Annonce
Mad og drikke

Syv nemme opskrifter: Gør hverdagsmaden til en påskefest

Jeppe Madsen (tv) og Johan Borg fra Odense-restauranten Alfred og Kamilla har udviklet nogle opskrifter ud fra danske råvarer, du kan finde i dit lokale supermarked. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Som verden ser ud i skrivende stund, ligger en stor påskefrokost ikke lige i kortene. Det betyder dog ikke, at du ikke kan forkæle dig selv og dine nærmeste med lidt lækker mad. Holdet bag restauranten Alfred & Kamilla i Odense har sammensat nogle nemme retter - hovedsageligt bestående af danske råvarer, der kan købes hos din lokale købmand - der vil forvandle dit påskebord til et festmåltid. Alle opskrifter er beregnet til fire personer.
Annonce
Annonce

Hapserne

Bagte jordskokker med brunet smør og purløg:

Ingredienser:

4-6 jordskokker

1/4 pakke smør

1/2 rødløg

Purløg

Salt

Peber

Sådan gør du:

Jordskokkerne bages ved 180 grader i omkring 20 minutter. Når jordskokkerne er møre, halveres de og udhules. “Kødet” fra jordskokkerne blandes med fint hakket rødløg, purløg og lidt brunet smør til en dejlig creme. Smag til med salt, peber og citronskal.

Skallerne bages igen med lidt olie ved 200 grader i cirka fem minutter. Fyld de sprøde skaller med cremen og pynt med hakket purløg.

Brunet smør: Varm smørret op ved middel varme, til det begynder og danne tæt skum på toppen, og farven skifter til let brunlig (her begynder det også at dufte af ristede nødder og lidt af karamel). Smørret af varmen og køles ned klar til brug. Resten af det brunede smør kan piskes op over et isbad og bruges som smør på brødet.

Røget pebermakrel med hytteost og mynte.

Ingredienser

1 bøtte hytteost

1 pakke pebermakrel

Citron

Salt

Mynte

Sådan gør du:

Dræn hytteosten for lidt af væden, og rør den op med lidt salt og citron. Pebermakrellen brydes og anrettes på et fad eller en tallerken med den rørte hytteost og frisk skåret mynte. Serves som hapsere eventuelt på rugbrødschips.

Alfred & Kamilla

Alfred & Kamilla drives af kokken Brian Matzen, som er 46 år og uddannet fra Hotel H.C. Andersen i Odense i 1992.

Efter en periode som fiskekok på Restaurant Marie Louise under Michel Michaud i slutningen af 1990’erne åbnede han 1. november 2000 sin egen restaurant Alfred og Kamilla, der er opkaldt efter hans mormor og morfar. Efter syv måneder blev restauranten optaget i Den danske Spiseguide.

I dag ligger Alfred & Kamilla på havnen i Odense, hvor Brian Matzen udelukkende forbereder mad til selskaber og virksomheder. Han holder dog også en del kokkeskoler og andre events.

Maden er italiensk udtrykket, men tager udgangspunkt i danske, fortrinsvis lokale råvarer.

Annonce

Fisk på to måder

Brændevinssild med rødløg, dild og æble:

Ingredienser:

1 glas hvide sild

1-2 dl snaps

1 æble

1 rødløg

Timian, frisk

Dild, frisk

Sådan gør du:

De hvide sild tages op af lagen, duppes og skæres i passende stykker. Kog en sjat vand op med et halvt æble i skiver og nogle kviste timian. Tag gryden af varmen og tilsæt snapsen. Lad lagen køle helt ned, inden den hældes over sildene. Der skal være nok til at dække sildene, spæd eventuelt op med mere snaps. Lad sildene trække et døgns tid. Anret på et fad eller en tallerken med løgringe og dild. Serves med rugbrød og eventuelt æggesalat (se opskrift nedenfor).

Æggesalat med blomkål og æbler.

Ingredienser:

4 æg

1 æble

1/4 blomkål

Sådan gør du:

Kog æggene hårdkogte (10 min. afhængig af størrelse). Når æggene er kølet af, skal de pilles og hakkes. Skær æblet i fine tern. Blomkålen deles i små buketter. Det hele blandes med et par skefulde dijonmayonnaise (se opskrift under de smilende æg med laks). Serveres til silden eller på tynde skiver smørristet rugbrød.

Smilende æg med røget laks, dijonmayonnaise og saltet agurk

Ingredienser:

2 æg

1 pakke røget laks (100-150 g)

2 æggeblommer

Smagsneutral olie, ca. 2 dl.

Dijonsennep

Salt

Sådan gør du:

Æggene koges, til de er smilende (ca. 6 min. afhængig af størrelse) og køles straks ned i koldt vand, Bank æggene let, så skallen revner, og læg dem tilbage i det kolde vand et par minutter, så er de nemmere og pille. Agurken skæres i tynde strimler. Drys med lidt salt, og lad agurkestrimlerne trække i en skål en halv times tid. Dræn væsken fra.

Dijonmayonnaise: 2 æggeblommer, lidt salt og en spiseske dijonsennep piskes godt sammen, til det tykner en smule. Tilsæt en smagsneutral olie lidt efter lidt, mens du pisker, til du har den ønskede konsistens. Smag din mayonnaise til med salt og eventuelt lidt eddike.

Kom fire spiseskefulde af mayonnaisen i bunden af en dyb tallerken. Halver æggene og placer dem oven på mayo-dutterne. Anret den røgede laks oven på og pynt med agurkestrimlerne. Serves med franskbrød eller rugbrød

Annonce

De to lune

Fransk frilandskylling med stegt og marinereret rød spidskål samt bagte tomater:

Ingredienser:

1 hel kylling, friland

1 rød spidskål

1 bk cherrytomater

Olivenolie

Balsamicoeddike

Sherryvineddike

Citron

Sukker

Salt

Peber

Sådan gør du:

Tomater halveres, drysses med lidt salt, sukker og balsamicoeddike og bages i ovn i én time ved 100 grader.

Parter kyllingen. Du skal kun bruge de to bryster (skrog og lår kan fryses ned og bruges ved en anden lejlighed). Kyllingebrysterne krydres med salt og peber og steges sprøde på skindsiden på en pande med lidt olivenolie. Vend kyllingebrysterne om og steg færdig i ovnen ved 180 grader i cirka 10 minutter.

Spidskålen snittes fint. Halvdelen marineres med lidt olivenolie, salt og en sjat sherryvineddike (du kan også bruge hvidvinseddike). Den anden halvdel steges hårdt af i lidt olie på panden og smages til med salt, peber og eventuelt lidt citron. Halver kylingebrysterne og anret som på billedet.

Rygeost-creme med aspargeskartofler, gulerødder og ærter.

Ingredienser:1

150 g rygeost

2 dl sødmælk

5-7 små babygulerødder

7-8 aspargeskartofler

1 pose ærter (frost)

Salt

Peber

Citron

Persille

Sådan gør du

Rygeosten røres op med 1-2 dl sødmælk til en blød creme. Smag til med salt, peber og citron. Gulerødder og kartofler vaskes grundigt og koges al dente (med skind). Kartoflerne skæres på langs og steges sprøde på en pande i lidt olie. Gulerødderne skæres i ensartede stave. Hæld kogende vand over ærterne. Si vandet fra, når de har fået varme, og vend ærter, gulerødder og ærter i en klat smør inden servering. Anret grøntsagerne oven på cremen og pynt med lidt persille.

Hapserne: Bagte jordskokker med brunet smør og purløg. Røget pebermakrel med hytteost og mynte. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Sild og æggesalat. Foto: Birgitte Carol Heiberg
To lune retter: Fransk frilandskylling med stegt og marinereret rød spidskål samt bagte tomater. Rygeost creme med aspargeskartofler, gulerødder og ærter. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Smilende æg med røget laks, dijonmayonnaise og saltet agurk. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Tæsket til hun besvimede: Mand sigtet for at gennembanke tilfældige kvinder på gaden

Danmark

Interview: 'Jorden kalder' tænkte Jens Rohde, mens han sad og følte sig helt på månen

Annonce