Annonce
Randers

Tankstation i Randers tog hensyn til svalefamilie: Tagudskiftning udskudt

I femten år har landsvalerne ynglet under taget hos Uno-X. UNO-X lyttede og udskød nedrivningen, til svalernes unger var på vingerne. Foto: Steen Poulsen.
En landsvalefamilie med fire unger i Randers fik lov at afslutte deres ynglesæson med succes, for Uno-X stationen, hvor fuglene havde rede, udsatte en planlagt udskiftning af taget. Nu er svalerne fløjet, og taget på tankstationen med reden er ved at blive udskiftet.

Randers: I juli var det meningen, at Uno-X tankstationen i Randers NV skulle have en ansigtsløftning med nye standere og en ny tagkonstruktion. Oppe under taget var der imidlertid en svalerede - med unger i.

Planerne kom ornitologen Steen Poulsen for øre, og han tog kontakt til tankstationens leder for at få udsat nedrivningen, indtil svalernes unger var fløjet af reden.

Det var man lydhøre for hos Uno-X.

Svalerne har nu forladt tankstationen, og først i denne uge begynder nedrivningen af taget på stedet, hvor fuglene har haft deres familieliv.

- Det har været meget positivt at opleve den forståelse, som Uno-X har vist deres logerende. Jeg er næsten nabo til tankstationen, og jeg har de seneste cirka 15 år fulgt de svalefamilier, som hvert år har haft rede under taget, fortæller Steen Poulsen i en pressemeddelelse.

Landsvaler klatter - men de hjælper også med at holde fluer og myg i skak. De æder op mod en million fluer og myg. Foto: Jan Skriver

Trofaste trækfugle på langfart

Steen Poulsen tror, at det er samme svalehan, som de seneste tre år har været den ene halvdel af parret på tankstationen.

Ringmærkning har dokumenteret, at landsvaler kan vende tilbage til samme rede mindst 12 år i træk.

- Hannen på Uno-X tankstationen er siden 2016 ankommet som den første mellem 18. april og 20. april. Det er da imponerende, at sådan en lille fugl er så præcis efter en rejse på måske 7.000-8.000 kilometer mellem Randers og Afrika langt syd for Sahara, siger Steen Poulsen.

Æder masser af myg og fluer

Han er også imponeret over svalernes evne til at fange insekter.

- Tænk sig, at sådan en landsvalefamilie fanger måske en million fluer og myg om året. Det gør jeg altid opmærksom på, når jeg hører folk klage over svalereder, siger Steen Poulsen.

Biolog i Dansk Ornitologisk Forening, Knud Flensted, glæder sig over historien.

- Det er et skønt eksempel på, at man lader hensynet til ynglefugle veje tungest, når man bliver opmærksom på fuglenes reder. Det er jo ikke alle, der kender lovgivningen, men man må ikke rive reder ned, når der er ynglefugle i. Vi har heldigvis oplevet flere lignende eksempler fra Vallø og Skodsborg i år, siger Knud Flensted.

Annonce
Forsiden netop nu
Annonce