Annonce
Debat

Tør de Radikale levere det, partiet lovede før valget?

På kant: I levede ikke op til det I lovede, så nu finder vi nogle andre at stemme på.

Sådan kan man - lidt forenklet - tolke resultatet af onsdagens folketingsvalg.

De to helt store tabere blev Dansk Folkeparti og Liberal Alliance. Og for begges vedkommende kan man tale om partier, der aldrig levede op til det, de havde lovet.

Dansk Folkeparti blev ved valget i 2015 Folketingets største borgerlige parti, valgt ind på løfter i massevis. Men da det kom til stykket, sagde partiet nej til magten, ligesom partiets lovede opgør med korruption i EU unægtelig også endte med at give bagslag...

Vælgerne straffede også Liberal Alliance for, at Samuelsens stålsatte øjne gav køb på alle “ultimative krav”, så snart Løkke viftede med nøglerne til ministerbilerne. Så gik turen ned fra den ultimative trækrone og om på bagsædet. Med efterfølgende vælgerlussing og Samuelsen-exit til følge.

Spændende bliver det, om nedsmeltningen er frisk i hukommelsen, når partierne i de næste dage på skift får foretræde for “kongelig undersøger Frederiksen”. Det gælder ikke mindst De Radikale, der før valget gang på gang lovede, at partiet kun vil støtte en rød regering, hvis det vil betyde en markant anderledes og mere human udlændingepolitik. Noget Socialdemokratiet har garanteret ikke kommer til at ske.

Det ligner en umulig mission at få de to partier i regering sammen. Med mindre Morten Østergaard løber fra løfterne, naturligvis. Men den ide kan ikke anbefales at føre ud i livet. Er den radikale leder i tvivl, kan han bare spørge Anders Samuelsen eller Kristian Thulesen Dahl om, hvad der sker.

Annonce
Jan Schouby
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Hallo. Må vi så være her?

Ægtepar består ikke af en mand og en kvinde, men af to personer, der er gift med hinanden. Det fremgår af den opdaterede udgave af Den Danske Ordbog. Samme ordbog kan dog godt acceptere, at man kan tale om et brudepar, selvom der ikke er nogen brud til stede, når to mænd bliver gift. Sproget udvikler sig. Forandrer sig. Hvad det også skal. Men i denne tid affyres der geværsalver af krav om rettelser fra minoritetsgrupper, der føler sig forurettede. Og naturligvis skal det korrekte sprog ikke støde mennesker. Omvendt er der mange, der er godt trætte af, at sproget er blevet en politisk kampplads, orkestreret af vakse krænkelsesparate mennesker. Så må man ikke lave indianerfest på Københavns Universitet, fordi det virker krænkende. Pippis far er forlængst blevet konverteret til bovlam konge i Sydhavet. Det svenske ord hen, der bruges om begge køn, lurer lige om hjørnet. For det bliver vel løsningen, hvis der er en pige, der ikke vil kaldes hun, eller en dreng, der ikke vil kaldes han. Det er bare synd for det store flertal af piger og drenge, der hellere end gerne vil være en hun og en han. De samme børn skal også forholde sig til kønsneutrale toiletter og baderum. De bliver nærmest tvunget til at reflektere over deres køn, fordi der er nogle få ulykkelige børn, der har et problem med deres kønsorientering. De skal naturligvis hjælpes og have al den støtte, de har brug for. Hvad mon Den Danske Ordbog vil sige til en henvendelse fra vestjyder, der ikke føler sig inkluderet i det danske samfund, medmindre vi får genindført ordet a i stedet for jeg. Deres bedsteforældre sagde a derhjemme, men ifølge dansk retskrivning skulle de lære at skrive jeg i skolen. Måske de føler sig krænkede. Måske de vil have en rettelse føjet ind i ordbogen ved næste opdatering, så jeg også kan udtales a og betyde det samme. Og mens vi går og tænker over, hvad det næste nye sproglige påfund bliver, køber ganske almindelige praktiserende muslimer boller i Føtex. Revnende ligeglade med, om det hedder juleboller eller vinterboller - bare kvaliteten er i orden.

Annonce