Annonce
Navne

Strukturforandringer under lup hos biskoppen

Det er ikke en let sag, og det skal det heller ikke være, skriver biskop Henrik Wigh-Poulsen om strukturforandringerne. Arkivfoto: Martin Ries
Henrik Wigh-Poulsen gør en lille status efter de første fem år i embedet.
Annonce

Med udgangspunkt i, at det her i september er fem år siden, han blev biskop over Aarhus Stift,  har Henrik Wigh-Poulsen givet sit nyhedsbrev overskriften "Strukturforandringer under lup", givetvis med henvisning ikke mindst til dannelsen af Ommersyssel Østre Pastorat, Rougsø Nord Pastorat og Norddjurs Midt Pastorat.

Ikke mindst dannelsen af de to førstnævnte affødte en del lokal kritik. Ikke alle har i dag vænnet sig til, at det er skiftende præster, der står for de kirkelige handlinger, og sine steder er selve grænsedragningen til fortsat debat. Nævnes kan, at Fausing og Auning sogne blev skilt.


Når vi af forskellige grunde er nødt til at forandre, er det ikke altid lige let.

Henrik Wigh-Poulsen, biskop


Selv skriver biskoppen om strukturforandringerne:

- Det er ikke en let sag, og det skal det heller ikke være. Vi er jo ret forskellige i den danske folkekirke. Hvert sogn, hvert pastorat, hvert provsti har sin egen historie og tradition. Derfor er det folkekirkelige danmarkskort et spraglet kort, der nogle gange gør den folkekirkelige organisation lidt bøvlet at have med at gøre. Men det betyder også, at den modsætter sig enhver form for ensretning og kassetænkning. For her er der noget, der for mange af os står fast, når så meget andet forandres.

Så når vi af forskellige grunde er nødt til at forandre, er det ikke altid lige let. Når vi løbende skal tage højde for, at folk ikke længere bor, hvor de boede engang, men tværtimod flytter fra land til by, og vi måske i den sammenhæng flytter pastoratsgrænserne og præstestillingerne, så udfordrer vi jo også det, vi gerne vil have står fast.

Fælles- eller storpastorater er en af de måder, vi prøver at indrette os på uden helt at udviske de gamle sognegrænser, men hvor vi også åbner for udvidelse af fællesskabet mellem præster og menighedsråd. Det er allerede sket gennem nogle år, og det gribes an på mange måder rundt om i stiftet. Nogle steder har man gjort sig positive erfaringer. andre steder er man knapt så begejstrede.

Annonce

Nye udgivelser følges op

Biskoppen henviser til to aktuelle udgivelser fra Folkekirkens Videns- og Uddannelsescenter, FUV, der undersøger fordele og udfordringer hos præster og menighedsråd ved dannelsen af storpastorater.

Biskoppen oplyser, at man i Aarhus Stiftsråd har aftalt med FUV at følge op på undersøgelserne og i den sammenhæng har indgået et samarbejde med projektmedarbejder Yvonne Alstrup, Bjerringbro.

Yvonne Alstrup har mange års erfaring som landpræst og provst. Hun har stået i spidsen for projektet Kirken på Landet og betegnes af biskoppen som lidt af en specialist på området.

Yvonne Alstrup skal undersøge, hvordan strukturændringerne i Aarhus Stift har påvirket hverdagen for dem, der bruger kirken, for menighedsråd, præster og ansatte.

Biskoppen afrunder sit septemberbrev med at ønske alle et godt menighedsrådsvalg. Som bekendt er der indkaldt til valgforsamlinger tirsdag aften den 15. september.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark For abonnenter

En ny kærlighed med svære vilkår: - Det er specielt at fri til en kvinde, når man er gift med en anden

Coronavirus

Live: Højere bøder på vej - Regeringen vil piratfester til livs

Randers For abonnenter

Leif holder sig aktiv med givende gøremål efter arbejdslivet: 70 år, frisk og frivillig

Annonce