Annonce
Østjylland

Sydhavnen skal være fuld af liv: Maritimt loppemarked lokker folk til Grenaa

At det maritime var i fokus kunne ingen være i tvivl om, når de trådte ind i den gamle kornsilo til premieren på "SydhavnsGuld". Foto: Helle Elgaard KVist
Sydhavnen i Grenaa skal være et rekreativt kultur- og oplevelsesområde. Sådan lyder visionen, og lørdag var der premiere på "SydhavnsGuld" i den gamle kornsilo - et maritimt antik- og loppemarked , der skal være med til at skabe mere liv på havnen.

Grenaa: Koøjer, kompas og gamle lanterner. Der var noget for enhver med hang til det maritime, da dørene blev slået op til maritimt antik- og loppemarked i den gamle silo på Sydhavnen.

Og markedet var velbesøgt. En jævn strøm af mennesker lagde vejen forbi siloen. Nogle for et hurtigt kig, andre for at ose, og andre igen med et helt bestemt formål for øje.

Blandt de sidstnævnte var familien Bethelsen/Sørensen fra Grenaa. Familien har egen båd og var på udkig efter en messingknagerække med helt bestemte mål.

Annonce
De unikke maritime sager var leveret af Fornæs Ship Recycling, der ophugger alt fra fiskefartøjer og fragtskibe til redningsskibe, og sågar færger. Foto: Helle Elgaard Kvist.

- Den skal dække et et område, hvor der har siddet en knagerække før, og hvor der er blevet et solmærke, forklarede Jimmy Sørensen.

Det var det første maritime marked, som familien havde været til i nærområdet, og trods det specifikke ønske, så var alle mand åbne for andre spændende fund.

- Det er jo lige som et loppemarked. Man ved aldrig, hvad man finder, sagde Jimmy Sørensen.

Folk fra nær og fjern

En anden lokal, der kiggede på gamle sager i siloen, var Christina Christensen. Hun var afsted med sin mor, Jonna Johansen. De to er ikke sejlere, men kiggede efter ting til indretningen.

- Jeg er vild med alle gamle ting, så jeg kigger efter noget til boligen. Jeg er godt nok ud af en fiskerfamilie, så det kan godt være, at det er derfor jeg synes, det er spændende, sagde Christina Christensen.

Der blev også gjort flere fund til hjemmet. Blandt andet en trækølle, noget tovværk og en kikkert.

Christina Christensen var afsted med sin mor, Jonna Johansen, og hun endte med at gøre flere fund til hjemmet, blandt andet en stor trækølle. Foto: Helle Elgaard Kvist

Det var dog ikke kun lokale, der havde fundet vej til Sydhavnen. David og Mette Svensson havde taget turen fra Egå, hvor de bor og har haft deres sejlbåd til at ligge i tre år.

Mette og David Svensson fra Egå var på udkig efter blandt andet ting i messing til deres sejlbåd. De faldt dog også også en førstehjælpskasse, der skulle med hjem i båden. Foto: Helle Elgaard Kvist

De havde fundet en førstehjælpskasse, som skulle være inventar på deres båd, men ellers kiggede de primært efter messingting.

- Messing eller ædelmetal. Det kan altid blive pænt - det skal bare poleres, og så er det bare noget helt andet end plastik. Der er mere håndværk i det, sagde Mette Svensson.

Annonce

Kajkantshygge

Det maritime antik- og loppemarked var arrangeret af  - og for at skabe - Liv i Sydhavnen. Det er Grenaa Havn A/S, der står bag, og visionen er at skabe et rekreativt område med masser af liv i den 200 år gamle havn, hvor der efterhånden ikke er mange aktive kuttere tilbage.


Drømmen at få gjort den gamle kornsilo til et forsamlingshus. Et mødested med kunst, musik og mad. Et sted, hvor der er liv året rundt.

Tina Kruse, projektmedarbejder i Liv på Sydhavnen


For et år siden gav kommunalbestyrelsen i Norddjurs Kommune grønt lys for en ny plan for erhvervsområdet Sydhavnen, og siden er der så småt begyndt at blive skabt liv på havnen. I foråret åbnede et genbrugsbyggemarked, og SydhavnsGuld, som det maritime antik- og loppemarked hedder, skal i efteråret holde åbent den første lørdag i hver måned.

"Siloen", som historisk har huset Grenaa Korn og Foderstofforretning A/S og senest været lager for Fornæs ApS. Foto: Helle Elgaard Kvist

At det første marked blev afholdt sidst på måneden skyldtes, at det var en slags generalprøve, forklarer Tina Kruse, der er projektmedarbejder på "Liv i Sydhavnen".

- Næste gang bliver 4.-5. september, hvor vi også holder "kajkantshygge" her i Sydhavnen. Der kommer en masse gamle træskibe, blandt andet Nationalmuseets skonnert, Bonavista,  og lægger til kaj som et stop, inden skibene skal op og sejle Limfjorden Rundt. Der bliver hummerkalas, musik og masser af stemning, sagde hun.

Annonce

Silo som forsamlingshus

SydhavnsGuld startede klokken 10, og fra start var der interesse for det nye marked.

- Der var run på fra morgenstunden. Der var nogle, der skulle være sikre på ikke at gå glip af de gode ting, sagde Tina Kruse.

Både hun og Kirsten Hvid Schmidt, økonomidirektør i Grenaa Havn, var tilfredse med antallet af gæster til markedet og håbede, at interessen for SydhavnsGuldet ville være med til at få folks øjne op for mulighederne på havnen.

Økonomidirektør i Grenaa Havn, Kirsten Hvid Schmidt (tv) og projektmedarbejder i Liv på Sydhavnen, Tina Kruse (th) drømmer begge om at gøre Sydhavnen til en rekreativt område, som vil gøre havneområdet og byen mere attraktiv og levende. Foto: Helle Elgaard Kvist

- Drømmen at få gjort den gamle kornsilo til et forsamlingshus. Et mødested med kunst, musik og mad. Et sted, hvor der er liv året rundt, sagde Tina Kruse og blev suppleret af Kirsten Hvid Schmidt.

- Siloen hernede bliver epicenteret, og så håber vi, at der vil komme andre aktører, der vil støtte op om at få skabt noget liv hernede. Det gælder om at få forenet kræfterne, for det vil komme både Kattegatcentret, marinaen og Sydhavnen til gode og dermed også byen og kommunen, sagde hun.

Mette Pej fra Grenaa maler på sten og træ og var inviteret for at fremvise og sælge sine flotte sten og fisk til SydhavnsGuld, og både farver og materialer spillede fint sammen med det maritime tema. Foto: Helle Elgaard Kvist
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Pres på testcentrene: Går efter at holde køen på maksimalt en halv time og der er flere podere på vej

Randers

Randers-kampagne rammer tidsånden: Flyt på landet og få plads og rum til dine drømme

Randers FC For abonnenter

Fra midtbanekriger til målmager: Derfor er skrinlagt Vito-eksperiment forvandlet til en succes

Randers FC

Randers FC uden profil mod AGF - avisens bud på startopstillingen

Annonce