender krænkelser i sin cheftid på TV 2

Randers

Butikstyve forsøgte at stikke af fra politiet: Stjal varer i flere butikker

Randers For abonnenter

Heidi døde af en blodprop i hjertet i 2009, men blev genoplivet: Hun fik 12 ekstra år at leve i

Randers

Betonblokkene lå spredt ud over E45: Spentrup-chaufførs lastbil mistede al strøm og forårsagede omfattende uheld

Annonce