Annonce
Randers FC

Tallene bag top 6-succes: Glem snakken om de grå mus

Alhaji Kamara har været utroligt målfarlig i en Randers FC-offensiv, hvor det ellers har knebet med at omsætte de mange skabte chancer til mål. Arkivfoto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Endelig lykkedes det for Randers FC at kvalificere sig til top 6. Et kig i statistikkerne viser, at der bliver præsteret på topniveau i begge ender af banen. Randers Amtsavis ser her nærmere på tallene bag et flot grundspil.

Fodbold: Jublen var stor, da Randers FC søndag rundede et godt grundspil af med sæsonens anden sejr over FC København og dermed sikrede klubbens første plads i mesterskabsspillet nogensinde.

Randers Amtsavis er dykket ned i Superligaens statistikdatabase og udvalgt tal og tendenser, hvor Randers FC skiller sig ud.

1 De lange afleveringer

Randers FC er med spillere som Vito Hammershøy-Mistrati, Mathias Greve, Tosin Kehinde og nu også Lasse Berg Johnsen på midtbanen samt tre midterforsvarere, der alle kan håndtere kuglen for fødderne, taget flere skridt mod at være et mere boldspillende hold.

Afleveringsprocenten er også gået en smule op sammenlignet med den forgangne sæson, men holdet er fortsat i den nederste halvdel af rækken i den statistik.

Det skyldes hovedsageligt de lange afleveringer. Godt nok bliver der forsøgt færre, men det er stadig fjerdeflest af alle i ligaen og 41 procent af dem er succesfulde. Det er kun Sønderjyske, som er mere upræcise.

Selvom de lange pasninger ikke nødvendigvis bliver bogført som succesfulde, kan de stadig blive farlige, da Randers FC er dygtige til at komme på andenboldene.

Det er altså en måde at rykke spillet langt frem på banen og samtidig minimere risikoen for kostbare fejl i opspillet.

2 Chancebonanza

De lange afleveringer har i nogle kredse været med til at forstærke Randers FC image som de grå mus. Dem, der spiller med to solide kæder og på omstillinger, men bedømt udelukkende på statistikkerne underholder Randers FC i den grad offensivt.

Kun fire gange er holdet gået fra banen uden at score, og der er blevet sendt hele 231 afslutninger mod mål. En total, som kun FC Midtjylland har gjort bedre.

Kronjyderne har også skabt tredjeflest åbne chancer, da størstedelen af afslutningerne finder sted i feltet.

Ja, faktisk er det kun FC København, som overgår Randers FC i antallet af expected goals, som er en statistisk måleenhed, som beskriver kvaliteten af et holds skabte chancer. Altså hvor mange mål de bør score vurderet på chancernes størrelse.

Her har Thomas Thomasbergs tropper scoret fem mål færre end statistikken tilsiger, så der er plads til forbedring, hvilket ligaens tredjelaveste scoringsprocent også vidner om.

Særligt Marvin Egho skylder, da han bedømt på xG-filosofien burde have scoret det tredobbelte antal mål, men de lyseblå har generelt været uheldige i løbet af sæsonen med seks forsøg på træværket. Flest af alle sammen med FC København.

3 Klinisk afslutter

I modsætning til Egho har Alhaji Kamara sat måltavlerne på overarbejde. Angriberen har lavet ni mål på 1.224 minutters spilletid. Det svarer til en scoring per 136. minut.

Hvis man ser udelukkende på mål i åbent spil, er der ingen af de andre i den bedre halvdel af topscorerlisten, som kan matche den frekvens. I modsætning til de andre målslugere har Kamara nemlig ikke sparket straffespark i denne sæson.

Han har i stedet scoret alle sine mål i feltet, hvor han har har næse for at stå de rigtige steder og tage kloge afslutninger.

Derfor har sierraleoneren også en scoringsprocent på 39. Det er kun AaB's midtbanespiller Iver Fossum, der præsterer bedre afslutningsevner blandt de spillere, som har scoret mere end tre mål.

4 Målfarlige dødbolde

Kamara er dermed stærkt medvirkende til, at Randers FC lige præcis sniger sig med i top 6 over antallet af mål.

31 gange er holdet fra Viborgvej kommet på tavlen. Af dem er 14 faldet i forbindelse med dødbolde. Særligt hjørnesparkene er et våben, som de bliver ved med at forfine i klubben.

Seks gange har trænerteamet kunnet juble over et mål via hjørnespark, mens de fem rene scoringer på straffespark samt Vitos sene udligning mod AGF på returbolden efter sit eget forsøg fra pletten ligeledes sender randrusianerne helt i toppen af den dødboldskategori.

5 Mur foran målet

Randers FC blander sig også blandt de bedste, når det gælder defensive nøgletal som bolderobringer, blokeringer og vundne luftdueller.

Sidstnævnte statistik bidrager Marvin Egho kraftigt til i begge ender, mens Björn Kopplin og Vito er to af de spillere i ligaen, som har foretaget flest blokeringer.

Generelt har holdet holdt et højt defensivt niveau og kun lukket 21 mål ind. Det er kun i FC Midtjylland, at de kan prale af at være ét mål bedre. Guldbejlernes Jesper Hansen overgår også lige præcis Patrik Carlgrens syv kampe med rent bur.

Kronjydernes svenske profil mønstrer en redningsprocent på 70, som faktisk kun rækker til en plads i midterfeltet blandt ligaens målmænd.

De få tilladte mål er i høj grad en holdindsats, da Randers FC som helhed blot har tilladt 70 afslutninger inden for målrammen.

Ingen af de andre hold kan matche den statistik, så det er ikke så underligt, at Randers FC slutter grundspillet med klubbens bedste målscore siden 2014/15-sæsonen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport For abonnenter

Galleri og reportage fra Kristrup Stadion: Bundgaard havde mål med ind fra bænken

Annonce