Annonce
Livsstil

Ta’ med ud og fisk: Alle kan kaste snøren ud ved put and take-søer

Selv om man er sikker på, at der er fisk i søen, kræver det stadig snilde og held at fange fisk i en put and take-sø. Det gælder også ved Tusaagaard Put and Take i Midtjylland, hvor fiskeguide Claus Eklundh og lystfiskernovice Mette Pørtner Jensen gør deres bedste for at få bid. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Hyggeligt, overskueligt og tilgængeligt er nogle af de ord, som fiskeguide Claus Eklundh bruger om fiskeri ved put and take-sø: - Mange lystfiskere har startet deres fiskekarriere på den måde, fortæller han. Men bare fordi fiskene er sat ud i søen, betyder det ikke nødvendigvis, at de er nemme at lokke på krogen. Ved Tusaagaard Put and Take i Midtjylland gør vi et hæderligt forsøg.

Vi begynder fisketuren ved et bord-bænk-sæt. Dem er der nemlig mange af rundt om de fire søer, som Tusaagaard Put and Take i Midtjylland består af. Der er også toiletter, faciliteter til at rense sine fisk, is til at lægge dem på køl, shelters, bålplads og en kiosk, der sælger pølser, is og fiskegrej. Og ikke mindst fisk i fiskesøerne.

Fiskene er opdrættet og bliver sat ud i søerne. Ved denne midtjyske put and take sættes der i sommerhalvåret fisk i søerne omkring fem ud af syv dage. Man kan blandt andet fange regnbue-, guld-, bæk-, kilde- og tigerørreder i størrelser fra et til 11 kilo. Tidligere i artikelserien har vi sammen med fiskeguide Claus Eklundh fisket efter hornfisk, makrel, fladfisk og torsk. Alle fisketurene har fundet sted ved kysten eller på havet på Moder Naturs præmisser, men fiskeri i put and take-søer er en kategori inden for lystfiskeri, som vores fiskeguide mener, vi også skal stifte bekendtskab med.

- Put and take har sæson næsten hele året. Det er hyggeligt, overskueligt og tilgængeligt. Det er et godt sted at lære at fiske. Mange lystfiskere har startet deres karriere med put and take, fortæller Claus Eklundh, mens han forbereder vores fiskegrej, og vi drikker kaffe og spiser romkugler i april-solens formiddagsstråler.

Annonce

Sværere end man tror

Rundt om søen ser det ud til, at andre fiskere gør os hyggen efter. To venner har slået sig ned i et par klapstole, kastet deres snøre og ligner nogle, der ikke har det fjerneste imod at skulle sidde hele dagen og vente. På den anden side har en børnefamilie slået lejr med base i et af søens læskure, mens børnene fisker. Ikke at man har brug for at gå i læ, for vi har ramt årets første forårsdag.

Det er let at komme ned til bredden ved put and take-søerne, og der er mange muligheder for at tage et hvil ved en bænk eller finde skygge og læ i et læskur. I forgrunden ses skribenten og på den anden side af bredden fisker Claus Eklundh. Foto: Birgitte Carol Heiberg

Ta’ med ud og fisk

Med søer, vandløb og mere end 7000 kilometer kyststrækning er Danmark et attraktivt land for lystfiskere og rig på muligheder for at få en fisk på krogen.

Der er over 200.000 lystfiskere og 200 frivillige lystfiskeriforeninger i Danmark.

Husk at købe fisketegnwww.fisketegn.dk. Indtægterne fra salg af fisketegn går blandt andet til fiskepleje, udsætninger af fisk og vandløbsrestaurering. Et dagskort koster 40 kroner, 130 kroner for en uge og 185 kroner for et år. En bøde for at fiske uden fisketegn koster 750 kroner.

I løbet af året tager avisens udsendte novice-lystfisker med fiskeguide Claus Eklundh ud for at fiske sæsonens fisk. Tidligere har vi fisket hornfisk fra kysten, makrel og fladfisk fra båd og torsk fra en turbåd i Øresund.

Denne gang fisker vi i en put and take-sø.

Vejret påvirker ikke kun vores humør, men også fiskenes lyst til at bide på krogen. For selv om man er sikker på, at der er fisk i søerne, skal man passe på med at tro, at det er en let omgang.

- Put and take er ikke bare nemt. Det kræver også dygtighed og held, pointerer Claus Eklundh.

Vi prøver at lokke fiskene til med lidt forskelligt. For enden af min snøre sidder et lille kompakt blink, og Claus Eklundh forsøger sig med en gennemløber. Det er et blink, hvor linen går igennem. Det giver en anderledes bevægelse i vandet end mit blink. Kraftige farver er generelt godt til put and take-søer, da de er tydelige i det uklare vand, og gode til at provokere ørrederne til hug. Hvis det ikke virker, er det en god idé at skifte farve eller agn. En ung fisker går forbi os og fortæller, at han her til morgen har haft held med gul.

- Der er mange måder at forbedre sit fiskeri på og meget nørderi, men en ganske almindelig spinnestang og standardgrej går også helt fint an, understreger Eklundh.

Fiskeguide Claus Eklundh. Foto. Birgitte Carol Heiberg

Claus Eklundh

Er certificeret fiskeguide og uddannet biologilærer. Han har arrangeret kurser og undervist i lystfiskeri i 11 år.

Han står bag Fish’n’Ship, der har base på Sydfyn, og som tilbyder en bred vifte af guidede fisketure, kurser for nybegyndere og erfarne fiskere samt events fra både kysten og en specialdesignet båd.

Kurserne finder hovedsageligt sted på Sydfyn, men også omkring Aarhus og København. Firmaevents finder sted i hele landet.

Claus Eklundh Christensen er 48 år og bor i Oure med sin kone. Sammen har de tre voksne døtre.

Første gang han fangede en fisk, var han seks år og på fisketur i Sverige med sin far og svoger. Det var en aborre fanget med en hjemmelavet fiskestang med korkprop og krog for enden af snøren. Siden da har han været bidt af lystfiskeriet.

På hans instagramprofil fishnship.dk kan du finde inspiration til fisketure og opskrifter.

Ved put and take falder man i det hele taget let i snak, og folk er ikke nærige med tips og tricks. Så kan man prøve sig lidt frem. Ligesom man kan prøve sig frem i de forskellige søer. Hos Tusaagaard er der et vandløb, en storfangersø med fisk fra tre til 11 kilo, en børnesø med fisk fra et halvt til to kilo og to almindelige søer med fisk, der vejer fra et til syv kilo.

Vi sætter kursen mod det sted, hvor de to almindelige søer er forbundet med et lille åløb. Fiskene kan godt lide det liv i vandet, som den slags strøm giver. Og der må være noget om snakken. En fisker vifter os hen til sig og peger ned i søen. Udstyret med polaroidbriller, der mindsker refleksioner i vandet, kan vi tydeligt se en hvid-gul silhuet svømme under vandoverfladen. Det må være en guldørred, siger manden, der er flink og lader os kaste et par kast ved bredden, hvor han står.

En venlig fisker viser os det sted i søen, hvor man kan se en guldørred svømme rundt lige under vandoverfladen. Med polaroidbriller er det endnu tydeligere at se fisk i vandet, da brillerne mindsker refleksioner. Foto: Birgitte Carol Heiberg


Put and take er ikke bare nemt. Det kræver også dygtighed og held.

Claus Eklundh, fiskeguide

Guldørreden lader dog til at være ret ligeglad med min lækre blink, som jeg forsøger at flakse forbi den på alle de leder og kanter, som min fiskeerfaring tillader. Derfor er det også en overraskelse, da jeg med øjnene rettet mod guldørreden kan mærke, at det hugger i min fiskesnøre langt derfra.

- Bid! Udbryder jeg febrilsk og spinner ind så hurtigt, at fisken er på land hurtigere, end nogen som helst overhovedet kan nå at få hænderne i et fiskenet.

Lystfiskernovicen har bid og hiver en bækørred op. Foto: Birgitte Carol Heiberg
En bækørred kan kendes på sine karakteristiske røde pletter på siderne. Foto: Birgitte Carol Heiberg

Fisken er en bækørred med karakteristiske røde pletter på siden. Den måler omkring 40 centimeter, men i put and take-søer er der ikke regler for fredning og mindstemål. Der kan dog være regler for, hvor mange fisk man må tage med hjem, og for genudsætning, men det kan variere fra sted til sted.

Annonce

Hovmod står for fald

Fisken bed på i femte kast, så jeg kan godt mærke hovmodet vokse.

- Jeg fanger lige nogle flere fisk, deklarerer jeg, men det er lettere sagt end gjort.

Vi fisker på livet løs, men fanger mest træer og buskads, der vokser på den anden side af søen - og nogle visne blade. Vi beslutter at prøve heldet i storfangersøen, mens vi spiser frokost. For man behøver ikke nødvendigvis være en aktiv fisker. Man kan også fiske med for eksempel powerbait, der er en farverig glitrende modellervoks-agtig masse, der blandt andet kan lugte af hvidløg.

Put and take

I Danmark bliver der hver år indløst mere end to millioner fiskekort ved de danske put and take-søer.

Fælles for søerne er, at fiskene er opdrættede og udsat af ejeren af fiskevandet.

Søerne er normalt privatejede og kan både være naturlige søer, tidligere grusgrave eller lignende.

I put and take finder man oftest regnbueørreder, men også arter som kilde-, bæk- og guldørred samt andre arter.

Der er ikke regler for mindstemål og fredning, men man skal være opmærksom på fangstbegrænsninger og regler for genudsætning.

Fiskeriet foregår hele året rundt, men der er nogle put and take-søer, der holder lukket i de koldeste måneder.

Det kræver ikke statens fisketegn at fiske i put and take-søer, men betaling for fiskeriet sker til ejeren.

Der er forskellige priser ved Tusaagaard Put and Take alt efter, hvor mange timer og personer man fisker. For at fiske i sø 1, 2 og 3 for en person med en fiskestang koster det for eksempel 100 kroner for to timer og 300 kroner for dagkort. Det er også muligt at købe familiekort og tilkøbe til Storfangersøen og vandløbet Tusaa. Der kan betales med Mobilepay, inden man starter fiskeriet. Læs mere på www.123hjemmeside/tusaagaard/

Det er populært at bruge powerbait som kunstigt agn. Det kommer i forskellige farver og lugte, som tiltrækker fisk. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Claus Eklundh former en lille klump powerbait og sætter det på sin krog. Foto: Birgitte Carol Heiberg

Fisketeknikker

Til fiskeri i put and take-søer kan du bruge standardgrej som en spinnestang mellem syv og ni fod lang og en kastevægt på fem til 30 gram.

Linen må gerne være tynd. Af den grund kan man bruge fletline frem for nylonline.

Af agn for enden af fiskesnøren er det en fordel med hidsige farver. Du kan bruge spinnere, jigs og små blink.

Også bombardafiskeri fungerer godt i en ørredsø. Fordelen er, at du kan fiske med lette og små agn, uden at det påvirker kastelængden. Det fungerer også godt med powerbait, orm og flue.

Claus Eklundh former en lille klump i en kugle og sætter på krogene. Den ene fiskestang monterer han med en flydende bombarda, og den anden med et kuglesynk, så vi også fisker nær bunden. Mens vi gumler på sandwicher, holder vi øje med, om det trækker i snøren. Det gør det ikke.

Vi har intet held i den store sø, men det lykkes os at finde Tusaagaards ejer, Søren Mikkelsen, og hans hund Coco ved kiosken.

Annonce

Opdræt af fisk

Søren Mikkelsen har haft Tusaagaard Put and Take i 33 år. De første to år sammen med sin far. Dengang var der to søer med regnbueørred. Senere kom børnesøen til og storfangersøen.

- Så fik jeg lyst til at grave igen, og så anlagde vi vandløbet, forklarer Søren Mikkelsen, der ikke selv fisker, men holder af stemningen ved søerne og af at opdrætte fiskene i sit dambrug. Fisk, som han også eksporterer til udlandet:

- Det begynder som et lille æg, så begynder man at kunne se to små, sorte prikker, som er øjnene, og så udvikler det sig til en fisk. Dét, at det kan lade sig gøre, fascinerer mig.

Søren Mikkelsen ejer Tusaagaard Put and Take, som han har haft i 33 år. Han opdrætter selv de fisk, der sættes i søerne. Foto: Birgitte Carol Heiberg

Tusaagaard Put and Take har de seneste fem år haft besøg af i gennemsnit 56 mennesker om dagen. De bruger hver især omkring 4,5 time. I fremtiden drømmer Søren Mikkelsen om flere shelters, en bålhytte og endnu en sø.

Så langt lys har vi slet ikke på i dag. Vores fremtidsdrømme handler lige nu bare om at fange en fisk til, for vi kan se, at søens andre fiskere har heldet med sig. Den venlige fisker, der gav os sit spot tidligere på dagen, viser sin fangst i nettet. Det er den guldørred, der ikke var interesseret i mit blink. Det havde taget ham nogle timer at få den til til at bide på, fortæller han os. Det trøster lidt.

Vi slutter fisketuren af med at ryge den fileterede bækørred. Claus Eklundh forbereder rygeovnen Kasper Røghat, mens skribenten holder håbet om at fange endnu en fisk i live. Foto: Birgitte Carol Heiberg


Men det trøster endnu mere, da vi slutter fisketuren af med at ryge vores bækørred i en Kasper Røghat, der er en handy rygeovn, som Claus plejer at bruge til sine udflugter. Vi deler en øl til den røgede ørred, som vi spiser med mayonnaise, spinatblade og surdejsbrød. Oplevelsen med en put and take-sø har ganske rigtigt ikke været så nem, som man skulle tro. Men der er ingen tvivl om, at det har været overskueligt, tilgængeligt og ikke mindst hyggeligt.

Annonce
Randers FC For abonnenter

Fire år med Søren Pedersen som chef for køb og salg: Sådan har han klaret det, og dét kan vi forvente os til sommer

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Pernilles midtbybutik havde en fantastisk åbning: Nu bliver det den femte interiørbutik til at lukke siden nytår

Randers For abonnenter

Magtlisten i Randers nærmer sig toppen: Mød erhvervskvinden, der arbejder på at skabe en dansk pendant til Gucci, og som har en plads i top 20

Erhverv

Ingen revolution i Verdos top i denne omgang: Repræsentantskabet valgte at beholde næsten hele den gamle bestyrelse

Sport For abonnenter

Billeder og cheftrænerens forklaring fra Kristrup, der nu hænger i en tynd tråd: - Vi er for gode til at rykke ned

Eccos overskud skrumper midt i russiske stormvejr: Krigen får negative konsekvenser for skogigantens økonomi i 2022

Randers

Ingen har lyst til at tage ansvaret for det der foregår - men alle er enige om at det ikke er godt nok: Velkommen til Jobcentret

Kultur For abonnenter

Randers' middelaldereventyr i Kina klædt af til skindet: Jamen, han har jo slet ikke noget tøj på!

Sif og Andreas vil give mere til jorden end de tager: Sådan kom de i gang uden at stifte stor gæld

Randers

På trods af røg og smeltet plastic kørte Dannie næsten 500 meter i brændende bil på motorvejen: Nu er hans baby forvandlet til aske

Cirkusrevy uden Ulf og Lisbet: Velsmurt underholdning, men ingen latterkramper

Østjylland

Kjeld skal så 22 kilometer blomsterbed - til fri plukning: I år er der en ny blomsterblanding på menuen

Randers For abonnenter

Søren kunne godt stoppe med at arbejde og bare leve af sine penge: Men han har stadig en vigtig mission at fuldføre

Erhverv

Hypen for friturestegt bagværk er væk: Donut Shoppen lukker ned i Brødregade

Annonce