Annonce
Randers

Syddjurs giver klar coronabesked - andre kommuner informerer kun berørte borgere når virussen slår ned

Er borgerne bedst tjente med at få at vide, hvor i det kommunale system der er udbrudt corona-smitte? Eller er det kun de borgere og ansatte, der berøres direkte, der skal have besked? Kommunerne har en vidt forskellig tilgang til kommunikation, når det gælder covid-19. Arkivfoto: Katrine Becher Damkjær
De fleste kommuner fortæller kun de berørte institutioner og skoler, hvis der er udbrudt corona. I Syddjurs Kommune går man den helt modsatte vej - her berettes til alle borgere i detaljer om, hvor der er corona, og hvad der gøres for at bekæmpe smitten.

Randers: "En medarbejder på Rosmus Skole er testet positiv for Corona. Efter smitteopsporing af nære kontakter er alle elever i 1.A sendt hjem til isolation og test. Desuden er 4 elever fra et læsehold samt 7 medarbejdere også sendt hjem til isolation og test." Sådan lød en besked på Syddjurs Kommunes facebook-side onsdag formiddag.

Beskeden er blot en af mange lignende, for hvis de kommunale institutioner i Syddjurs rammes af corona, bliver informationerne delt med borgerne, blandt andet via kommunens facebook-side. Her gives der også besked, når der ikke længere er corona i de berørte institutioner, skoler og plejehjem.

Og i kommentarfeltet under opslagene giver mange udtryk for, at de er glade for at blive holdt orienterede om, hvad der sker. Samtidig går de kommunale medarbejdere også i direkte dialog med borgerne, hvis de stiller spørgsmål om konkrete udbrud.

Annonce

Målet er at holde borgerne informeret om, hvad der sker, fortæller Poul Møller, der er konstitueret kommunaldirektør i Syddjurs. Helt fra begyndelsen af corona-epidemien har kommunen haft fokus på at dele aktuel viden med borgerne i Syddjurs.

- Det er vigtigt, at krisestyring ikke foregår bag lukkede døre. Og vi oplever, at borgerne er glade for åbenheden, siger Poul Møller.

Nej tak til rygter

Det skal ikke give anledning til afstandtagen og stigmatisering, at nogle rammes af corona.

- Der er jo ikke noget odiøst i, at en skoleklasse sendes hjem, understreger Poul Møller.

Ved at fortælle åbent, hvad der foregår på de kommunale institutioner, skoler og arbejdspladser, vil kommunens ledelse modvirke rygtedannelse og gisninger.

Poul Møller understreger, at denne kommunikationsstrategi bruges hele tiden, ikke kun i forbindelse med corona. Men netop i forbindelse med corona er det afgørende, at borgerne får så meget konkret information som muligt.

- Vi skal ikke kun oplyse om incidens-tallet, for hvad er det egentlig for et tal?, siger Poul Møller med henvisning til, at en del kommuner udelukkende offentliggør de helt overordnede tal for kommunen, som kommer fra Statens Serum Institut. Blandt andet incidenstallet, der opgør antallet af smittede borgere i kommunen pr. 100.000 indbyggere i de seneste syv dage.

Annonce

En helt anden strategi

Andre kommuner har valgt en helt anden strategi end Syddjurs. For eksempel Favrskov Kommune.

Her informerer man ikke bredt om enkeltsituationer, fastslår kommunaldirektør Jan Kallestrup.

Den kommunale informationsindsats er koncentreret om at give besked til de borgere, elever, forældre og ansatte, der er direkte berørt af et lokalt corona-udbrud.


I en kommune af vores størrelse kunne mængden af information blive overvældende.

Jesper Kaas Schmidt


- Vi målretter indsatsen, siger Jan Kallestrup om den måde, kommunen håndterer udbrud af corona på. Det betyder, at hvis for eksempel en elev på en skole er smittet, så informeres  klassens forældre og personale. Dels via kommunikationsplatformen Aula, men også ved personlig kontakt.

- Vi ringer til forældre til elever i berørte klasser, for der er ofte mange spørgsmål, så derfor giver det god mening, siger Jan Kallestrup.

Tidligere blev alle forældre til elever på en skole informeret, hvis der var udbrud af corona. Men nu er det kun de forældre, der bliver direkte berørt af et udbrud i en klasse, der får besked om, at der er corona på skolen.

Annonce

Stor forståelse

- Der er vældig stor forståelse for det, vi gør, siger Jan Kallestrup. Han peger på, at det er vigtigt ikke at sende flere hjem end højst nødvendigt.

- Samfundet skal fungere, og forældrene har jo ikke fri.

Jan Kallestrup understreger, at kommunen har et tæt samarbejde med Styrelsen for Patientsikkerhed og andre myndigheder, i forhold til at håndtere smitteudbrud korrekt.

I denne uge har der været et enkelt tilfælde på Bavnehøjskolen i Hadsten, og i sidste uge var en person på Skovvangsskolen i Hammel ramt.

Det er oftest skolerne i Favrskov, der oplever enkelte smittetilfælde, mens daginstitutioner og plejecentre ikke oplever den samme grad af smitte.

Annonce

Information til de berørte

I Randers har man også valgt udelukkende at informere de borgere og ansatte, der direkte berøres af et udbrud af corona, for eksempel på skoler og i institutioner. Hvert enkelt tilfælde håndteres i henhold til de gældende retningslinjer og i samarbejde med myndighederne.

Derfor vil kommunaldirektør Jesper Kaas Schmidt heller ikke oplyse, hvor på de kommunale institutioner og skoler, der er smitteudbrud. Lige nu er en håndfuld skoler og flere dagtilbud ramt.

- Vi håndterer tingene lokalt, men vil dels ikke risikere at skabe panik, desuden undgå at oplyse noget, der ikke passer, siger Jesper Kaas Schmidt. Han mener også, det er vigtigt at undgå stigmatisering.

Annonce

Enkeltstående tilfælde

Han henviser til, at man for eksempel i begyndelsen af epidemien tidligere på året først oplyste, at en person på en skole var smittet, men det viste sig ikke at være tilfældet. Og for at undgå den slags episoder, er det nu udelukkende de, der berøres af et udbrud, der får besked.

Tingene udvikler sig meget hurtigt, når der sker et udbrud af corona, og fokus er at informere de berørte parter og få taget de rigtige skridt til at inddæmme og bekæmpe smitten. Langt de fleste gange er der kun et enkelt eller ganske få tilfælde af corona på de enkelte institutioner eller skoler.

- I en kommune af vores størrelse kunne mængden af information blive overvældende, tilføjer Jesper Kaas Schmidt med henvisning til, at Randers er blandt landets største kommuner med rigtig mange institutioner, skoler og ansatte. Hvis alle tilfælde skulle offentliggøres, ville det medføre mange informationer til borgerne.

Annonce

Samme strategi

I Norddjurs Kommune prioriteres ligeledes direkte information til borgere og pårørende, når der opstår smitte på skoler eller en institution. Kommunens hjemmeside og facebook bruges til formidling af kommunens løbende nyheder og information om Covid-19, og når der er særlig grund til opmærksomhed, for eksempel lige nu, hvor Norddjurs oplever et stigende antal smittede.

Også Mariagerfjord Kommune vælger udelukkende at informere de direkte berørte, når der er udbrud af coronasmitte på kommunale institutioner og skoler.

Annonce
Randers

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Randers FC For abonnenter

Live: Tibbling tæt på at give Randers FC føringen

Østjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Onsdagens coronatal: 1871 nye smittede det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

2000 kunder i Randers uden internet: Teknikere leder stadig efter kabelfejlen

Navne For abonnenter

Når pungen og maven er tom, går man i foodbank i Sct. Clemens Kirke - her kommer alle typer af mennesker efter mad

Østjylland

Grenaa på listen: Regeringen vil bruge fire milliarder på nærhospitaler

Alarm 112

Luk døre og vinduer: Politiet opfordrer borgere til at passe på giftig røg fra storbrand - kommer til at brænde i flere dage

Sport

Bitsch har truffet atypisk beslutning i Randers HK: - Ingen tvivl om, at det er til alles bedste

Randers For abonnenter

Drømmer du om en dukkert i det fri? Stor badesø i Randers kan blive en realitet om få år

Randers

Skolebørn tegner for verdens flygtninge

Østjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Randers

Lokal Storegade-kendis lejer endnu en adresse i gaden: Nyt diskotek åbner om få dage - med fri drinksbar

Danmark

Vild forvirring om MitID: Køber nye pas og telefoner for at få det til at virke - det er helt misforstået

Randers

Østbro-kandidater på hjemmebane i Harridslev: Tre mandater vil være en succes

Randers For abonnenter

Nye planer kan måske redde p-pladser i Trangstræde og bevare busterminalen: Her er status på planerne for populær parkeringsplads

Randers

Kom ind i kampen, politikere: Skal vi have nedslidte idrætshaller, hvor det regner ind?

Annonce