Annonce
Randers

Sundhedsklummen: Boom i kønssygdomme blandt de unge - men måske er der lys forude

Unge forbinder ikke længere sex uden kondom med en risiko for at få en alvorlig sygdom - det betyder, at flere får kønssygdomme om klamydia og kønsvorter. Modelfoto: Scanpix/Iris
Unge forbinder ikke længere sex uden kondom med en risiko for at få en alvorlig sygdom - det betyder, at flere får kønssygdomme om klamydia og kønsvorter, skriver fysioterapeut Lotte Krebs i sin sundhedsklumme.
Annonce

Danske unge mellem 18-23 år bliver oftest ramt af kønssygdomme, givetvis fordi tre ud af fire dyrker ubeskyttet sex. 84 procent af de unge mellem 18 og 23 vurderer, at deres risiko for at få en kønssygdom er enten lille, meget lille, eller at der slet ikke er nogen risiko. Det på trods af, at hver fjerde har haft en kønssygdom, når de fylder 26 år. Væk er tidligere tiders skræk for HIV, AIDS og andre seksuelt overførte sygdomme, og tal gennem de seneste år viser et regulært boom i antallet af klamydia-tilfælde. Årsagen skal findes i, at de unge i dag udelukkende koncentrerer sig om beskyttelse mod graviditet og ikke skænker kønssygdomme mange tanker, men heldigvis var antallet af klamydia-tilfælde sidste år nedadgående med cirka 2000 tilfælde.

En opgørelse over registreringer af sexsygdomme viser, at flere og flere unge under 30 bliver smittet med en seksuelt overført sygdom enten fra en fast eller en midlertidig partner. Det er en skræmmende udvikling, når man tænker på, at regeringer igennem tiden har bevilliget mange millioner til forebyggelseskampagner, der har haft til formål at oplyse unge om risikoen ved at glemme kondomet. Grunden til, at unge er for dårlige til at huske kondomet, er sandsynligvis, at man ikke forbinder sexsygdomme med noget specielt farligt. Unge lever i dag uden mindet om, hvordan udbredelsen af AIDS og HIV i 80’erne og 90’erne blev et skræmmebillede på, hvad der kunne ske, hvis man ikke huskede præventionen. I dag er truslen ikke mindre, det er bare andre kønssygdomme, der er i vækst. For eksempel kan en virus som HPV, der kan give livmoderhalskræft, undgås, hvis man husker kondomet.

Foto: Annelene Petersen
Annonce

Samleje uden kondom

Tal viser, at kun halvdelen af de danske unge brugte kondom eller anden beskyttelse, sidst de havde en ny partner med i seng. Fornuften synes at dale, jo ældre de unge bliver, og den dominerende årsag er, at det kan være svært at bringe spørgsmålet om kondom på banen. Størst er tendensen blandt de 20-24-årige, hvor hele 44 procent i højere grad er parate til at gennemføre samleje uden kondom, mens 63 procent af de 15-19-årige siger, at de vil afbryde et begyndende samleje, hvis de ikke har kondom med.

Det er især de 20-24-årige mænd, der ikke anser beskyttelse som relevant, da næsten halvdelen af dem konsekvent ikke beskytter sig, mens det kun gælder 1/3 af kvinderne i samme aldersgruppe. 26 procent af gymnasiepigerne og syv procent af pigerne på erhvervsskolerne har inden for det seneste år taget en eller flere fortrydelsespiller, mens en anden ny undersøgelse viser, at næsten hver anden kvinde mellem 18 og 30 år har gjort brug af fortrydelsespiller. De unges handlinger nu om dage får ikke de samme konsekvenser omkring graviditet, som tidligere generationer har måttet slås med, men de straffes alligevel.

Annonce

50.000 smittes med klamydia

Den mest udbredte seksuelt overførte sygdom i Danmark er klamydia. Det vurderes, at cirka 50.000 bliver smittet med klamydia om året, men det er ikke alle, der bliver testet, fordi cirka halvdelen af de ramte ikke mærker symptomerne på sygdommen. Otte ud af 10 klamydia-tilfælde bliver fundet blandt unge i alderen 15–29 år, og gruppen af unge under 25 har en forekomst på hele 68 procent af alle diagnosticerede klamydia-tilfælde.

Klamydia er lumsk, for man kan ofte ikke mærke, om man selv er smittet, og man kan ikke se på andre, om de har sygdommen. Klamydia er en bakteriesygdom, som smitter via livmoderen, endetarmen eller urinrøret. Symptomerne på sygdommen er en sviende følelse, når man tisser, samt øget udflåd. Dog er det ikke alle, der oplever symptomerne på sygdommen, selvom man er smittet. Klamydia kan kureres ved hjælp af antibiotika, og opdager man ikke sygdommen, kan den ødelægge mulighederne for at få børn, derfor er det en sygdom, man bør testes for med jævne mellemrum.

Annonce

De tricky kønsvorter

Den anden mest udbredte kønssygdom blandt danske unge er kønsvorter, også kaldet kondylomer. De smitter, når man ikke bruger kondom, men kan også smitte via brug af samme håndklæde som en, der bærer sygdommen. Det tricky ved denne kønssygdom er, at manden ikke mærker nogen symptomer på, han er smittet. Herudover viser symptomerne sig først hos kvinderne, efter man har været smittet i nogen tid. Det er således muligt for manden at smitte en masse piger, før han eventuelt bliver gjort opmærksom på problemet. At så mange unge får denne sygdom, er ikke bare et tegn på, at unge dyrker sex med flere forskellige sexpartnere, det er også et tegn på, at unge er for dårlige til at beskytte sig, når de gør det.

Symptomerne på sygdommen er små vortelignende knopper, der kan minde om små blomkålshoveder. Disse vokser i de varme temperaturer omkring kønsorganerne. Man kan kurere sygdommen ved at smøre med en creme på vorterne. Det er ikke altid, man udvikler symptomerne på sygdommen, og kønsvorterne kan komme igen, fordi HPV-virusset forbliver i kroppen. HPV-virus, som giver kønsvorter, er dog ikke den samme HPV-virus, der kan give forskellige kræftformer i underlivet.

De unge har aldrig været mere oplyste og har alle muligheder tilgængelige for at søge oplysninger om forebyggelse af de forskellige sygdomme, men noget synes alligevel at gå galt. Lige om lidt kører kampagnen "vi taler sex i uge 6" igen på alle grundskoler, men noget kunne tyde på, det er de lidt ældre unge mennesker, der har brug for mere fokus på vaner og forebyggelse.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers FC For abonnenter

Kun højre kant på papiret: Vito skaber forvirring i ny rolle

Annonce