Annonce
Østjylland

Talgymnastik koster ex-borgmester stol i Folketinget: - Det er virkelig en flad fornemmelse

Anders G. Christensen (V) har en lang karriere i kommunal politik i Hadsten og Favrskov kommuner. Onsdag stillede politikeren for første gang op til et Folketingsvalg, og valgets matematik kom til at koste ham dyrt. Foto: Annelene Petersen
Anders G. Christensens personlige stemmetal så ud til bringe ham i Folketinget for Venstre. Men den tidligere Favrskov-borgmester blev offer for valgets matematik, og på trods af et lavere personligt stemmetal løb Heidi Bank med det sidste østjyske Venstre-mandat.
Annonce

ØSTJYLLAND: Den sindrige matematik bag et Folketingsvalg kan gøre ondt - rigtigt ondt endda.

Spørg bare Venstre-kandidat Anders G. Christensen, der ved onsdagens Folketingsvalg kom ind på en sjetteplads over partiets stemmeslugere i Østjylland.

Med 3.193 personlige stemmer så Anders G. Christensen ud til at sidde sikkert på den sidste af de seks Folketingspladser, som Venstre vandt i Østjyllands Storkreds.

Ja, faktisk var han allerede begyndt at juble sammen med familien og hjælpere.

- Men så begyndte forskellige medier at offentliggøre de valgte til det nye folketing, og jeg var desværre ikke en af dem. Det er virkelig en flad fornemmelse, fortæller Anders G. Christensen, der bor i Hadsten og er tidligere borgmester i Favrskov Kommune.

Jeg synes, at de personlige stemmer bør være afgørende. Det vil jeg i den kommende tid gøre opmærksom på i Venstres organisation.

Anders G. Christensen (V), folketingskandidat

Annonce

En klar skuffelse

Anders G. Christensen blev slået på målstregen af partikollegaen Heidi Bank fra Højberg.

Heidi Bank fik 2.943 personlige krydser - altså 250 færre end Anders G. Christensen.

Men Heidi Bank fik hjælp af de såkaldte listestemmer.

Listestemmer er de stemmer, som vælgerne giver til partiet i stedet for en bestemt kandidat. I Venstre er det sådan, at listestemmerne i hver valgkreds fordeles til kandidaterne efter rangorden.

Med liste- og personlige stemmer nåede Heidi Bank op på 5.651 stemmer, mens Anders G. Christensen med liste- og personlige stemmer landede på 5.116 stemmer.

- Tillykke til Heidi, der vandt pladsen helt efter spillets regler. Men jeg er selvfølgelig skuffet over at være så tæt på uden at opnå valg, understreger Anders G. Christensen.

Annonce

Partiets eget valg

Ved et Folketingsvalg kan partierne selv beslutte opstillingsformen.

I de fleste partier vælges de kandidater, som opnår flest personlige stemmer.

Men Venstre og Socialdemokratiet arbejder med "tillagte listestemmer", så der i hver valgkreds drysses listestemmer ud over kandidaterne i rangordnet rækkefølge.

Det betyder, at en kandidat - som Anders G. Christensen - kan ende med at tabe til en partikollega med færre personlige stemmer.

- I den samme situation var jeg som kandidat for de konservative blevet valgt. Jeg synes, at de personlige stemmer bør være afgørende. Det vil jeg i den kommende tid gøre opmærksom på i Venstres organisation, fortæller Anders G. Christensen.

Anders G. Christensen har ikke besluttet, om han stiller op igen ved næste valg til Folketinget.

Ved onsdagens Folketingsvalg fik Venstres Heidi Bank fra Aarhus ikke så mange personlige stemmer som partifællen Anders G. Christensen i Favrskov. Alligevel fik hun fingre i Venstres sjette og sidste mandat i Østjyllands Storkreds. Foto: Axel Schütt
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers FC For abonnenter

Fem ting vi lærte af sejren i Hobro: Bundgaard-debut, karantænefare og et mirakel fra puljesejr

Annonce