Annonce
Randers HK

Kortene smidt på bordet: Derfor er det gået galt, og sådan vil de redde Randers HK

Randers HK-formand Peter Møller Lassen (i midten) i samtale med Niels og Ninna Vinderslev, som var blandt de fremmødte på investormødet. Foto: Martin Ries
Randers HK tabte tæt på svimlende fem millioner kroner i sponsorindtægter i sidste sæson. Derfor kæmper klubben lige nu heroisk for overlevelse. Men ledelsen fremlagde på et investormøde onsdag aften planen for at komme på fode igen.
Annonce

Randers: Hvordan pokker kunne det gå så galt?

Mon ikke mange i Randers og omegn har stillet sig selv det spørgsmål de seneste måneder, hvor det er kommet frem, at Randers HK skal have tilført en håndfuld millioner for at sikre klubbens overlevelse.

Onsdag aften forsøgte klubbens ledelse at give svaret ved et investormøde på Tradium i Randers. Tallene blev åbent lagt frem, og det var mildt sagt ikke opmuntrende læsning.

Men tallene viste også, at fremtiden ser anderledes lys ud, hvis Randers HK undgår at knække halsen i den næste måneds tid.

Men lad os begynde med det første. Når Randers HK i øjeblikket står i sump til halsen, er der én altoverskyggende forklaring, og det er, at salget af sponsorater slog totalt fejl i sidste sæson. Sponsorindtægterne faldt i sæsonen 2018/19 med svimlende 4,8 millioner kroner. Det betyder, at klubbens omsætning på et år er dalet fra omkring 13 millioner kroner til omkring otte millioner kroner.

Det betyder samtidig, at klubben kommer ud med et underskud på knap fem millioner kroner før skat i det seneste regnskab, som bliver fremlagt på generalforsamlingen senere på måneden.

- Dårlig sponsorpleje er årsagen til, at vi står, hvor vi står, sagde Randers HK's bestyrelsesformand Peter Møller Lassen.

Foto: Martin Ries
Annonce

Dårlig sponsorpleje

Èn af de omkring et halvt hundrede fremmødte ville høre, hvad "dårlig sponsorpleje" dækkede over.

Her forklarede Peter Lund, et andet fremtrædende bestyrelsesmedlem i Randers HK, at de nye sponsorer, som er kommet til de seneste par år, er faldet hurtigt fra igen.

- Af de nye sponsorer, som vores tidligere direktør lavede aftaler med, er der ikke en eneste tilbage i klubben i dag, sagde Peter Lund med henvisning til Per Rasmussen, som fratrådte som direktør i Randers HK i foråret.

Samtidig har plejen af eksisterende sponsorer været for dårlig, lod bestyrelsen forstå. Men de forsøgte ikke selv at løbe fra ansvaret.

- I sidste ende kan ansvaret kun placeres ét sted, og det er hos os i bestyrelsen. Jeg er medansvarlig for, at vi står i den her situation, og derfor ligger det mig meget på sinde at være med til at rette op på det, sagde bestyrelsesformand Peter Møller Lassen.

Annonce

To store knuder

Skal det lykkes, er der to afgørende knuder, som skal løses op.

Randers HK har igennem hele efteråret kæmpet fra måned til måned for at finde penge til lønninger og regninger. Den udfordring står klubben stadig med.

Der skal findes tæt på to millioner kroner for at dække udgifterne frem til nytår. Der skal blandt andet betales omkring 800.000 kroner i lønninger og husleje, og derudover er der kreditorer, som banker på døren for at få penge.

Findes de penge, vil klubben kunne starte på en frisk fra nytår.

Hvis der vel at mærke kommer mindst tre millioner kroner i kassen i den aktiekampagne, som klubben i øjeblikket kører over for byens borgere og virksomheder. Salget af aktier slutter lige før jul, og indtil videre er der solgt for godt 600.000 kroner.

Pengene fra salget af aktier skal bruges til at genskabe egenkapitalen i klubben, som er blevet smadret af det store underskud i sidste sæson. Der er en negativ egenkapital på 4,6 millioner, men der er en plan for, hvordan den kan blive positiv igen.

Dels har man tilkendegivelser på, at de folk, som gennem årene har skudt ansvarlig lånekapital i Randers HK, vil konvertere lånene til aktier, hvilket bringer Randers HK et stykke af vejen.

Resten skal klares via den igangværende aktiekampagne.

- Rammer vi et salg af aktier på 3,5 millioner kroner, som er vores mål, vil vi stå med en positiv egenkapital på 1,2 millioner kroner fra nytår, forklarede Henrik Schaar, der i efteråret er trådt til som økonomiansvarlig i Randers HK.

En egenkapital på 1,2 millioner kroner vil ifølge reglerne fra Dansk Håndbold Forbund give Randers HK ret til et spillerbudget på 3,8 millioner kroner i næste sæson.

Foto: Martin Ries
Annonce

Konservativt budget

Men belært af erfaringerne har Randers HK lagt et yderst konservativt budget for de næste to sæsoner.

Man vil således operere med et spillerbudget på tre millioner kroner årligt, en million kroner til trænerlønninger og godt 600.000 kroner til lønninger i administrationen.

Omkostninger til marketing barberes helt væk, og så mange administrative opgaver som muligt skal fremover løses ved frivillig arbejdskraft.

- Det bliver hårdt. Ingen tvivl om det. Men det har været vigtigt for os at lave et budget, som er realistisk, siger Henrik Schaar.

Holder budgettet, hvor Randers HK blot regner med syv millioner kroner i omsætning, vil driften således være tilbage i balance allerede fra den kommende sæson.

Men alt det afhænger af, om klubben overlever på den korte bane.

Foto: Martin Ries
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
CORONAVIRUS

Live: Det er for tidligt at glæde sig over smittetal, mener Mølbak

Annonce