Annonce
Debat

Sundhedsvæsenet glemmer patienters åndelige behov

Sommertid er læsetid, og her har jeg blandt andet fornøjet mig med antologien Åndelig omsorg, skrevet af forskere, læger, sygeplejersker, præster og en enkelt imam. Men fornøjelsen blev afbrudt af denne historie:

På hospitalsgangen finder Hanne et par sofaer, hvor patienter kan opholde sig. Hun giver tårerne frit løb. En sygeplejerske siger, at hun ikke har lov til at græde dér. Det hjælper ikke, da Hanne forklarer, at hun græder, fordi Børge lige har fået sin dødsdom. Sygeplejersken giver hende besked på at gå udenfor og græde.

Det kan da ikke være rigtigt, tænkte jeg – men sandt nok: Bogen giver det ene eksempel efter det andet, hvor et presset sundhedspersonale på vores sygehuse ikke har tid til at vise medmenneskelig omsorg og slet ikke viden nok til at tage sig af det mest presserende af alle spørgsmål for lidende mennesker: Hvorfor sker dette for mig?

Sundhedsvæsenet overser nemlig patienters åndelige og eksistentielle behov. Der skal ellers så lidt til, viser bogen. Ikke svar på alle eksistentielle spørgsmål. Men blot lyttende nærvær, øjenkontakt, der viser interesse, og en hånd at holde i.

Sundhedspersonalet ser ud til at være fanget i et system, der går mere op i besparelser og effektivisering end patienternes velbefindende.

Annonce
Svend Løbner
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Smuk som et stjerneskud

Sjældent har vi set vores skønne Randers smukkere end netop nu. Mens vi nærmer os årets mørkeste dag, er der lys overalt i vores by. Lysets by skinner i vintermørket og lyser op i en måned, der ellers er mørk og våd og kold. Julebelysningen i gågaderne i vores hyggelige, historiske middelaldermidtby skaber varm stemning i Slotsgade, Torvegade, Sct. Mortens Gade, Brødregade og Houmeden. Selv på Rådhustorvet synes lyset i vinduerne i byrådssalen at være varmt. Bevæger vi os væk fra midtbygaderne, fremstår også området omkring havnen og åen som et julehyggeligt åndehul. Julebelysningen på havnekontoret og parkeringshuset stråler om kap med belysning, granguirlander og juletræer på stibroen, Randersbro og den blå bro. Sparekassen spiller smukt med på Tronholmen - i lighed med den lysende hest i Søndergade. Lidt længere mod vest lyser regnskovens kupler grangrønt i vintermørket. Smuk som et stjerneskud skinner vores by smukkere end mange andre julebyer. Den side af Randers skal vi også huske at se og huske at glæde os over og huske at dele med andre. Danmarks smukkeste juleby fortjener at få besøg fra andre byer, og derfor skal vi huske at fortælle vidt og bredt om byen, der er vores, byen, vi elsker at være en aktiv del af og leve vores gode liv i. Også selv om der er sager i vores by, der i særklasse mangler julefred. Her i mediehuset glæder vi os hver morgen over det smukke syn, der møder os, når vi møder på vores nye arbejdsplads på øverste etage af SCS-Huset på Randers Havn. Overalt i synsfeltet er broer og bygninger klædt i julehyggelig belysning, der giver os en glad begyndelse på dagen. Vores morgenoplevelse i denne decembermåned vil vi gerne dele med vores læsere, og derfor byder vi tirsdag, onsdag og torsdag 90 læsere indenfor, 30 hver morgen. Vi serverer et rundstykke, en kop kaffe og verdens smukkeste juleudsigt, og vi giver en lille julegave. Abonnenter kan gratis løse billet på Avisfordele.dk. Se det hele lidt fra oven. Og se Randers fra den smukke side.

Annonce