Annonce
Østjylland

Supersygehus i krise: Afskedigelser og ingen mad til forældre til indlagte børn

Aarhus Universitetshospital skal spare 425 millioner kroner. Nu er ledelsens udspil til spareplanen klar. Arkivfoto
Ledelsen på Aarhus Universitetshospital er klar med en spareplan for 425 millioner kroner. Sparekniven skal snitte i fire år i træk, og der venter markante forandringer på supersygehuset i Skejby.
Annonce

AARHUS: Der skal inden udgangen af 2019 nedlægges 140 besatte stillinger på det nye Aarhus Universitetshospital.

Det står klart i kølvandet på den spareplan, som hospitalsledelsen har sendt i høring blandt de knap 10.000 ansatte på supersygehuset i Skejby.

Hospitalsledelsen vurderer, at der blandt forslagene fra afdelingsledelserne er sparetiltag for 109 millioner kroner, som kan gennemføres i 2019.

Forslagene er lig med en generelt lavere personalenormering i alle afdelinger, ligesom banen kridtes til besparelser på ledelse, administration, stabe og klinisk administrative funktioner samt kursusudgifter.

Besparelserne betyder nedlæggelse af ca. 180 stillinger, hvoraf cirka 40 stillinger er vakante. Ved nedlæggelserne vil det blive undersøgt, om der er naturlig afgang på vej. Og dernæst vil man undersøge mulighederne for omplacering til andre ledige stillinger, inden man går videre til afskedigelse.

- Det er besparelser, som vi har vurderet vil kunne gennemføres. Men det er også besparelser, som hver for sig og samlet vil kunne mærkes af både patienter og personale, og derfor vil afdelingsledelserne følge konsekvenserne for patienterne nøje, og sammen med medarbejderrepræsentanterne vil vi have et stort fokus på arbejdsmiljøet, siger hospitalsdirektør Poul Blaabjerg.

Det er også besparelser, som hver for sig og samlet vil kunne mærkes af både patienter og personale, og derfor vil afdelingsledelserne følge konsekvenserne for patienterne nøje, og sammen med medarbejderrepræsentanterne vil vi have et stort fokus på arbejdsmiljøet.

Poul Blaabjerg, hospitalsdirektør

Annonce

Ingen penge til bedre parkering

Aarhus Universitetshospital står til at få et minus i regnskabet på 425 millioner kroner i 2019.

Region Midtjylland havde oprindeligt krævet besparelser på 325 millioner kroner i indeværende år for at skære af underskuddet, men onsdag blev sparekravet for 2019 lempet til 150 millioner kroner. Resten af pengene skal findes i 2020, 2021 og 2022.

Afdelingsledelserne har afleveret forslag til besparelser til hospitalsledelsen. Forslagene når samlet op på 109 millioner kroner, så der mangler altså 41 millioner kroner for at honorere sparekravet på 150 millioner kroner.

Den sum har hospitalsledelsen fundet.

Der varsles eksempelvis bedre arbejdstidsplanlægning, sikring af overensstemmelse mellem funktionstillæg og reduktioner af telefonabonnementer.

Der venter også et totalt stop for udgifter til tilpasning af lokaler efter indflytning, parkeringsforhold, omklædningsrum, skilte, almindelig vedligehold og øvrige udgifter i forbindelse med ibrugtagning af nye bygninger.

Endelig vil hospitalsledelsen finde penge ved at flytte funktioner eller kapacitet til andre hospitaler samt hjemtrække patienter og behandlinger fra andre regioner.

Annonce

Mad til forældre forsvinder

Nogle af forslagene i hospitalsledelsens spareplan skal til politisk behandling i Region Midtjylland.

Det gælder blandt andet et oplæg, der vil afskaffe mad til medindlagte forældre.

Forældrene skal fremover købe mad i kantinen eller udefra. Det vil i sidste ende give en årlig besparelse på 830.000 kroner.

Spareplanen for Aarhus Universitetshospital gælder også de kommende tre år. Supersygehuset skal gennemføre yderligere besparelser for 275 millioner kroner for at være i økonomisk balance fra 2023.

Der arbejder knap 10.000 mennesker i Aarhus Universitetshospital i Skejby. Arkivfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce