Annonce
Sport

Swimteam Neptun i store frustrationer: Lokal politiker bringer lys i mørket

Swimteam Neptun træner udendørs tre gange om ugen, mens de venter på grønt lys til at vende tilbage til svømmebassinerne. Foto: Morten Brøndum
I Swimteam Neptun er der enorme frustrationer over, at svømmeklubben først har udsigt til klorvand og svømmetag i Folketingets genopåbningsfase fire i begyndelsen af august. Socialdemokratiets idrætsordfører, Malte Larsen (S), tror dog på, at svømning i foreningsregi allerede kommer med i næste fase.

Randers: Danmark er begyndt at genåbne, men landets svømmehaller er stadig pålagt at holde lukkede.

De var ikke med i sidste uges fase to, og der er udsigt til en langvarig tørke for såvel motionssvømmere som konkurrencesvømmere.

End ikke i fase tre, som forventeligt aktiveres 8. juni, er der grønt lys til svømmehallerne, som er landet i fase fire i begyndelsen af august.

En beslutning, som vækker store frustrationer i Swimteam Neptun i Randers.

- Jeg er meget frustreret over, at vi har nogle retningslinjer fra Dansk Svømmeunion, som har lavere smitterisiko end i nogle af de sportsgrene, som har fået lov til at åbne. Vi har arbejdet hårdt på at holde motivationen oppe hos svømmerne de seneste uger, men sidste uges melding om, at tidshorisonten hedder august har gjort ondt på alle, fortæller Neptun-cheftræner Morten Brøndum.

I svømmeklubben er 40 konkurrencesvømmere sendt på land, mens efterårets regions- og danmarksmesterskaber i kortbane kommer nærmere og nærmere, og det har ifølge cheftræneren store konsekvenser.

- Vores svømmere bliver sat langt tilbage, og de er dybt frustrerede over, at de ikke kan få lov til at dyrke den sport, som de har meldt sig til. Vi har svært ved at bevare motivationen, fortæller Morten Brøndum, der arrangerer udetræning med fokus på styrke og smidighed tre gange om ugen som alternativ til den normale svømmetræning.

- Det store problem er, at vi bliver sammenlignet med badelandsmiljøer. Myndighederne har ikke lavet et tilstrækkeligt arbejde i forhold til at anerkende forskellen på et konkurrencemiljø og et offentligt åbent badeland, lyder det fra cheftræneren.

Lokal politiker skaber håb

Socialdemokratiets idrætsordfører, Malte Larsen (S), som er bosat i Randers, forstår svømmeklubbens frustration og åbner op for nærmere undersøgelse.

- Jeg skal ikke gøre mig til dommer over myndighedernes vurdering i forhold til smitterisiko i forbindelse med svømning, men hvis Dansk Svømmeunion kan dokumentere, at smitterisikoen er ekstrem lav, så skal der selvfølgelig kigges på det igen, siger Malte Larsen (S).

Lige nu bliver konkurrencesvømmere smidt i samme båd som de almene svømmehalsbrugere. Er det ikke fejlagtigt?

- Jeg ved ikke, om det er fejlagtigt, men det er i hvert fald til diskussion. Jeg holder mig til myndighedernes retningslinjer, men jeg vil gerne være med til at udfordre, om de har svaret på alle spørgsmål, og det kommer jeg også til at gøre på det her område, sagde Malte Larsen (S), som senere på dagen ringede tilbage til avisen.

Efter at have snakket med kilder tæt på Danmarks Idrætsforbund havde han positivt nyt.

- Jeg ved nu, at der i Danmarks Idrætsforbund arbejdes ihærdigt på, at der skal skelnes mellem svømning i foreningsregi og almindeligt åben svømmehal, og derfor håber og tror jeg på, at svømning i foreningsregi åbner i næste fase, som aktuelt er aftalt til 8. juni, lyder det fra Malte Larsen (S).

Annonce

Store konsekvenser

Morten Brøndum fastslår, at det har omfattende konsekvenser, at klubbens konkurrencesvømmere aktuelt træner uden vand omkring kroppen.

- Alternativ træning kan ikke erstatte de muskelgrupper, som de skal bruge, når de svømmer. Vi har brugt mange år på at gøre kroppene klar til at klare hårde intervalbelastninger, og det arbejder bliver sat tilbage. Musklerne skal bygges op igen, og det kommer til at kræve alvorlig tålmodighed, lyder det.

Nogle af svømmerne har brugt Gudenåen til at få svømmetag i kroppen, men neoprenhætter, våddragter og ferskvand tåler ifølge cheftræneren ingen sammenligning med den normale svømmetræning i bassin.

- Det er næsten ligegyldigt om de hopper i åen eller løber en tur på en halv time. Vandtemperaturerne skal over 20 grader, hvis vi skal kunne træne med mening i åben vand, fortæller Morten Brøndum.

Svømmetræneren har ikke haft sine svømmere med i vand siden 11. marts på Søndermarkskolen, men han har en klar forventning om, at næste gang bliver i begyndelsen af juni, selvom det aktuelt ikke er udsigten.

- Jeg bliver nødt til at arbejde efter, at vi bliver fremrykket til næste genåbningsfase i juni, for ellers bliver barren for frustration overskredet for mig. Det er dybt uforståeligt, hvis det ikke bliver tilfældet, fortæller Morten Brøndum.

Annonce
Randers For abonnenter

Efter sag om facebook-opslag om mandestrip: Randers Kommune meldt til Arbejdstilsynet for dårligt psykisk arbejdsmiljø

Danmark

Lørdagens coronatal: Antal indlagte når højeste niveau i en måned

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Akut mangel på vuggestuepladser presser kommunen til at gå med plan B: Men måske kræver det en plan C at nå i mål

Danmark For abonnenter

Kendisser på stemmesedlen har en fordel, men ingen nem genvej til valg

Randers FC

5 ting, der er værd at vide før OB-Randers FC: Begge hold må undvære en profil i offensiven

Randers FC For abonnenter

Højt tempo og urolig fodboldkamp: Flere talenter satte sig igennem i sæsonens første sejr

Kultur

Anbefaling: Fem forrygende serier til sofa og regnvejr

Debat For abonnenter

Vi skal da forlange at få mest muligt for pengene: Skørt at køre milliarderne ind på en palle

Randers FC

Quiztid om topscorer, tilskuersnit og obskure fakta: Hvor meget ved du egentlig om Randers FC’s start på sæsonen?

Randers

Kom og smag på Danmarks bedste: Fritidsmejerister laver nougatis i gourmet-særklasse - som i de gode gamle dage

Sport

Michael Laudrup løber med hæderen: Kåret som det største danske sportsnavn i 125 år

Randers

Hungry Dane åbner i nye lokaler: Lægger hårdt ud med første udkast til sit bud på Danmarks Bedste Burger 2022

Erhverv For abonnenter

Fiskenet fra Det Indiske Ocean på lang rejse: Erhvervsfolk fra Randers vil omdanne det til kvalitets genbrugsplast på ny fabrik

Indland

Chancen for at overleve hjertestop er ens i land og by: - Danskerne er fantastisk gode til at træde til 

Annonce