Annonce
Østjylland

Teknik og Miljø vil lukke skandale-afdeling

Henrik Seiding, direktør i Teknik og Miljø, har fritstillet ledelsen i Natur- og Vejservice på grund af dårlig økonomi og dårlig trivsel. Han ønsker at erstatte afdelingen med en noget mindre entreprenørafdeling. Foto: Flemming Krogh
Teknik og Miljø vil lukke Natur- og Vejservice. Underskuddet er stort og medarbejdernes trivsel helt i bund.

AARHUS: Situationen i Natur- og Vejservice er så alvorlig, at Henrik Seiding, direktør i Teknik og Miljø, torsdag tog det alvorlige skridt af fritstille ledelsen.

Afdelingen kom ud af 2018 med et underskud på 16 millioner kroner og har en samlet gæld på 28,2 millioner kroner.

Natur- og Vejservice var en del af skandalesagen med den omstridte chef, Claus Pedersen, og mange sager om en elendig behandling af medarbejderne.

Selv om Claus Pedersen er fortid, viser målinger stadig meget dårlig trivsel. Både blandt medarbejderne og i ledelseslaget.

- Situationen er ikke bæredygtig. Gør vi ikke noget, vil der ske en ukontrolleret afvikling. Og det er ikke hensigtsmæssigt, siger Henrik Seiding.

Annonce

Situationen er ikke bæredygtig. Gør vi ikke noget, vil der ske en ukontrolleret afvikling. Og det er ikke hensigtsmæssigt,

Henrik Seiding, direktør i Teknik og Miljø

40 stillinger nedlægges

Derfor tager han konsekvensen og indstiller til Magistraten, at Natur- og Vejservice afvikles og erstattes af en noget mindre, intern entreprenørafdeling.

Den skal ikke længere byde på opgaver i konkurrence med private entreprenører. I stedet skal den varetage mindre ad hoc -opgaver som assistance til denne weekends Classic Race Aarhus, terrorsikring, renholdning i midtbyen med mere.

Det giver en ny opdeling af opgaverne, hvor private entreprenører kan byde på 70 procent af kommunens opgaver. De sidste 30 procent skal den nye entreprenørafdeling varetage.

Det betyder, at 40 stillinger nedlægges. Tilbage vil være 130 årsværk.

Arbejdet med at organisere den nye entreprenørafdeling foregår frem til efteråret. I processen vil der også blive skabt overblik over afskedigelserne.

Ikke konkurrencedygtig

Årsagen til, at Natur- og Vejservice har så stort et underskud skyldes, at afdelingen ikke er i stand til at konkurrere med de private entreprenører.

Ofte taber afdelingen opgaverne. Og vinder den en opgave, ender den ofte med efterfølgende at lide økonomisk tab.

- Det skyldes blandt andet manglende effektivitet, lukrative lokalaftaler, manglende økonomistyring og tidligere kontrakter, som har vist sig ikke at være lønsomme. Det har været udslagsgivende for min beslutning, at der ikke er styr på tingene, siger Henrik Seiding.

I indstillingen til Magistraten skriver Henrik Seiding, at Natur- og Vejservice ikke har været i stand til at skabe et produktionsapparat med tilstrækkelig effektivitet og lønsomhed i opgaveudførslen.

"Endelig har man – modsat eksterne entreprenører – ikke i nævneværdigt omfang mulighed for at udføre opgaver for private, hvilket udfordrer eksistensgrundlaget yderligere," står der i indstillingen.

To år mere med røde tal

En anden årsag er, at Natur- og Vejservice løfter en vigtig socialøkonomisk opgave ved at aktivere borgere på kanten af arbejdsmarkedet.

- Det betyder, at afdelingen beskæftiger en anden type medarbejdere end dem, der arbejder i et skarpt drevet privat firma, siger Henrik Seiding.

Borgere på kanten af arbejdsmarkedet vil fortsat blive aktiveret i den nye entreprenørafdeling.

Henrik Seiding forventer, at den nye, mindre kommunale entreprenørafdeling vil kunne levere stabil kvalitet og være i økonomisk balance. Hvis den bygges op med en ny styringsmodel og får de rigtige opgaver på områder som Natur- og Vejservice har haft succes med at løse. Desuden skal der ske en række effektiviseringer og en nedbringelse af omkostningerne.

Henrik Seiding forventer, at den opgave er så stor, at der vil være røde tal på bundlinjen i både 2019 og 2020.

Og hvis regnskaber for 2021 heller ikke er i økonomisk balance, så vil Teknik og Miljø indstille til byrådet, at afdelingen lukkes.

Mens arbejdet med at organisere den nye kommunale entreprenørafdelings opgaver står på, vil ledelsen af Natur- og Vejservice overgå til forvaltningen Mobilitet, Anlæg og Drift med driftschef Kim Gulvad Svendsen som den foreløbige chef.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Drop sommerferien til sydens sol: Regeringen fraråder rejser udenfor udvalgte nabolande

Annonce