Annonce
Randers

Teater ud af huset: Babette dækker op på Ulstrup Slot

Szhirley står i spidsen for forestillingen Mødre" om gråd, amning og søvnmangel. Foto: Louise Schouw Teater
Randers Teater står klar med sit hidtil største repertoire, hvor alternative spillesteder bliver taget i brug. Både slot og kirke. Og så inviteres ammende mødre til at gå i teatret med baby, hvor Szhirley og co. spiller forestilling om morgenkvalme, ulvetime og kampen om at være den bedste mor i verden.

Randers: Mens den danske teaterscene spændt venter på at få lov til at lukke publikum ind i landets teatersale igen, står Randers Teater klar med et repertoire for den kommende sæson, der er større og bredere end nogensinde.

Teatret er kommet på finansloven med status af regionalt teater og tre millioner kroner ekstra at lave teater for om året. Har af samme grund ændret navn. Men altså også udvidet antallet af forestillinger til 40, hvoraf de otte er egenproduktioner. Og det er et repertoire, hvor der eksperimenteres med såvel form som indhold og sted.

- Vi vil gerne åbne for andre typer forestillinger og nye steder at spille, siger teaterleder Peter Westphael, der inviterer til den Reumert-vindende forestilling med det lange navn "Tænk, hvis man havde en rejsegrammofon", på Ulstrup Slot. Det er en parafrase over Karen Blixens novelle "Babettes gæstebud", hvor en fremmed fugl sydfra bruger hele sin arv på at arrangere et royalt festmåltid.

- Slottet åbner sine døre for tre arrangementer om året. Vi er rigtig glade for, at vi har mulighed for at komme ind på slottet, der skaber de perfekte rammer til forestillingen, siger teaterlederen, der også inddrager Guds hus til teater.

Det kommer til at ske hos genboen, Skt. Peders Kirke, hvor religionsfilosoffen K. E. Løgstrups ord om, at vi alle holder hinandens liv i hænderne, er samlet i forestillingen "I al evighed". Publikum får ved indgangen hørebøffer på. Bliver delt i tre hold med en "guide" på hvert hold som hjælp til at udforske livets store spørgsmål.

Annonce

Randers Teater

Randers Teater skyder sæsonen i gang 11. august med Niels Olsens show "Det kan kun gå galt".

Sæsonen byder på 40 forestillinger. 30 for de voksne. 10 for hele familien.

Otte af dem er egenproduktioner.

Teatermagasinet bliver husstandsomdelt onsdag 27. maj sammen med Randers Onsdag.

Billetsalg starter fredag 29. maj kl. 10.

Der er åbent på net, telefon og i selve teaterhuset.

Teatret garanterer pengene tilbage, hvis der undervejs bliver tale om corona-relaterede aflysninger.

Kvinder i spa og badekåber

Eksistentielle spørgsmål bliver også luftet i Teatergrads forestilling "Annas verden" om en af dansk malerkunsts store skikkelser, Anna Ancher, der i sin tid levede i skyggen af sin berømte mand, Michael Ancher. Hun levede i en mandsdomineret verden. Fik at vide af sin lærer på kunstskolen, at hun lige så godt kunne smide sin malerkasse over bord, når hun sejlede hjem fra København til Jylland. Hun skulle jo alligevel bare hjem og blive gift. Men Anna ville det anderledes. Hun fik både mand, barn og karriere og holdt styr på et liv, der var andet og mere end Krøyers "Hip, Hip, Hurra"-opstillinger.

Pernille Schrøder, Ann Hjort og Sofie Stougaard hopper i de hvide badekåber og inviterer til spa-passiar og modne damers snak om livet efter de 60. Sex, yngre mænd og ridser i lakken er på tapetet i denne komedie.

Folketeatret lægger til med komedien "Emma ude af takt", hvor seks kvinder, blandt andre Birgitte Raaberg og Pia Rosenbaum, genopfrisker fru Gads 100 år gamle råd om pli og opførsel.

Og så kommer sangerinden Szhirley sammen med tre skuespillere til Randers Teater med forstillingen "Mødre" om morgenkvalme, barnegråd om natten, ulvetime, søvnmangel og ikke mindst bestræbelserne på at blive verdens bedste mor. Forestillingen spiller om aftenen for både far og mor, men der er også indlagt en formiddagsforestilling, specielt henvendt til mødre og deres babyer. Rollingerne kan blive passet i foyeren, mens mor ser teater. Og skulle sulten melde sig undervejs hos de små, ja, så kan de lynhurtigt komme til madboderne.

Dans og masker

Den kommende sæson byder på en hel del danseteater. Blandt andet Palle Granhøj Dans med "An Eve and and Adam", der danser sig igennem spørgsmål om kroppens nøgenhed, som vi oplever det på de sociale medier. Men kroppen i den virtuelle kultur står i skarp kontrast til den virkelighed, vi oplever på skolerne, hvor blufærdighed afskærer piger for at vise sig nøgne under brusebadet.

Samme Granhøj vender tilbage med forestillingen "Bolero - Extended", hvor danserne strækker Maurice Ravels orkesterværk hen over en time.

Skuespilleren Flemming Jensen disker op med "Den komiske uskyld", mens det tyske kompagni Familie Flöz kommer med gæstespillet "Teatro Delusio" med bevægelse, særegne masker og overdådige kostumer som iøjenfaldende rekvisitter.

Men der er også vitaminer til dem, der holder af de mange og store ord i det klassiske taleteater. Blandt andet Teater Møllens "Det ensomme hjerte" om en mand, der prøvede at overleve i en ufattelig verden af kaos og død. Men han bærer på et åg, at han lod sig hverve til den tyske Wehrmacht under 2. Verdenskrig.

Hans Rønne har alderdom på sit repertoire i forestillingen "Det begynder at blive koldt om fødderne", hvor tanker om døden melder sig i takt med, at Ældresagens tidsskrift dumper ind gennem brevsprækken.

Skuespilleren Anna Sophia Lübeck tager også sit publikum ved hånden på en rejse, nemlig rejsen ind i et mørke, som hun altid befinder sig i. Hun er blind. Har medvirket i dokumentaristen Lisbeth Dillings serie "Ingen er perfekt" på DR og er i dag knyttet til Glad teater. Efter forestillingen er der aftertalk med Lisbeth Dilling.

Don Gnu sender sin forestilling "Walk-Man" til Randers 27. april 2021. De fire veltrænede performere leverer halsbrækkende stunts og demonstrerer på en gang fysisk råstyrke og blid poesi. Foto: Don Gnu
Tysk gæstespil med Familie Flötz, der tager maskerne på og viser "Teatro Delusio". Foto: Familie Flötz
Teater Møllen med Ole Sørensen i hovedrollen spiller "Det ensomme hjerte" om Hans Horn, der uforvarende kommer på en forfærdelig rejse, da han blev hvervet til den tyske Wehrmacht under 2. Verdenskrig. Foto: Teater Møllen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce