Annonce
Rejser

Tag på krydstogt med Fulton

Fulton blev bygget i 1915 i Marstal på Ærø. Skibet har siden 1970 været ejet af Nationalmuseet. Arkivfoto: Lars Rasborg
Rejsebureauet Nilles Rejser har indgået samarbejde med det historiske træskib Fulton og vil i løbet af sommeren tage gæster med på tre krydstogter i de danske farvande og fjorde. De gæster, der har lyst, er velkomne til at hjælpe med sejladsen på den 106 år gamle skonnert, der tidligere blev brugt til at få sat skik på utilpassede unge.

I 1970’erne og 1980’erne blev mange utilpassede unge sendt ud at sejle med skonnerten Fulton i håbet om, at det ville få dem på ret kurs.

I dag fungerer træskibet primært som lejrskoleskib, men fra i år er det også muligt at booke plads på skibet, selv om det er mange år siden, man færdiggjorde grundskolen.

Rejsebureauet Nilles Rejser har nemlig indgået samarbejde med Fulton og tilbyder i løbet af sommeren tre krydstogter i danske farvande og fjorde. Første gang er i midten af juni.

Annonce

- Det, der er lidt sjovt ved Fulton, er, at skipperen Jakob (Jensen, red.) træder ind i folk med træsko på. Han lader gæsterne sætte sejl og alt det, der hører med. De, der ønsker at blive delagtiggjort i sejladsen, får mulighed for det. Og jeg tror, flere vil synes, at det er lidt sjovt, fortæller Miriam Bisgaard Christiansen, der er direktør for Nilles Rejser.

Hun understreger dog, at det er ganske frivilligt, om man vil hjælpe til på skibet eller ej.

Krydstogtgæsterne skal ikke overnatte i hængekøjerne på Fulton, men på hoteller i de byer, skibet lægger til ved. Planen er, at gæsterne sejler om dagen og går i land i løbet af eftermiddagen.

- Det er et ældre segment, vi har med at gøre. Vores gennemsnitsrejsende er i slutningen af 60’erne, så jeg tænker, de nok gerne vil have en god seng at sove i, siger Miriam Bisgaard Christiansen.

Samarbejdet med Fulton er blevet taget godt imod blandt rejsebureauets gæster, og mange fortæller, at de selv har sejlet med Fulton som unge.

- Skibet har jo en historie, der passer godt til vores segment, siger direktøren.

Tvunget til at tænke nyt

Nilles Rejser har stor erfaring med at sende danske gæster på krydstogt på de europæiske floder, men danske krydstogter er endnu et forholdsvis nyt tiltag. Ligesom resten af rejsebranchen har Nilles Rejser været nødt til at tænke innovativt det seneste års tid for at få kunder i butikken.

- Vi begyndte med danske krydstogter i efteråret 2020. Vi samarbejder med Ældre Sagen, der efterspurgte nogle lidt anderledes rejser. Og så fik vi et tip fra en kunde, der spurgte, om vi ikke kunne lave krydstogter i Danmark, fortæller Miriam Bisgaard Christiansen.

Fulton

Træskibet Fulton blev bygget i 1915 i Marstal på Ærø af skibsbygmester C.L. Johansen til kaptajn Marius Eriksen. 

I begyndelsen sejlede skonnerten med klipfisk fra Newfoundland til Spanien.

I 1923 blev Fulton solgt og var under svensk flag indtil 1959, hvor skibet blev dansk.

I 1970 overtog Nationalmuseet Fulton.

I 1970’erne og 1980’erne blev mange utilpassede unge sendt ud at sejle med Fulton, der var under ledelse af skipper Mogens Frohn Nielsen. Det stoppede dog i 1987.

I dag bliver Fulton blandt andet brugt til lejrskoler og er ledet af skipper Jakob Jensen.

I år har rejsebureauet 15 krydstogter i Danmark og arbejder på at få flere. Det er dog lidt svært at skaffe ledige skibe, og derfor er man begyndt at kigge efter svenske skibe, der kan bruges til formålet.


Det er kommet for at blive, og vi har også hyret Fulton ind til næste år. Vi tror, mange har fået øjnene op for, at Danmark har meget at byde på.

Miriam Bisgaard Christiansen


Selv om vi forhåbentlig snart kan se en ende på coronapandemien, og det igen bliver muligt at tage på ferie uden for landets grænser, fortsætter Nilles Rejser med at tilbyde krydstogter i Danmark.

- Det er kommet for at blive, og vi har også hyret Fulton ind til næste år. Vi tror, mange har fået øjnene op for, at Danmark har meget at byde på, siger direktøren, der allerede nu kan afsløre, at der formentlig også kommer krydstogter i vores nordiske nabolande.

- Den type rejser kunne man også lave i den svenske skærgård, så det sidder vi og kigger på til 2022, fortæller hun.

Annonce
Randers For abonnenter

Stigende antal millioner når aldrig borgerne: I én kommune går halvdelen af pengene til cheflønninger og støttefunktioner

Danmark

Onsdagens coronatal: 223 testet positiv det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Sagen afgjort: Ny ambulance-station i Randers Syd bliver indflytningsklar i julemåneden

Randers FC For abonnenter

Disse 5 ting skal vi blive klogere på, før det bliver alvor i Randers FC

Alarm 112

Fik slag i ansigtet: 19-årige frarøvet taske og studenterhue

Randers

Arrangører får længe ventet grønt lys: Ude Af Kontrol og Cascada indtager Justesens Plæne i festugen

Sport For abonnenter

Chris og Melskens' mavefornemmelse kaldte på noget nyt: Randers Freja får nyt trænerteam med Vorup-rødder

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Kultur

Selv på en kold, regnfuld sommerdag: I Botanisk Have kan du komme til Middelhavet, ørkenen og troperne

Randers

Endnu en legeplads udsat for hærværk: - Der er nogen, der er gået mere eller mindre amok med en sprittusch

EM LIV

Malte fra Nørrebro blev hele Danmarks student, da han kastede sin hue på banen og fik Delaneys trøje efter dansk-russisk EM-skæbnekamp

Randers

Smadrede bilrude og stjal højttaler: - Du kan bare melde det til forsikringen

Randers For abonnenter

Frustrerede politikere om nej til byggeri i to etager: Skal vi til at bo i jordhuler?

Alarm 112

Brandfolk genoplivede kat på åben gade: Nu er der godt nyt fra dyrehospitalet

Annonce