Annonce
Randers

Strikkende kvinder mødes hver lørdag på biblioteket: - Mænd er også velkomne - hvis de altså vil strikke

En flok strikkeglade kvinder mødes hver eneste lørdag på Randers Bibliotek for at strikke og hygge sammen. Foto: Annelene Petersen
En gruppe kvinder mødes hver lørdag for at strikke på Randers Bibliotek. Her finder de inspiration og rådgivning blandt ligesindede, og så hygger de sig, drikker kaffe og laver god stemning på biblioteket, hvor mange besøgende stopper op og får en snak med de flittige damer.
Annonce

Randers: Udenfor rusker vinden, og regnen slår hårdt sådan en februarlørdag. Inde i varmen på Randers Bibliotek sidder 10-12 kvinder i rundkreds, hyggesnakker og strikker på livet løs. Her produceres vanter, bluser, cardigans med mere, mens verdenssituationen vendes, og damerne drikker kaffe og nørkler.

Stemningen er god, og humoren lurer hele tiden på spring, lige bag næste maske.

Kvinderne er med i en Facebookgruppe, "Kreagruppe for Randers og Omegn", og mødes hver lørdag fra klokken 10 til cirka 13.00-13.30.

- Eller til vi ikke gider mere, siger Jeanette Marcher.

Mange har været med i flere år, andre er nye, men fælles for dem er, at de elsker at strikke.

- Og i dag har vi været til bryllup på rådhuset med en af os, der stikker, hvor vi andre lavede espalier med strikkepinde, lyder det fra Helle Nørlund.

Senere fandt strikkedamerne tilbage til biblioteket, hvor garn, pinde og "strikkegejl", hvilket er markører, udformet som små smykker, hæftet på strikketøjet, hvor der er noget, der skal huskes, det være sig en indtagning, en udtagning eller et ærmegab, findes frem.

Humøret hos de strikkende kvinder er højt og smittende. Foto: Annelene Petersen
Annonce

Yngste strikker på 26 år

De fleste er ikke helt unge længere, men yngste strikker er Maria Goldtsche Kreutzfeldt på 26 år.

- Jeg er her, fordi jeg begyndte at strikke i oktober, og så prøver jeg gruppen her af, fordi her får man gode råd. Min mand forstår det ikke helt, for de fleste andre er jo noget ældre, men jeg er åben og synes det er hyggeligt, siger Maria Goldtsche Kreutzfeldt, der er igang med at strikke en cardigan i en gammelrosa farve.

Ved siden af hende sidder Britta Severinsen, hun er hardcore strikker. Hun er i gang med et kompliceret hulmønster, der skal ende ud i en grøn bluse.

- Jeg strikker meget. I den her uge har jeg været af sted tre gange. Jeg strikker også for andre, lyder det fra den ferme kvinde, der bruger mange timer med pindene.

- Og så er der vi andre, der tager snakkestriktøj med. Vi kan nemlig ikke både sidde med noget svært strik, og så strikke samtidig, lyder det fra Anne-Marie Thomsen.

- Årh, snak da for dig selv, griner hendes sidemand, Jeanette Marcher.

- Du skal da snakke. Måtte du ikke pille op sidste gang, lyder det rappe svar fra Anne-Marie Thomsen, mens de begge bryder ud i latter.

Annonce

Skaber liv på biblioteket

Stemningen er god, og de føler sig ret velkomne på biblioteket.

- Ja, de er så søde her. I dag har de stillet flag op, fordi Britta Severinsen fylder år, lyder det fra gruppen.

En af dem, der ikke lægger strikketøjet væk for at tale med avisen, er 86-årige Grethe Støttrup.

- Når man sidder ned, strikker man, sådan var det også da jeg var ung og strikkede til børnene, siger Grethe Støttrup, mens hun kigger journalisten i øjnene, samtidig med at hænderne forsætter arbejdet.

Hun har strikket hele sit liv og har intet gæt på, hvor mange ting, hun har strikket.

- Men det kan da ikke tælles på to hænder, lyder det med et glimt i øjet fra hende.

Kvinderne bliver tit spurgt om noget fra de forbipasserende. Og det er hyggeligt på den måde at være en del af biblioteket, synes de.

De er flittige, kvinderne i strikkeklubben, og mens de snakker og hygger, bliver der altså produceret en del. Foto: Annelene Petersen

Og den er god nok, den påstand om, at de er velkomne på biblioteket, bedyrer bibliotekar Dorthe Meyer Andreassen.

- Ja, det er så hyggeligt, når de er her. Vi kan i det hele taget godt lide, at der skabes noget liv her. Og du kan tro, at jeg mange gange har haft lyst til at sætte mig over til dem med strikketøjet. Jeg er godt nok kun nået til at strikke strømper og håndledsvarmere. Men jeg har da haft strikketøjet med og vist det frem, lyder det fra bibliotekaren.

Skulle du, kære læser, havde fået lyst til at lære strikkeklubben bedre at kende, så er det muligt at få kontakt via Facebookgruppen, eller også bare mød op om lørdagen.

- Mænd er også velkomne, hvis de altså vil strikke, lyder det fra gruppen, der består af kvinder, som både er singler og gift. De gifte kvinder ved ikke rigtigt, hvad deres mænd laver, når de er i strikkeklub.

- Jo, min spiller fodbold, lyder det fra Maria Goldtsche Kreutzfeldt.

- Og har man ikke en mand, kan man bare låne bogen: "Strik din egen kæreste". Så kan du få ham, lige som du vil have ham, kommer det med et grin fra Jeanette Marcher.

- Ja, og bliver du træt af ham, kan du bare pille ham op, supplerer Anne-Marie Thomsen og kvitteres med gruppe-latter for sin bemærkning.

Den unge Maria Goldtsche Kreutzfeldt (yderst til venstre) får her hjælp af den garvede strikker, Britta Severinsen. Foto: Annelene Petersen
Gode grin og fin stemning. Her ses i forgrunden Jeanette Marcher (til venstre) og Anne-Marie Thomsen. Foto: Annelene Petersen
Her er der en hel del strikkegejl i brug. Det er strikkemarkører, der viser strikkeren, hvor der skal ske noget i strikketøjet. Trøjen er en, som 86-årige Grethe Støttrup, er i færd med at lave. Foto: Annelene Petersen
Hjælpemidler og strikkegejl. Foto: Annelene Petersen
Grethe Støttrup (forrest) har strikket så længe, hun kan huske. Foto: Annelene Petersen
Der tælles og holdes regnskab med at opskriften følges. Foto: Annelene Petersen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers

Cyklist kørt ned af svingende bil

Randers

Frank Nørgaard kalder institutioners 'nej tak' til pixi-evangelier for en knægtelse af kristendommen: - Endnu et knæfald for islam

Danmark

Professor om coronavacciner: Den fulde effekt kommer først i sidste halvdel af 2021

Annonce