Annonce
Læserbrev

Tavshedspligt, lukket møde eller lukket punkt?

Læserbrev: Bjarne Overmark kaldte under et lukket punkt kommunalt ansatte for stikkere. Det skrev Amtsavisen med henvisning til anonyme byrådsmedlemmer.

Reaktioner på dette giver indtrykket af, at rigtig mange ikke har styr på det der med tavshedspligten. Flere byrådsmedlemmer gør i dagens avis opmærksom på, at de ikke refererer fra lukkede møder, og på sociale medier går nogle borgere til angreb på Amtsavisen og de anonyme kilder for lovstridigt at have refereret udtalelsen.

Korrekt, at der ikke må refereres fra lukkede møder, det vil sige typisk udvalgsmøder. Som udvalgsmedlem må jeg sige, hvad jeg selv har sagt på mødet, men ikke hvad andre har gjort eller sagt. Denne bestemmelse er indført for at sikre en åbenhjertig udveksling af synspunkter blandt udvalgets medlemmer, uden vi skal bekymre os om at forklare og forsvare noget uden for udvalgsmødet.

Byrådets møder er offentlige. Dog kan en sag behandles for lukkede døre/som et lukket punkt, når det findes nødvendigt på grund af sagens beskaffenhed. Sager, der kan begrunde dørlukning, er sådanne, hvor der ved sagens behandling vil blive eller forventes at blive fremdraget fortrolige oplysninger. Fortrolige oplysninger, der fremkommer under en sags behandling for lukkede døre, og som er omfattet af forvaltningslovens regler om tavshedspligt, kan ikke udleveres til offentligheden.

Men som Margrethe Vestager, daværende økonomi- og indenrigsminister, i 2014 forklarede til Folketingets Kommunaludvalg, medfører det forhold, at byrådets forhandlinger foregår for lukkede døre, ikke i sig selv, at forhandlingerne må anses for fortrolige og dermed undergivet tavshedspligt.

Det vil sige, at de anonyme byrødder ikke forbrød sig mod tavshedspligten, da de fortalte Amtsavisen om Bjarne Overmarks stikker-anklager.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Op af ledighedssumpen, op med livskvaliteten

Det er muligt, at det kniber med samarbejdet i Randers Byråd, og at det derfor er på sin plads, at borgmester og kommunaldirektør i øjeblikket har byrådets gruppeformænd over knæet - man ser det for sig - men ser man bort fra byrådssalen, er netop samarbejde en spidskompetence her hos os. Her i Randers samarbejder konkurrerende sportsklubber om eliteoverbygningerne Randers FC, Randers HK og Randers HH. Vores kulturinstitutioner samarbejder om opsigtsvækkende begivenheder, der gang på gang sætter Randers på danmarkskortet i positiv sammenhæng. Konkurrerende erhvervsvirksomheder samarbejder. Og forleden havde vi her i avisen fornøjelsen at kunne læse om et samarbejde, hvor fagbevægelse, jobcenter, virksomheder og erhvervsskole hjælper dagpenge- og kontanthjælpsmodtagere i arbejde og samtidig skaffer industrivirksomheder den kvalificerede arbejdskraft, som de mangler netop nu. Samarbejdet omkring industrien er Randers i en nøddeskal. Samarbejdet løfter mennesker op af ledighedssumpen, gør dem selvforsørgende og giver dem livskvalitet. Samarbejdet nedbringer de skattefinansierede dagpenge- og kontanthjælps-omkostninger. Samarbejdet skaffer vores industrivirksomheder den kvalificerede arbejdskraft, der er nødvendig, hvis virksomhederne skal imødekomme kundernes efterspørgsel ved produktion her i landet. Alternativet er, at kunderne i den danske industri placerer deres ordrer på virksomheder i andre lande. Det vil vi ikke risikere, og derfor er det randrusianske samarbejde overordentlig værdifuldt - for den enkelte ansatte, for den enkelte virksomhed og for hele samfundet. På forbilledlig vis kommer 80-90 procent af samtlige deltagere i industrisamarbejdet i fast arbejde efter blot et kvartal i praktik og på skole - og de fleste fortsætter og ender som industrioperatører 18 måneder senere. Nogle gange er løsninger lette og ligetil, hvis vi forstår at se dem, forstår at bruge dem, forstår at samarbejde. Det forstår vi her hos os. Det kan vi roligt fortælle om, hvis nogen skulle spørge.

Randers FC For abonnenter

Thomasberg efter nedtur i Silkeborg: Det er en enorm stor skuffelse

Østjylland For abonnenter

Grønne energitiltag på vej: Flere steder på Djursland gør klar til store solcelleparker

Annonce