Annonce
Randers

Sygehuset gør klar til stort rykind af patienter

Hospitalsdirektør Jonas Dahl glæder sig over entusiasmen blandt medarbejderne i forbindelse med omstillingen til et større rykind af coronapatienter. Arkivfoto: Annelene Petersen
Sygehusdirektør Jonas Dahl står i spidsen for en omstilling af Regionshospitalet Randers i den helt store skala. Nye covid-afdelinger bliver indrettet, som antallet af coronaramte med brug for hospitalshjælp stiger, lige som personalet er godt i gang med efteruddannelse.

Randers: For halvanden uge siden råbte statsminister Mette Frederiksen vagt i gevær og sendte en stor del af Danmark hjem i karantæne for at undgå, at smitten af coronavirus spreder sig alt for hurtigt blandt befolkningen.

Lige siden har de ansatte på landets sygehuse arbejdet på højtryk på at omstille sig fra den vante dagligdag til den ekstraordinære situation, der opstår, når nye coronapatienter begynder at ankomme i større og større antal, som virussen breder sig blandt folk.

Annonce
Det er en kæmpemæssig opgave, vi er i gang med. Vi omstiller jo et hospital med 2000 medarbejdere fra at have en funktion til reelt set at have nogle andre funktioner i løbet af en uge til ti dage. Det er en kæmpemæssig logistisk udfordring, vi står med. Jeg oplever, at folk knokler, så sveden springer. Det gør mig stolt af de medarbejdere, der yder den indsats. Det er også fordi, at folk er klar, at det her er virkelig alvor.

Jonas Dahl, hospitalsdirektør

Nye kompetencer

Også Regionshospitalet Randers har de seneste 10 dage haft travlt med at gennemføre en omstilling i den helt store skala. Det sker på et sygehus med 2000 medarbejdere.

- Fra at være et akuthospital med en lang række operationer med indlæggelser er vi ved at omstille os til at være et hospital, der stadig fokuserer på det akutte, men i overordentlig grad håndterer covid-19-patienter, siger hospitalsdirektør Jonas Dahl.

Lige nu er Regionshospitalet Randers i gang med at efteruddanne mere personale til at kunne håndtere respiratorer. Det viser erfaringer fra det hårdt ramte Italien, at der er brug for. I næste uge går endnu en pulje medarbejdere i gang med at tilegne sig nye kompetencer.

Ny indgang

Ligeledes har sygehuset ryddet et af de medicinske afsnit ved at omdanne det til et covid-afsnit. Det skulle stå klar her til morgen, så sygehuset er klar til at modtage mange flere end de fire, der fredag var indlagt med covid-19.

- Lige så stille er vi ved at omdanne hospitalet til en ny patientgruppe. Vi har ændret flowet af patienter, hvor vi prøver at holde de almindeligt, akutte patienter og covid-patienter adskilt, så de får deres egne forløb. Når vi har afklaret covid-patienterne, skal de, der kan klare sig selv, hjem i karantæne og passe sig selv der, og så er der nogle, som får brug for hospitalsbehandling, og det er vi selvfølgelig også klar til, siger Jonas Dahl.

Fredag meddelte Regionshospitalet Randers, at der er blevet lavet en ny indgang til afklaring og indlæggelse af covid-patienter. Alle patienter, som er henvist med symptomer på covid-19, skal benytte en særskilt indgang til hospitalet, så patienter med mistanke om covid-19 ikke kommer ind samme vej som øvrige patienter.

Alle patienter, som er henvist med symptomer på covid-19, skal benytte en særskilt indgang til Regionshospitalet Randers. Foto: Helle Brandstrup Larsen

Patienter i respirator

Hospitalsdirektøren vil ikke sætte ord på, hvordan han forventer, at udviklingen af coronavirussen kommer til at påvirke sygehuset den kommende tid, og hvornår coronaen kommer til at peake med hensyn til indlæggelser. Det mener han er op til Sundhedsstyrelsen. Han fortæller, at Regionshospitalet er klar til at inddrage nye afdelinger til covid-patienter i samme tempo, som antallet af indlæggelser ryger i vejret.

- Vi har lavet flere faser i forhold til at sørge for deciderede isolationspladser. Når den første afdeling begynder at blive fyldt op, kan vi flytte patienter op i et af vores tidligere medicinske sengeafsnit. Og det gælder også i forhold til vores intensivafsnit. Det er der, vi kommer til at se patienterne. De erfaringer, vi hører fra udlandet, er, at det er i høj grad luftvejssymptomer, som folk får, så man har brug for hjælp til at trække vejret. Derfor skal de patienter, der er alvorligst ramt, ligge i respirator, siger Jonas Dahl.

Personale bemander indgangene til sygehuset. Foto: Helle Brandstrup Larsen

Hold afstand

Ifølge hospitalsdirektøren afgøres antallet af kommende covidpatienter på Regionshospitalet Randers af, om den danske befolkning er i stand til at holde afstand i forhold til hinanden.

- Hvis folk accepterer at holde afstand, og dem, der er syge, får isoleret sig selv og undgår at smitte andre, så kan vi få en afdæmpet kurven. Hvis folk færdes frit og bare bliver ved at passe deres sociale liv, og man er smittet, så smitter man hurtigt mange andre, og så går det rigtigt stærkt. Så er vi der, hvor sundhedsvæsenet kan blive alvorligt udfordret. Jeg håber, vi kan få en stille og rolig stigning, fordi der er nogle, der bliver smittet, og folk accepterer, at man skal holde sig for sig selv, også selv om, man føler sig rask. Hvis folk ikke formår det, så står vi over for en meget alvorlig situation, som kan bekymre mig rigtigt meget, siger Jonas Dahl.

- Om det så topper i påsken eller lige efter påske eller længere henne i april, kommer jo an på, hvordan denne her smittekurve bevæger sig efter folks ageren. Randrusianerne og danskerne har en vigtig opgave i at lytte til de råd, der kommer fra myndighederne. Hvis man lytter og respekter dem, så kommer vi til at se en mere afdæmpet kurve, som er håndterbar.

Sygehusets personale bliver undervist i intensivbehandling. Foto: Helle Brandstrup Larsen

En ekstra tørn

Med hensyn til bemandingen på sygehuset glæder Jonas Dahl sig over, at så mange er indstillet på at yde en ekstra tørn. Og man er også klar til at benytte den ekstra assistance, som Region Midtjylland har efterlyst, alt efter hvor stort behovet bliver.

- Vi er ved at kigge på, hvem der har de kompetencer, vi har brug, men det kommer til at afhænge af, hvor stor patienttilstrømningen bliver. Det bliver en løbende vurdering, men vi har jo også et hensyn at tage til medarbejderne. På et tidspunkt vil der også være medarbejdere, der bliver syge. Så vi prøver at opnormere så meget, som det overhovedet kan lade sig gøre i de her dage, siger Jonas Dahl.

Når det gælder det nødvendige udstyr, oplever sygehuset ingen akut mangel i øjeblikket. Samtidig arbejdes der på, at det ikke sker på den lange bane.

- Vi er i en situation, hvor vi bruger flere værnemidler. Det arbejdes der så også hårdt på i regionen at sikre, at vi har tilstrækkeligt tilgængeligt. Vi er opmærksomme på at bruge de rigtige værnemidler de rigtige steder og heller ikke bruger unødigt af dem, fordi det er noget, der kan være mangel på længere sigt, hvis man helt uhæmmet bruger af dem. Lige nu og her har vi det, vi har bru forg, og man arbejder også for regionalt, at man har tilstrækkeligt, også på den længere bane, siger Jonas Dahl.

Folk knokler

Lige nu glæder hospitalsdirektøren sig allermest over nogle fantastisk dedikerede medarbejdere.

- Det er en kæmpemæssig opgave, vi er i gang med. Vi omstiller jo et hospital med 2000 medarbejdere fra at have en funktion til reelt set at have nogle andre funktioner i løbet af en uge til ti dage. Det er en kæmpemæssig logistisk udfordring, vi står med. Jeg oplever, at folk knokler, så sveden springer. Det gør mig stolt af de medarbejdere, der yder den indsats. Det er også fordi, at folk er klar, at det her er virkelig alvor, siger Jonas Dahl.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
CORONAVIRUS

Liveblog: 50.000 smittet med coronavirus er nu døde på verdensplan

Annonce