Annonce
Østjylland

Syddjursland klager over rågelarm

<p>John Nyggard (tv.) og Bent Andersen har sammen med en tredje beboer i området vagten med fjernbetjeningen, så man er klar til at skræmme rågerne væk fra Bækdalen i baggrunden. Foto: Tommy Loberg Jøns</p>

Hvis man er ude i god tid kan det være muligt at regulere bestanden. I Hornslet kører man et forsøg på en måned for at skræmme rågerne væk ved hjælp af lyde.

»En helvedes larm.«

Hver gang, der trykkes på 1-tallet, noteres tidspunkt og reaktionen fra rågerne ned, så Animal Control kan vurdere effekten. Foto: Tommy Loberg Jøns

Sådan betegner John Nygaard og Bent Andersen oplevelsen af et forår med ynglende råger i trætoppene ved Bækdalen i Hornslet, der ligger tæt op ad Ahornvej, hvor begge mænd bor.

Men Hornslet er langt fra det eneste sted, hvor de sorte råger gør sig gældende både syns- og lydmæssigt på Syddjursland.

Annonce

Både i Mørke og i Rønde har beboere i 2016 klaget over larm og gener fra rågekolonier i henholdsvis Mørke Bypark og Egelunden i Rønde nær Alsikkevej.

»Der var larm og ballade i foråret, mens fuglene byggede reder. Men efter de har fået unger, er der ikke rigtig vendt nogen tilbage til rederne. Og det plejer ikke at ligne råger. Så vi er ikke helt sikre på, om det i virkeligheden har været sortkrager i stedet. Men vi har henvendt os til kommunen, og de har lovet os at holde området under observation, for problemet skal ikke blive større til foråret,« siger Ejner Christensen, der fra hjemmet på Alsikkevej 4 i Rønde har haft larmen meget tæt på.

I Hornslet gik papirarbejdet galt, da man søgte om tilladelse til at regulere bestanden af rågeunger uden for reden, så derfor kom tilladelsen først i hus med én uge tilbage af reguleringsperioden fra 1. maj til 15. juni. Der var det nærmest umuligt for jægerne at gøre noget på grund af løvet. Derfor måtte man tænke alternativt.

»Vi fik kontakt til Animal Control i Nimtofte, der har lavet flere forskellige maskiner, der skal være med til at skræmme måger og meget andet væk fra f. eks kostalde og boreplatforme. Men de havde ingen erfaringer med råger. Så det er et eksperiment, vi har gang i,« forklarer John Nygaard, der sammen med Bent Andersen og 28 andre er gået sammen om at leje en maskine med 13 forskellige fuglelyde i en måned.

Maskinen kan styres med en fjernkontrol, så den udsender lyde, når der observeres råger i træerne.

Og eksperimentet har indtil videre været en succes.

»Det virker bestemt som om, at rågerne har fundet ud af, at træerne i Bækdalen ikke er et sted, hvor de skal opholde sig længere. Vi kan nogle gange se dem komme flyvende mod træerne og så ombestemme sig og flyve videre,« siger Bent Andersen.

I Mørke Bypark gik papirarbejdet smertefrit, og der kom en tilladelse i hus i begyndelsen af maj måned, hvorefter jægerne gik i gang med at regulere bestanden.

I Hornslet har man stadig 14 dage tilbage af eksperimentet, men både Bent Andersen og John Nygaard er spændte på, hvad der sker, når maskinen og dermed fuglelydene forsvinder.

»Det kan godt være, at der går lidt tid, men rågerne skal nok opdage, at der ikke længere kommer lyde, når de slår sig ned i træerne. Men vi har lov at håbe, at de har fundet et andet sted,« siger Bent Andersen.

Beboerne har nemlig ikke tænkt sig at leje maskinen yderligere, da de vil have kommunen til at gribe ind.

»Det bedste vil være, at kommunen fjernede træerne eller skar dem ned, så det ikke var interessant for rågerne at lave reder der,« siger John Nygaard.

Annonce
Randers For abonnenter

Sur smiley og 5000 kroner i bøde til burgerbar: Sorte, skimmellignende belægninger i flere køleenheder

Danmark

Søndagens coronatal: Yderligere 11 er døde - 4326 har fået en positiv test

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Nu er der et nyt sødt monster i byen: Linn er klar til at servere lokalt og hygiejnisk slik online og til afhentning

Randers For abonnenter

Lokalt legetøjseventyr står på skuldrene af giganter: - Vi vil have kunderne til at få mere ud af legen og af alt det legetøj, de allerede har

Randers

DMI varsler snestorm: Op mod 30 centimeter sne på vej

Randers For abonnenter

Mark fra Randers rejste ud i verden for at skabe noget stort - i dag forsyner han afrikanske landsbyer med strøm  fra små soldrevne elværker

TV 2-direktør efter dokumentar: Ledelsen har svigtet

Randers FC For abonnenter

Randers FC-lejren skoser manglende skarphed i tabt medaljeslag: - På ingen måde et dårligere hold end Brøndby

Norddjurs

Leif Lahn vil ikke være borgmesterkandidat: - Jeg har det supergodt på Christiansborg, hvor jeg kæmper for Djursland

Kultur

Filmen Hvidstengruppen 2 - De efterladte landede søndag i Randers: Skuespillere og pårørende besøgte grave og gik til gallapremiere

Skoleleder om mulig Omikron-variant: Der er så mange ansatte, der skal testes, at vi ikke kan tage imod elever

Randers

Lokummer til eksamen: To ud af fem elever dumper toiletter på Randers-skoler

Randers For abonnenter

Embedsmænd får på puklen af investor: Anklager Randers Kommune for urent trav

Kultur

Se rød løber-fotos: Næsten 300 var til gallapremiere på den nye Hvidstengruppe-film

Annonce