Onsdag den 27. april er det 40 år siden, Stygge Krumpens Laug i Randers blev dannet ved et møde i Helligåndshuset, dengang med to gange Erling, nemlig henholdsvis Vittrup og Bøgh, som initiativtagere.
Aktuelt er der 126 medlemmer, og der kommer hele tiden nye til.
Det officielle krav for at blive medlem er, at man er født i Vendsyssel. Men der er også mulighed for at komme med, hvis man har giftet sig med en vendelbo, og der findes også et par andre muligheder for dispensation.
Dispenseres kan der derimod ikke, hvis et medlem formaster sig til at tale nedsættende om en anden vendelbo.
- Det medfører eksklusion, forsikrer nuværende laugsrådmand John Bredahl.
Formålet er i det hele taget at fremme Vendsyssels og vendelboernes vé og vel, herunder at nyde landsdelens mad og drikke.
Hvad det sidste angår er det årlige grønlangkålsgilde i november en specielt vigtig begivenhed. Her indtages grønkål, vel at mærke tilberedt efter vendsysselsk opskrift som boller - den anden type er at ligne med persillesovs, mener skriverkarl René Kjelde - og det er også ved den lejlighed, der optages nye medlemmer.
Sprogprøve
Denne optagelse sker efter en forudgående sprogprøve, som et medlem, klædt som Stygge Krumpen, forestår.
Hvervet som Stygge Krumpen indehaves lige nu af Erik Steffensen, som tillige besidder den indlysende kvalitet, at han kan tilberede grønlangkål efter den "rigtige" opskrift.
I en årrække var det medstifter Erling Bøgh, der agerede Stygge Krumpen. Han er nu æresmedlem af lauget og har bebudet, at han vil holde en lille tale, når 40-års jubilæet markeres på Restaurant Skovbakken fredag 29. april.
Aktuelt er John Bredahl som nævnt laugsrådmand med Knud Larsen som skatmester, René Kjelde er skriverkarl, Ole Kirch Jørgensen er ceremonimester og Eva Bisgaard Knudsen budbringer.
For 40 år siden var Erling Vittrup laugsrådsmand, Erling Bøgh ceremonimester, Ruth Holmsgaard budbringer, Bodil Cederberg skatmester, og skriverkarl var Elmer Frederiksen.
Sidstnævnte var, som mange vil vide, redaktionssekretær på Randers Amtsavis, og han har med smuk håndskrift ført laugets protokol i adskillige år. Elmer Frederiksen er i dag æresmedlem. Det samme er Betty Nielsen, ligesom nulevende ægtefæller til afdøde æresmedlemmer har den status.
Eget flag
Måske er det ikke alle, der er klar over, at Vendsyssel har sit eget flag, kaldt for Vendelbrog. Det har et grønt og et orange kors på en blå dug.
- Og vi kæmper skam stadig for at gøre Vendsyssel selvstændigt, siger laugsrådmand John Bredahl. Med glimt i øjet.
Stygge Krumpens Laug holder fire arrangementer om året, heraf en udflugt til et mål i Vendsyssel. Medlemmerne bærer et særligt emblem, naturligvis med Stygge Krumpen som motiv.
Til jubilæumsfesten er tilmeldt ikke færre end 85 deltagere.
Der er skrevet en sang til lejligheden på over 20 vers, der skildrer Stygge Krumpens liv. Forfatter er Asger Pring.
Sidste katolske biskop
Stygge Krumpen antages at være født mellem 1480 og 1485 på Skøttrup Hovedgaard, i dag kendt som Trudsholm, ved Havndal.
Han blev biskop af Børglum i Vendsyssel i 1519 og bestred embedet indtil reformationen i 1536. Indsættelselsfesten blev holdt på Voergaard Slot. Stygge Krumpen blev således den sidste katolske biskop i Danmark.
Inden sin død den 21. januar 1551 blev Stygge Krumpen i 1536 indsat i fængsel i Sønderborg, hvor også kong Christian den Anden sad.
Efter et forlig 1842 kom han på fri fod og fik Asmild Kloster ved Viborg som len.
Stygge Krumpen er begravet ved det daværende Birgittinerkloster i Mariager, og hans gravsted kan stadig ses på kirkegården.
Forfatterinden Thit Jensen gjorde Stygge Krumpen ekstra kendt med sin roman af samme navn. Romanen kom i to dele.