Annonce
Kultur

C.V. Jørgensen-teaterkoncert stables på benene via videotjenester: Hvis skuespillerne ikke kan komme til øvelokalet ...

Nikolaj Cederholm og holdet bag teaterkoncerten ’C.V. Jørgensen – Skygger & magi’ er i gang med forberedelserne, som foregår som en slags fjernteater. Foto: Nils Svalebøg
Holdet bag C.V. Jørgensen Teaterkoncerten er i fuld gang med forberedelserne til forestillingen. På grund af corona-epidemien er øvelokalerne flyttet hjem til de medvirkende.

AARHUS: Med noget der ligner 40 år i teaterbranchen, er det ikke erfaring, som Nikolaj Cederholm, instruktør af teaterkoncerten 'C.V. Jørgensen - Skygger & Magi', mangler.

Eftersom han tilbage i 1994 indførte teaterkoncert-formen med "Gasolin' - en teaterkoncert" og siden har stået bag flere af slagsen - blandt andet Bob Dylan og Beatles - er genren ham absolut heller ikke fremmed.

Alligevel er der denne gang noget, der overhovedet ikke er, som det plejer at være: Corona-epidemien har nemlig givet en ordentlig omgang benspænd at arbejde med.

Der er som bekendt indført nye, midlertidige regler, der forbyder mere end 10 personer at deltage i arrangementer, begivenheder og aktiviteter.

- Teater og musik lever jo sammen og ikke hver for sig, men reglerne gør måske, at vi kan finde en ny måde at gøre tingene på, håber instruktør Nikolaj Cederholm, der nægter at give op, fordi usikkerheden pludselig er medspiller i teaterverdenen og alle andre verdener i øjeblikket.

Annonce

Tættere sammen, men hver for sig

Holdet, der fra 14. august skal levere 'C.V. Jørgensen - Skygger & Magi' på Aarhus Teaters store scene, nåede tre dage sammen, inden corona-epidemien lukkede Danmark ned og gav alt andet end optimale arbejdsbetingelser, når en teaterkoncert skal stables på benene.

Den nye virkelighed betød, at teatrene og teaterfolkene fik meget svære vilkår at arbejde under, men i stedet for at aflyse og gå hver til sit, valgte Nikolaj Cederholm og resten holdet at gå endnu tættere sammen, men stadig adskilt fysisk.

Når skuespillerne og musikerne ikke kan komme til øvelokalet, må øvelokalet i stedet komme hjem til skuespillerne og musikerne.

Derfor er forberedelserne i fuld gang, trods nedlukningen af Danmark.

Al kommunikation mellem instruktør, skuespillere og andre medvirkende foregår nu via videokonferencetjenesten Zoom. Fra morgenstunden får skuespillerne forskellige opgaver, som de arbejder med, videofilmer og efterfølgende får efterkritik på.

Annonce

Begrænsningerne skal udnyttes

Det er så anderledes en måde at sætte et teaterstykke op på, og Nikolaj Cederholm kalder det selv et eksperiment.

- Musik og teater lever sammen - ikke hver for sig. Men nu prøver vi - dikteret af omstændighederne - at udnytte begrænsningerne, forklarer Nikolaj Cederholm.

Han ser forberedelserne til teaterkoncerten som en opdagelsesrejse.

- Og vi må være ærlige at sige, at vi ikke ved, om der kommer noget godt ud af den rejse. Vi må se om den bringer noget guld med hjem. Det er stadig ganske tidligt i forløbet, men indtil videre går det godt, forklarer instruktøren.

Annonce

Alene med C.V. Jørgensens sange

Hans erfaring fra 40 års arbejde i teaterverdenen har dog lært ham at gå til nye opgaver med "is i maven" - og det er der i den grad brug for, når man for første gang i karrieren er tvunget til at lave fjernteater.

- Jeg er jo afskåret fra at bruge de redskaber og metoder, jeg ved virker, siger han.

I stedet må Nikolaj Cederholm og resten af holdet finde nye måder at få tingene frem på.

- Og hvem ved? Måske kan den her måde at arbejde på - det at vi er isoleret - vise sig at være en styrke i forhold til at få det rigtige frem i C.V. Jørgensens sange. Vi skal jo have vristet sangene ud af hænderne på C.V. Jørgensen, så vi kan genskabe dem i nye versioner, men med samme magi. Det, at musikerne og skuespillerne nu er alene med sangene, kan vise sig at være en fordel, mener Nikolaj Cederholm.

Annonce

Taber de "bolden"?

Selv om teaterkoncerten først spiller i Aarhus fra 14. august, har holdet travlt. Allerede 1. maj er der nemlig premiere på Aveny Teatret i København. Så der er ikke meget tid at arbejde i.

- Tænk, hvis der til premieren står ni skuespillere og musikere på scenen, der til den tid ikke har arbejdet sammen, og et publikum der sidder og tænker: Går det her? Taber de "bolden"?

Nikolaj Cederholm tror dog, at publikum også vil acceptere, hvis de gør.

- Mon ikke de har lidt ekstra forståelse for situationen.

'C.V. Jørgensen - Skygger & Magi' har premiere på Aarhus Teater 14. august.

Annonce

Hør Nikolaj Cederholm fortæller om forberedelserne

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Randers FC

Randers FC jubler over fans til pokalfinalen: Flere grupper står forrest i billetkøen

Annonce