Annonce
Randers

Studiestart lige om hjørnet: I Randers rækker SU'en til mere end bare bolig

Randers hører stadig til blandt de billigste studiebyer i Danmark, når det kommer til at finde bolig. Arkivfoto: Annelene Petersen
Det kan for alvor betale sig for kommende studerende at søge ind på uddannelserne i de mindre studiebyer. I Randers og Hobro får man for eksempel næsten dobbelt så mange kvadratmeter for pengene end i Aarhus, viser en ny undersøgelse.
Annonce

Randers: Når tusindvis af kommende studerende i denne uge får svar på deres uddannelsesansøgninger, får de ikke kun vished om, hvilke uddannelser de er optaget på, men også i hvilken by, de fremover skal studere i.

Og selvom studieretningen må forventes at være det vigtigste af de to, så er det altså ikke uden betydning, i hvilken af landets 36 studiebyer, fremtiden venter. I hvert fald ikke hvis man har pengepungen for øje. Det viser en ny undersøgelse fra akutbolig.dk.

Undersøgelsen fastslår, at det ikke overraskende er dyrest at studere i København, hvor det fulde SU-beløb i gennemsnit kun rækker til en lejebolig på 34,2 kvadratmeter. I Aarhus kan man få 42,9 kvadratmeter, mens man i for eksempel Randers eller Hobro kan få hele 77 eller 84,4 kvadratmeter bolig for de samme penge.

Derfor kan det være en fordel for de studerende at søge mod de lidt mindre studiebyer, når valget af uddannelse gør det muligt. I hvert fald hvis de studerendes økonomiske råderum skal række til andet end bare bolig.

Så mange kvadratmeter rækker SU’en til

Her kan du se en oversigt over, hvor mange kvadratmeter man som SU-modtager kan få råd til i udvalgte studiebyer i Danmark.

I beregningen af antal kvadratmeter på SU er der taget udgangspunkt i en SU efter skat på 5.286 kr. per måned. Dette beløb er baseret på satsen for 2019, og tager udgangspunkt i, at det er den studerendes eneste indtægt.

Lemvig: 89,4 kvadratmeter

Hobro: 84,4 kvadratmeter

Grenaa: 84,1 kvadratmeter

Randers: 77,0 kvadratmeter

Viborg: 69,0 kvadratmeter

Aalborg: 61,3 kvadratmeter

Odense: 52,1 kvadratmeter

Aarhus: 42,9 kvadratmeter

København: 34,2 kvadratmeter

Kilde: Akutbolig.dk

Annonce

Studiestart er udlejernes højtid

Hos Cepheus Ejendomme, der er den største privatejede boligudlejningsvirksomhed i Randers, har man godt kunnet mærke, at der i de senere år har været en stigende interesse for studievenlige boliger i Randers midtby.

Og det er særligt omkring studiestart, at boliginteressen for alvor begynder at stige i den kronjyske hovedstad, fortæller virksomhedens ejendomsadministrator Stinne Flarup.

- Hos os ligger det største pres på lejlighederne ikke nødvendigvis i tiden lige efter, at folk har fået at vide, hvor de skal studere. Det kommer først lidt senere, når studiestarten for alvor nærmer sig, siger hun.

Det har ifølge Stinne Flarup altid været tendensen, at mange af de studerende på de videregående uddannelser i første omgang forsøger at finde en bolig i Aarhus. Men når studiestarten nærmer sig, og boligjagten stadig ikke har kastet noget af sig, finder mange ud af, at det måske godt kan betale sig at bo i Randers i stedet.

- Vores små lejligheder til under 4000 kroner er som regel væk ret hurtigt. Men når vi kommer ind i august, stiger interessen for vores delevenlige lejligheder også, siger ejendomsadministratoren, der kan meddele, at udbuddet af ledige Cepheus-lejligheder i øjeblikket består af 40 styk.

- Lige nu er der rimelig meget at vælge imellem. Men mit bud er, at der om en måneds tid ikke er ret meget tilbage, for der kommer rykket for alvor, siger Stinne Flarup.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce