Annonce
Østjylland

Studievalgs uddannelsesbrevkasse

Studievalg.

Her kan du spørge Studievalgs uddannelseseksperter til råds. Du får direkte svar på dit spørgsmål til din egen mailboks, og dit spørgsmål offentliggøres her på siden. Du kan også spørge anonymt.

NYE SPØRGSMÅL OG SVAR:

Marianne Maj Rasmussen.

Jeg vil gerne være assurandør/forsikringssælger

Studiebrevkassen

SKRIV dit spørgsmål ind via www.studievalg.dk

Studievalgs brevkasseetik:

Sidst revideret 28. april 2011:

Når du skriver til Studievalgs brevkasse, får du et personligt svar indenfor to hverdage til din egen mailboks. Hvis vi offentliggør dit spørgsmål og svaret dertil her på siden, får du besked. Ønsker du efterfølgende, at det ikke offentliggøres, fjerner vi hurtigst muligt dit spørgsmål.

Det kan være, vi forkorter dit spørgsmål og svaret i offentliggørelsen. Dit navn kommer til at optræde ved offentliggørelsen, men ikke dine personlige data.

Læs evt. mere i linket herunder
Lena Gyde Jochumsen.

Hej Studievalg

Annonce

Jeg er lige blevet færdig med hhx og vil gerne ind i forsikringsbranchen i fremtiden. Assurandør eller sælger. Hvilken uddannelse skal jeg tage? Hvad er nemmest? Jeg har ikke pengene til at betale for en HD2.

Venlig hilsen Yusuf.

Hej Yusuf

Hvad der er nemmest, kan jeg ikke hjælpe med, for det afhænger af smag og behag. Men jeg kan fortælle dig om de forskellige veje, og så skal du overveje, hvad der passer bedst til dig. Skriv eventuelt plus ud for positive/gode ting og minus ud for negative/svære ting.

Jeg ringede og spurgte TopDanmark om, hvilken uddannelse de kigger efter, når de ansætter.

De vil gerne have elever fra Finansuddannelsen (på handelsskoler). Du kan godt søge en elevplads med din HHX. De tager 25 elever ind om året (1 gang om året). Når de ansætter elever, kigger de på: Om man er menneskeklog, overskudsagtig og udadvendt. Servicejobs på dit CV tæller positivt med (fx arbejde på tankstation eller i kiosk). Danskkundskaberne skal være i orden fra HHX, og matematik lige så. Gerne middel-karakterer.Man sender dem en ansøgning, og så beder de alle ansøgere om at komme forbi en uddannelsesmesse og tale med dem. Hvis man kommer til messen, er det positivt. De fleste af dem, der ikke kommer, sorteres fra. Ud af dem, der kommer på messen, inviterer de en del til samtale i Århus eller København, hvor de fleste elevpladser findes. Der er ikke så mange elevpladser udenfor de to byer for TopDanmarks vedkommende. Så man skal være villig til at flytte, hvis ikke man allerede bor i eller i nærheden af en af de to byer. Den messe, han fortalte om, er Uddannelse Uden Grænser i Århus eller København. TopDanmark er desværre ikke med på Studievalgs Uddannelse Uden Grænser i Herning.

Den anden uddannelsesprofil er Finansbachelor. Efter den kommer man i en trainee-stilling i 2 år. Lønnen er 15.000 om måneden som trainee.

TopDanmark tager ingen Finansøkonomer ind! Hvis man kommer med den uddannelse, skal man alligevel have en elevplads, så det kan ikke betale sig at tage finansøkonomuddannelsen, hvis man vil arbejde hos TopDanmark.

Så spørger du til en HD2, som er en efteruddannelse, som man tager, mens man arbejder. Det gør fx ejendomsmæglere. Virksomheden betaler for HD, hvis man skal have den, fordi det er en del af din efteruddannelse. Hos TopDanmark tager man HD efter elevtiden, men de fleste tager den faktisk slet ikke. HD gør ingen forskel hos TopDanmark, fik jeg at vide. Alle skal alligevel forbi en uddannelse på Forsikringsakademiet, hvis de vil være assurandører. Efteruddannelse hos Forsikringsakademiet tages løbende, mens man arbejder, så det tager ca. 2-4 år at færdiggøre.

Ham, jeg talte med, fortalte mest om elevpladsvejen, så du får hans bud på et karriereforløb her: Efter elevpladsen er færdiggjort søger man ud i et kundecenter og arbejder med salg og kundeservice. Der begynder virksomheden at skole dig. Du får sjældent lov at arbejde som assurandør, før du er mindst 24-25 år, oplyser TopDanmark. Så man skal have tålmodighed. Jobbet som assurandør er provisionslønnet. Det betyder, at din løn afhænger af, hvor meget du sælger. Det kan være hårdt, men det er også her, man har muligheden for at tjene godt, hvis man er en dygtig sælger. Arbejdstiden ligger typisk fra kl. 15-21 fire dage om ugen, fordi man skal ud og besøge kunder, når de er hjemme (efter arbejde).

TopDanmark ansætter assurandører på tre måder: deres egne elever i virksomheden, som har ønske om assurandørkarriereudefrakommende med anden salgsbaggrund fra fx Dansk SupermarkedHvis man kan "stjæle" en god assurandør fra en konkurrerende virksomhed

Er du interesseret i at læse mere, kan du besøge Topdanmark.dk. De har mange gode informationer om jobbene i forsikringsbranchen og uddannelsesvejene dertil.

Jeg spurgte, om de her oplysninger også gælder for resten af branchen og svaret var: "Stort set". Vær opmærksom på, at der selvfølgelig alligevel kan være forskelle fra virksomhed til virksomhed.

Med venlig hilsen
Lena Jochumsen
Studievalg Midt- og Vestjylland

ÆLDRE SPØRGSMÅL OG SVAR:

HG og videre til tandplejeruddannelsen - kan man det?

Hej Studievalg Midtvest. Jeg er ved at være færdig med min kontoruddannelse og kigger lidt på, hvad jeg så skal. Jeg har læst om tandplejer, og det vil jeg vildt gerne ind på. Men kan jeg det? Mvh. Stinne

Hej Stinne

Der er tre indgangsveje til tandplejeruddannelsen: en gymnasial eksamen, en SOSU-uddannelse eller en anden relevant erhvervsuddannelse. Hvis man kommer med en SOSU eller en anden erhvervsuddannelse, skal man også have nogle fag på bestemte niveauer som fx Engelsk C, der er et af kravene.

Din kontoruddannelse vil sandsynligvis falde ind under den sidste kategori, og det handler om at kunne opfylde en af kategorierne. Jeg synes, du skal kontakte uddannelsen direkte for at være helt sikker på, at din kontoruddannelse er "en anden relevant erhvervsuddannelse". Du kan finde kontaktoplysninger til deres vejledere her:

Aarhus: www.skt.au.dk/uddannelse/studievejledning/

København: www.skt.ku.dk/tandplejer/vejledning/

Vær opmærksom på, at du ikke kun skal være færdig med din HG, men også med din elevtid, for at kunne blive optaget. Jeg vil anbefale, at du tjekker dit HG-bevis for at se, om du har de rigtige fag på de rigtige niveauer. Hvis ikke, så skal du supplere - det vil sige, at du skal tage fagene på de rigtige niveauer på VUC, før du kan søge optagelse.

Derudover vil jeg anbefale dig at spørge dem om fordelingen af de tre forskellige indgangsveje. Tandplejeruddannelsen er en ret populær uddannelse, så det kan være rart for dig at høre, hvordan de optager de tre forskellige kategorier. Optager de f.eks. 60 procent med gymnasial eksamen, 30 procent med SOSU og 10 procent med anden relevant erhvervsuddannelse? Dette er kun et eksempel, men ofte har uddannelserne en slags fordeling mellem de forskellige slags ansøgere. Den kan være rar at kende, for så kan du bedre vurdere dine chancer for at komme ind.

Du er meget velkommen til at kontakte mig, hvis jeg skal uddybe noget, eller du har flere spørgsmål. Du kan se, hvordan du finder os på www.studievalg.dk/midtvestjylland.

Med venlig hilsen, Lena Jochumsen, Studievalg Midt- og Vestjylland

Vejledning i mit sabbatår?

Kære Studievejledere, Jeg blev færdig med HTX i sommeren 2011, og nu er jeg i gang med mit sabbatår. Jeg skal snart ud at rejse (rundrejse i Australien med en ven), og jeg kunne godt tænke mig at søge ind på en uddannelse til sommer, når jeg kommer hjem igen. Men jeg er stadig på bar bund i forhold til, hvad jeg har lyst til. Jeg har haft nogle idéer, men jeg er ikke sikker på, hvad der kan lade sig gøre. Kan I hjælpe?

Hilsen Per

Kære Per,

Nu er det jo så heldigt, at Studievalg ikke kun er for gymnasieelever, men også for alle jer, som er gået ud af gymnasierne og alle andre, som søger vejledning om videregående uddannelser. Så selvfølgelig vil vi gerne hjælpe dig videre med dit valg.

Nu ved jeg ikke, hvornår du rejser, og hvornår du kommer hjem igen, men du er altid velkommen til at få en snak med os i vores Studiecafé i Herning. Så sætter vi os ned og diskuterer dine muligheder, dine ønsker og så videre. Derudover kan du ringe og maile til os - 87 55 16 00 og midtvestjylland@studievalg.dk.

Vi er lige for nylig begyndt at vejlede mere via Facebook og Skype. Måske det ville passe dig godt, hvis du har brug for vejledning, mens du er ude at rejse? Mine kolleger har i denne uge vejledt unge danskere via Skype fra Thailand, Nuuk og Viborg. Skype var godt for dem, fordi de på den måde havde hænderne fri til at skrive ned eller til at søge ind på uddannelser via optagelse.dk. Hvis du vil finde os på nettet, så søg på Studievalg på Skype og vælg en vejleder, eller gå ind på Facebook og "synes godt om" os der: www.facebook.com/Studievalgmidtvest

Vi ses til vejledning - i virkeligheden eller virtuelt.

Med venlig hilsen Lena Jochumsen, studie- og karrierevejleder, Studievalg Midt- og Vestjylland

Hvordan skriver jeg en motiveret ansøgning?

Hej Studievalg. Jeg er en pige på 20 år, som gerne vil søge ind på fysioterapeutuddannelsen i Holstebro og Aarhus i kvote 2. Jeg er lige i nu gang med et sabbatår, hvor jeg har arbejdet på plejehjem og lige nu er jeg på en idrætshøjskole. Jeg har hørt, at man skal skrive en motiveret ansøgning til fysioterapeutuddannelsen i kvote 2, men hvad betyder det? Hvad skal jeg skrive i sådan en?

Venlig hilsen, Rikke

Hej Rikke

Tak for din mail. Når du søger optagelse gennem kvote 2 på fysioterapeutuddannelsen, skal du ganske rigtigt vedlægge en motiveret ansøgning. På hjemmesiden for fysioterapeutuddannelserne i Aarhus og Herning kan du finde en kort beskrivelse af, hvad den motiverede ansøgning til denne uddannelse skal indeholde, se www.viauc.dk/fysioterapeut

Du kan sammenligne den motiverede ansøgning med det at skrive en jobansøgning - i dette tilfælde til jobbet som studerende. I den motiverede ansøgning skal du skrive om dine egne erfaringer, og hvordan de er relevante for uddannelsen. Som navnet antyder, handler det om for dig at vise din motivation for lige præcis denne uddannelse og dermed få uddannelsen til at vælge dig.

Det er en god idé at vise, at du har sat dig ind i uddannelsens indhold. Det er ikke tilstrækkeligt at skrive, at uddannelsen og fagene er spændende. Du skal også helst kunne beskrive hvorfor det er spændende for dig. Overvej fx: Hvad er det du synes gør uddannelsen interessant? Har du erfaringer med i bagagen, som har givet dig lyst til netop denne uddannelse? Det kan også være en god ide at komme ind på de jobønsker, du har efter endt uddannelse.

Den motiverede ansøgning skal give indtryk af dig og dine personlige egenskaber, din studieparathed og dine kvalifikationer (fx opnået ved erhvervserfaring og højskoleophold, sådan som du har gjort det), og du skal kunne argumentere for sammenhængen mellem dine kvalifikationer og dit uddannelsesønske. Det er altså vigtigt ikke bare at opremse de ting, du har lavet, men at overveje hvilke kompetencer de forskellige aktiviteter har givet dig. Spørg fx dig selv: Hvilke faglige og personlige kvalifikationer har mit arbejde på plejehjem givet mig? Hvad har jeg lært? Hvordan mener jeg, at det kan have relevans for studiet?

Det kan være en god ide, at inddrage andre, der kender dig godt. Måske har de nogle bud på dine styrker og kompetencer, som du ikke selv har tænkt på. Det kan også være, at de har gode forslag til, hvordan du kan forbedre din tekst. Det kan desuden være en rigtig god ide at få en anden til at læse ansøgningen igennem til sidst, da det tit er lettere for en udenforstående at få øje på fejl og uklare formuleringer.

Held og lykke!

Med venlig hilsen, Bo Klindt Poulsen, Studievalg Østjylland

Hvordan fortæller jeg uddannelsen, at jeg søger i kvote 2?

Hej Studievalg. Jeg er i gang med at udfylde en digital ansøgning til jura på Aarhus Universitet og Aalborg Universitet. Jeg er lidt usikker på, om mit gennemsnit fra gymnasiet er højt nok til at komme ind i kvote 1, så nu prøver jeg at søge gennem kvote 2. Men jeg kan ikke finde noget sted på ansøgningen, hvor jeg kan skrive, at jeg gerne vil søge i kvote 2. Hvordan finder uddannelsen ud af, at det er en kvote 2-ansøgning, jeg sender?

Venlig hilsen, Casper

Hej Casper

Tak for din mail. Det er det tidspunkt, uddannelsen modtager din ansøgning på, som afgør, om der er tale om en kvote 1 eller en kvote 2-ansøgning. Hvis du har sendt din ansøgning, så uddannelsen har den i hænde senest den 15. marts 2012, så er det en kvote 2-ansøgning. Hvis uddannelsen modtager din ansøgning efter den 15. marts og senest den 5. juli 2012, så er det en kvote 1-ansøgning. Du skal således ikke angive noget sted i selve ansøgningen, om der er tale om en kvote 2 eller kvote 1-ansøgning.

Hvis du er usikker på, om dit snit er højt nok til at komme ind gennem kvote 1, er det en god idé at søge gennem kvote 2. For når du søger gennem kvote 2, bliver du også automatisk vurderet i kvote 1. Det betyder, at hvis dit gennemsnit viser sig at være højt nok til sommer, så bliver du optaget i kvote 1. Og hvis det viser sig ikke at være højt nok, får du samtidig chancen for at blive vurderet i kvote 2.

På www.studieguide.aau.dk og på www.studieguide.au.dk kan du under jura se, hvilke kriterier, du vil blive bedømt på i kvote 2 på de to universiteter.

Held og lykke!

Med venlig hilsen, Bo Klindt Poulsen, Studievalg Østjylland

Noget med biler

Jeg har fået mailadressen fra min vejleder på gymnasiet. Jeg går i 3HH og er ved at være skoletræt. Jeg ved godt, det er vigtigt at have en uddannelse. Jeg vil gerne noget med biler. Kan I nævne nogle uddannelser, der passer til mig? /Jan

Hej Jan,

Der findes en uddannelse, som har en specialisering til biløkonom. Den uddannelse hedder Markedsføringsøkonom. I Jylland er det kun i Århus, de har specialiseringen, så du skal være villig til at flytte der til. Markedsføringsøkonom tager 2 år. Biløkonomen er ½ år længere, fordi du skal have en tilknytning til en bilforhandler, mens du uddanner dig. Det betyder, at du skal finde en elevplads, før du kan optages på uddannelsen.

Den anden uddannelse hedder Autoteknolog. Den tager 2 år inkl. 3 måneders praktik. Den er lidt tættere på mekaniker end markedsføringsøkonomuddannelsen, fordi du har med teknikken at gøre frem for salg og markedsføring. Uddannelsen retter sig mod at arbejde i bilbranchen fx indenfor racing, på større værksteder eller som underviser på køretøjsområdet.

Med venlig hilsen Lena Jochumsen, Studievalg Midt- og Vestjylland

Annonce
Randers

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Navne For abonnenter

Når pungen og maven er tom, går man i foodbank i Sct. Clemens Kirke - her kommer alle typer af mennesker efter mad

Østjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Tirsdagens coronatal: For syvende dag i træk er der flere end 1000 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Alarm 112

Luk døre og vinduer: Politiet opfordrer borgere til at passe på giftig røg fra storbrand - kommer til at brænde i flere dage

Randers For abonnenter

Drømmer du om en dukkert i det fri? Stor badesø i Randers kan blive en realitet om få år

Østjylland

Grenaa på listen: Regeringen vil bruge fire milliarder på nærhospitaler

Sport

Bitsch har truffet atypisk beslutning i Randers HK: - Ingen tvivl om, at det er til alles bedste

Randers

Kom ind i kampen, politikere: Skal vi have nedslidte idrætshaller, hvor det regner ind?

Randers FC For abonnenter

Seneste nyt før pokalopgør: Marxen misser møde med barndomsklub - sådan kan Randers FC stille op

Alarm 112

Over 100 beredskabsfolk kæmper stadig med 'usædvanlig' storbrand: - Det her er en ekstremt sjælden hændelse

Østjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Randers

Lokal Storegade-kendis lejer endnu en adresse i gaden: Nyt diskotek åbner om få dage - med fri drinksbar

Danmark

Vild forvirring om MitID: Køber nye pas og telefoner for at få det til at virke - det er helt misforstået

Randers

Østbro-kandidater på hjemmebane i Harridslev: Tre mandater vil være en succes

Randers For abonnenter

Nye planer kan måske redde p-pladser i Trangstræde og bevare busterminalen: Her er status på planerne for populær parkeringsplads

Randers

Politikere undrer sig og sender besked til hospitaler: - I må altså gerne ansætte medarbejdere på deltid

Annonce