Annonce
Randers

Sundhedsplejersker går til kamp mod astma

Sundhedsplejerskerne Tanja Koch og Helle Lunds indsats for at vejlede og undervise om børn og astma i institutioner og ved hjemmebesøg har båret så meget frugt, at pilotprojektet nu bliver et fast tilbud i Randers Kommune fra 1. april. PR-foto
Astma er den hyppigst forekommende kroniske sygdom blandt børn og unge i Danmark. Derfor gør Sundhedsplejens undervisning i astmaproblematikker en stor forskel for forældre og daginstitutioner i Randers Kommune ‌ ‌

Randers: Sundhedsplejerskerne Tanja Koch og Helle Lund fra Randers har erfaring med at arbejde med børn med astmatisk bronkitis fra deres tidligere virke som børnesygeplejersker.

De har set, hvordan disse børn bliver indlagt på grund af utilstrækkelig medicinsk behandling eller for sen opsporing af sygdommen.

Og de kender potentialet for en vejledningsindsats til forældre og andre omsorgspersoner, der er omkring småbørn i dagligdagen, og det var her, første fokus i denne indsats blev lagt.

Børn med astmatisk bronkitis indlægges nemlig for ofte, fordi deres astmatiske bronkitis er opdaget for sent eller ikke er velbehandlet.

Samtidig ved man, at flere børn lever et liv med en uopdaget eller dårligt behandlet astmatisk bronkitis.

Konsekvenserne kan være store for familielivet, men vigtigst også for barnets udvikling fysisk, mentalt og socialt.

Annonce

Astma

Astma er den hyppigst forekommende kroniske sygdom blandt børn og unge i Danmark, og hvert femte førskolebarn har astmatisk bronkitis og hvert tiende skolebarn har astma.

Astma er den hyppigste indlæggelsesårsag på de danske børneafdelinger, hvor cirka 5000 børn i alderen indtil fem år indlægges årligt med astmatiske symptomer eller astma.

Danmark er det land i Norden, hvor børnene er længst indlagte med sygdommen.

Kilde: Astma-Allergi Danmark, 2019

Tidlig indsats vigtig

Hvert tredje barn med astmatisk bronkitis får senere stillet diagnosen astma, som er den kroniske udgave af sygdommen, som vil følge barnet formentlig resten af livet.

Jo tidligere, astmatisk bronkitis opspores, og en behandling kan gå i gang, jo mindre er risikoen for, at barnets lungevæv beskadiges, og sygdommen bliver kronisk.

Derfor har de to sundhedsplejersker taget udgangspunkt i dagplejere, vuggestuer og børnehaver i Randers Kommune.

De har tilbudt at komme ud og fortælle om blandt andet tidlig opsporing af sygdommen, skjulte symptomer samt den medicinske behandling og forholdsregler i forhold til hygiejne.

Hjemmebesøg

Sundhedsplejerskerne tilbyder også astma-hjemmebesøg hos familier med børn med astmatisk bronkitis og ønsker et styrket samarbejde til de praktiserende læger.

- Institutionerne og personalet føler sig mere sikre i medicineringen af børnene. De får ny viden om hygiejne- og indeklimaforhold i dagtilbuddet, og de bliver klædt på til at indgå i en god dialog med forældrene om barnets symptomer, den medicinske behandling og opfølgning hos egen læge, siger Helle Lund.

Også hjemmebesøg hos en række børnefamilier har vist sig at være en succes.

Fast tilbud

- Når man får diagnosen astmatisk bronkitis ved egen læge eller vagtlægen, ved vi, at forældrenes evne til at lytte og lagre alle informationerne fra lægen mindskes i det øjeblik, de hører, at deres barn har fået en sygdom. De får informationer om, at de skal bruge masken de næste dage eller uger, men får ofte ikke aftalt en opfølgning med lægen. Derfor stopper nogle forældre brugen af medicinen tidligere, end hvad barnet egentligt har brug for, siger sundhedsplejerskerne.

Astmaindsatsen i Sundhedsplejen er startet som et pilotprojekt, men vil på grund af de gode resultater fungere som en fast del af sundhedsplejens arbejde fra 1. april.

Ønsker du yderligere informationer om astmaindsatsen, eller oplever du udfordringer med dit barns astmatiske bronkitis, er du velkommen til at kontakte sundhedsplejerske Tanja Koch på tanja.koch@randers.dk.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers

Tre voldsomme overfald på fire dage: Nordbyen plaget af vold

Randers

Dronningen tog toget til Randers

Annonce