Annonce
Randers

Syg borger: - Jeg har aldrig mødt min mentor

- Når man træder ind på et jobcenter, lægger man sit liv i andres hænder og regner med, at de vil hjælpe. I stedet bliver man en økonomisk gevinst for kommunen, fordi den får refunderet penge fra staten for at have ydet mentorhjælp. Er det mon derfor, at mange borgere bliver hængende i systemet i mange år? spørger Lolita Solsikke Christensen. Arkivfoto: Annelene Petersen

Lolita Solsikke Christensen måtte søge aktindsigt, før hun fandt ud af, at hun var blevet tildelt en såkaldt aktiv mentor

Annonce

Randers: Det var først, da Lolita Solsikke Christensen fra Randers søgte aktindsigt, at hun fandt ud af, at hun var blevet tildelt en såkaldt aktiv mentor.

I første omgang 1,1 time om ugen. Senere blev det ændret til en mentorsamtale hver tredje måned, viser de journalrapporter, Lolita Solsikke Christensen har sms'et til Randers Amtsavis.

- Jeg har aldrig mødt min mentor og ved heller ikke, hvad en mentor skulle hjælpe med. Intet sted i journalerne står det nævnt, at jeg skulle have haft møde med en mentor, siger Lolita Solsikke Christensen, der sagtens kan nikke genkendende til titlen på DR1's dokumentar "Hvor er min mentor?".

- Når man træder ind på et jobcenter, lægger man sit liv i andres hænder og regner med, at de vil hjælpe. I stedet bliver man en økonomisk gevinst for kommunen, fordi den får refunderet penge fra staten for at have ydet mentorhjælp. Er det mon derfor, at mange borgere bliver hængende i systemet i mange år? spørger Lolita Solsikke Christensen, der bor i Randers og i dag lever af den førtidspension, hun blev tilkendt i 2016 efter et fem et halvt år langt, opslidende forløb i det sociale system.

I seks år fra 2004-2010 havde Lolita Solsikke Christensen sin egen helsekostforretning Helsekosten Helsam på Slotstorvet i Randers. Den lukkede hun i marts 2010. Kort efter blev hun ramt af to diskusprolapser i nakken. Hun røg på kontanthjælp, blev arbejdsprøvet i håb om at vende tilbage til arbejdsmarkedet. Men det tillod helbredet ikke. Derfor søgte hun førtidspension, hvilket først lykkedes efter en del skærmydsler med systemet.

En klokke kunne have ringet allerede i 2012, da hun var i arbejdsprøvning på projektet "Brug for alle". Her blev brochuren om projektet forsynet med med en gul label med en håndskrevet besked fra sagsbehandleren: "Hej Lolita, hermed notat fra samtale, kopi af henvisning samt jobplan. Tilbuddet "Aktiv mentor" er mest en formalitet iht. kontaktforløbssamtalen. Har du spørgsmål, er du velkommen til at ringe."

I 2013 fik hun nok af at sidde hjemme i sofaen. Derfor søgte hun aktindsigt i sine journaler. Her stødte hun i en journal fra marts samme år på sætningen: "Aktiv mentor min. hver 3. måned".

- Jeg vidste ikke, at jeg havde en aktiv mentor. Det havde jeg åbenbart haft siden 25. oktober 2012. Det er et statsstøttet program. Der er næsten smidt en milliard skattekroner efter det. Hvorfor får borgeren ikke klar og tydelig besked om, at han eller hun har en mentor? En som sætter sig over for en, aftaler et forløb med en og lægger en plan for, hvad der skal ske. Det kan godt være sagsbehandlerne har travlt, men det ikke passe, at en syg borger selv skal kontrollere, om systemet gør det rigtige, siger Lolita Solsikke Christensen.

Da hun havde siddet på tredje år uden at være kommet videre med sin sag, besluttede hun sig for at skrive til Randers Kommune for at finde ud, hvor meget kommunen havde hentet hjem i statsrefusion på hende selv.

Brevet blev sendt, og Randers Kommune svarede pænt tilbage uden at kunne give et konkret svar på Lolita Solsikke Christensens spørgsmål.

I brevet stod blandt andet:

"Som hovedregel yder staten en refusion til kommunerne på 30% procent af kontanthjælpen, og hvis du er i aktivt tilbud - uddannelse på ordinær vilkår eller virksomhedspraktik - ydes der en refusion på 50 % af kontanthjælpen. I tilfælde af, at rettidigheden ved jobsamtaler og aktivering ikke overholdes har det betydning for statsrefusionen, som reduceres."

I dag lever Lolita Solsikke Christensen som nævnt af førtidspension.

"Hej Lolita, hermed notat fra samtale, kopi af henvisning samt jobplan. Tilbuddet "Aktiv mentor" er mest en formalitet iht. kontaktforløbssamtalen," lyder beskeden fra sagsbehandleren.
Lolita Solsikke Christensen hørte aldrig noget til nogen mentor i perioden 25. oktober 2012 til 31. december 2013.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Kvalitet i stedet for tom reklame

Coronavirus

Live: Styrelse slår fast - skoler bør aflyse alle lejrskoler og klassefester

Randers FC For abonnenter

Karakterer efter fuseren mod AGF: En fornem styrmand var ikke nok

Annonce