Annonce
Debat

Svigt i demensplejen i Randers Kommune

Annonce

Læserbrev: Som indlæg i den verserende debat om niveauet for demensplejen i Randers Kommune vil vi godt knytte nogle kommentarer som pårørende til et nært familiemedlem, der har boet på demensafdelingen på Tirsdalen.

New Public Management har fuldstændig fejlet.

Ledelsen på plejehjemmene er tilpasset det kommunale DJØF-system med en forfejlet excelark-kultur, der er gået fuldstændig i selvsving.

Debatten går ofte på manglende ressourcer og penge. Men det, der mangler, er en synlig og engageret ledelse i plejen af beboerne, som viser vejen for medarbejderne - og som danner en værdig kultur i demensomsorgen og plejen til gavn for beboerne. Beboerne bliver svigtet og bliver ganske enkelt syge af at bo på plejehjemmet. De lever et isoleret liv uden stimuli, de får infektioner, dehydrerer og lider under manglende personlig pleje og hygiejne. Det er simpelthen en plejefabrik, hvor man går mest op i, at der serveres mad rettidigt, og at der afholdes aktiviteter en gang om måneden, så man endnu en gang kan markere opgaven med et kryds i excelarket.

Beboerne bliver passive, og hvis de ikke er passive nok, kan de få tildelt psykofarmaka. Ofte bliver de blebrugere eller sidder pludselig i en kørestol, selvom de kom til plejehjemmet uden.

Selvom vi som pårørende forsøger at råbe op, hører vi alligevel politikere og endda Ældreråds-formand Per Boysen sige, ”at der ikke er et generelt problem i vores plejesektor, men kun nogle få…”. Der skal åbenbart skjult kamera til, før politikerne reagerer på de pårørendes nødråb.

Mange af de pårørende tør ikke klage, fordi de er bange for, at det får konsekvenser for deres kære på plejehjemmet i form af dårligere behandling.

Hele plejesystemet skal nytænkes med udgangspunkt i beboernes behov. Der skal etableres en statslig kontrolinstans med ensartede normer og vejledning for hele landet.


Mange af de pårørende tør ikke klage, fordi de er bange for, at det får konsekvenser for deres kære på plejehjemmet.


Det var mere end to år i helvede for vores nære pårørende - og en frustrerende tid for familien, som prøvede at råbe op på alle niveauer. Plejehjemmet talte om ”hyggetid” med beboerne, men som pårørende var vi var nødt til at varetage personlig pleje og hygiejne i besøgstiden og blev bedt om at komme, hvis der var behov for aktiviteter som daglige gåture med videre.

De pårørende skal kunne være sammen uden en fornemmelse af dårlig samvittighed over ikke at være tilstrækkelige. Vi skal som pårørende kunne forlade plejehjemmet med god samvittighed, og vi skal opleve, at vi har været sammen med det menneske, vi kender.

Det er plejehjemmet, der skal skabe det overskud for samvær mellem pårørende og beboerne, så samværet bliver givende og tryghedsskabende for alle.

Amtsavisen har været i kontakt med Randers Kommune i forbindelse med offentliggørelsen af ovenstående debatindlæg. Omsorgschef Lene Jensen fortæller, at hun ikke er bekendt med, hvilken borger der nærmere bestemt er tale om, men hun understreger, at skribenterne er meget velkomne til at henvende sig med henblik på et møde.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport For abonnenter

Alt andet end pletfri præstation mod Ajax: Her er Agesens forklaring

Annonce