Annoncørbetalt indhold

- Tænk sig, at man skal op i 40-års alderen, før man ikke er bange for at gå til tandlæge

49-årige Henriette Chanette Skoven-Poulsen slap af med sin voldsomme tandlægeskræk, da hun startede hos Tandlægecentret i Randers, hvor hun følte, at de var gode til at håndtere hendes angst. Foto: Nanna Lørup Buch

Dårlige oplevelser som barn hos skoletandplejen, har givet Henriette Chanette Skoven-Poulsen et liv med voldsom tandlægeskræk - og det er ikke let, når man ovenikøbet er født med dårlige tænder, der hele tiden kræver tandlægebesøg. Efter i årevis at have søgt efter en tandlæge, der kunne rumme Henriette Chanette Skoven-Poulsen, har hun nu endelig fundet en tandlæge, der kunne vinde hendes tillid tilbage.

Det er de færreste, der ligefrem glæder sig til at smide sig op i tandlægestolen og eksempelvis blive boret i tænderne. Men 10 procent af Danmarks befolkning har en tandlægeskræk, der er så omfattende, at de udebliver fra de regelmæssige tandlægebesøg, eller slet ikke går til tandlæge. Denne lidelse kaldes odontofobi, oplyser Erik Friis Hasché, der er lektor emeritus på Odontologisk Institut, Københavns Universitet.

Da 49-årige Henriette Chanette Skoven-Poulsen var barn, havde hun nogle dårlige oplevelser hos skoletandplejen, der var meget hård. Det har resulteret i et liv fyldt med tandlægeskræk.

- Det startede helt tilbage i skoletiden ved skoletandlægerne i Markedsgade. Jeg glemmer det aldrig, det var helt forfærdeligt. De var meget hårde. Som jeg husker det, behandlede de mig rigtig dårligt. De sagde bare: "slap nu af. Det er ikke så slemt", mens de borede i mine tænder - uden smertestillende. Det var starten til, at jeg blev hunderad for tandlæger, og græd bare jeg tænkte på det, siger den 49-årige receptionist ved Lou Advokatfirma, Henriette Chanette Skoven-Poulsen, der er født i Grenå, men kom til Randers, da hun var 2,5 år. Henriette Chanette Skoven-Poulsen bor nu i Randers sammen med sin mand, Ole Poulsen, som hun har været gift med i 13 år, og så har hun en 28-årig søn, Stefan Skoven, fra et tidligere forhold, og to bonus-børn, Mads på snart 19 år og Morten på 16 år.

Født med dårlige tænder

Det er ikke let at gå gennem livet med tandlægeskræk - det bliver kun endnu mere svært, når man ovenikøbet er født med dårlige tænder, der kræver, at man bliver nødt til at komme til tandlægen.

- Jeg har altid haft dårlige tænder. Jeg har altid haft mange huller, uanset hvor godt jeg har passet på dem. Jeg har haft rigtig mange problemer med mine tænder, hvis det ikke var huller, så var det visdomstænder, knækkede kindtænder osv. Desuden faldt jeg på fortovet som lille pige, så min fortand sad og strittede ud ad. Det var helt forfærdeligt, for de ville ikke lave det, før jeg blev 18 år, så det har krævet mange tandlægebesøg, siger hun og tilføjer.

- Jeg har virkelig haft dårlige oplevelser med tandlæger hele vejen igennem.

Henriette Chanette Skoven-Poulsen har været ved rigtig mange forskellige tandlæger igennem årene, men ingen af dem har formået at takle hendes tandlægeskræk.

For cirka ni år siden skiftede Henriette Chanette Skoven-Poulsen til Tandlægecentret i Randers.

- Grunden til, at jeg valgte det, jeg valgte var, fordi de havde et godt ry. De er specialister i tandlægeskræk, siger hun.

Slap af med skrækken

Efter et helt liv med tandlægeskræk turde Henriette Chanette Skoven-Poulsen ikke håbe på, at det nogensinde ville blive anderledes, men efter 1,5 år hos Tandlægecentret i Randers, slap hun af med sin angst.

- Dem, der virkelig har tandlægeskræk, de ved godt, hvordan det er. Man kan slet ikke forestille sig, at det kan gå væk igen. At jeg skulle komme af med min tandlægeskræk, det havde jeg aldrig turde forestille mig. Det er ikke sådan, at jeg nu tænker yes, nu skal jeg til tandlæge og have lavet et hul. Jeg er stadig lidt nervøs - men jeg er ikke bange mere, siger hun og tilføjer.

- Jeg kunne bare mærke, at det var her, jeg hørte til - de gav sig tid. De er meget beroligende, og fortæller alle de ting, de gør, inden de gør det, så man kan nå at forberede sig på, hvilke lyde der kommer. Det er meget trygt for mig, for det har specielt været lydende hos tandlægen, der har trigget mig. Og så er der også bare de sødeste assistenter, der får en til at føle sig helt trygge i deres hænder. Det har jeg aldrig prøvet før. Det er også et venligt personale, man møder, når man træder ind ad døren. Hvis det er sådan nogle sure mokker, man møder, så har man jo ikke lyst til det.

Henriette Chanette Skoven-Poulsen er nu så tryg ved at gå til tandlæge, at hun kommer der hver tredje måned.

- Jeg går frivilligt til eftersyn nu. Jeg går hver tredje måned i stedet for det normale halvårlige, så jeg kan passe godt på mine tænder. Det gjorde jeg aldrig før, siger hun og tilføjer.

- Jeg har sørme grædt mange tårer dernede, men de har været rigtig gode til at håndtere min tandlægeskræk. Tænk sig, at man skal op i 40-års alderen, før man ikke er bange for at gå til tandlægen - det er jo helt forfærdeligt, at jeg har været bange i så lang tid.

Denne artikel er sponsoreret af Tandlægecentret i Randers, der ønsker at sætte fokus på tandpleje.

Tandlægecentret i Randers

Nye patienter i Tandlægecentret i Randers er mere end velkomne. Tandlægecentret klarer alt det praktiske for dig i forhold til indhentning af tidligere journal og røntgenbilleder, i det omfang det er nødvendigt.

Men opbygning af den tillid, som er vigtig for begge parter, kommer ikke af sig selv.

Tandlægecentret i Randers vil gøre alt, hvad de kan for at opbygge denne tillid. Er du bange eller nervøs for at komme til tandlæge, kan du trygt henvende dig til Tandlægecentret, der har stor erfaring med patienter med tandlægeskræk.

Tidligere var tandlægen en autoritet, hvor der ikke var plads til spørgsmål eller forklaring undervejs. Sådan er det ikke hos Tandlægecentret i Randers. Det er meget vigtigt for klinikken, at du er glad for at få plejet dine tænder - både i forhold til den behandling du får udført, men også at du oplever en god og personlig service.

Det er ikke let at have tandlægeangst, når man samtidig har tænder, der kræver et hyppigt tandlægebesøg. Foto: Nanna Lørup Buch
49-årige Henriette Chanette Skoven-Poulsen er ikke længere en del af de 10 procent danskere, der lider af tandlægeangst. Foto: Nanna Lørup Buch

Om Annoncørbetalt indhold

Annoncørbetalt indhold er et annonceformat, der er blevet til i samarbejde mellem Jysk Fynske Mediers kommercielle afdelinger og en annoncør.

Jysk Fynske Mediers uafhængige redaktionelle medarbejdere er således ikke involveret i nogen faser af udviklingen af det betalte indhold. Lige som annoncørerne ikke har nogen indflydelse på det redaktionelle indhold på Jysk Fynske Mediers nyhedssites.

Når en artikel er markeret med ’annonce’ eller ‘annoncørbetalt indhold’, betyder det, at en annoncør har betalt for artiklen og har haft indflydelse på indholdet i den konkrete artikel.

Annoncørbetalt indhold skal leve op til Jysk Fynske Mediers nyhedssites øvrige stil, tone og den generelle kvalitet, som læserne normalt forventer sig at møde.

Annoncørbetalt indhold vil altid være tydeligt afmærket med ‘Annoncørbetalt indhold’ og annoncørens logo for at gøre det tydeligt for vores læsere, at artiklen er betalt. Desuden vil valg af skrifter, farver og design adskille sig fra Jysk Fynske Mediers uafhængige redaktionelle artikler for at undgå forveksling.