Annonce
Østjylland

Tennisklub i 34 år lang nabokrig: Sportstasker forsvinder og højtalere brummer løs

Støjskærme, "brumme-højtalere" og ting der forsvinder. Konflikten mellem ejeren af tennisbanen i Mårslet, TMG Tennis, og naboægteparret, som bor bag den sorte støjskærm og rækken af skærmende træer midt i billedet, virker efterhånden uløselig. Foto: Jens Thaysen
Findes der nabokonflikter, som er så betændte, at de reelt er umulige at forlige? Det ser sådan ud - at dømme efter en sag fra Mårslet.
Annonce

MÅRSLET: Mårslet. Findes der et mere fredeligt sted på jord?

Her, i velholdte villaer og huse, bor der velfungerende, travle mennesker, der har nogle af Aarhus Kommunes højeste gennemsnitsindkomster.

Idyl, ja. Men ikke alle steder.

På Gl. Bedervej 11 i byen ligger en tennisbane, og den er omdrejningspunkt for en nabostrid, der er både ond og betændt.

Dybest set handler konflikten om, hvorvidt tennisspillerne larmer for meget, når de spiller.

Indtil videre har konflikten varet i 34 år.

Problemerne begyndte, da kommunen i 1986 udlejede jord til klubben TMG Tennis. Klubben byggede en tennisbanen på grunden, og naboerne - især ét ægtepar, der bor tæt på banen - klagede fra starten af over støj fra spillerne.

Siden er konflikten eskaleret, så hændelserne i Mårslet efterhånden minder om scener fra filmen Naboerne med Ebbe Rode og John Price i hovedrollerne. Filmen er en sort farce om to naboer, der bekriger hinanden med alle midler.

Problemet med den slags konflikter er blandt andet, at de lægger beslag på kommunens og - ikke mindst - politiets tid. Hør bare her, hvad der sker i Mårslet:

- Vi kan og vil som bestyrelse ikke garantere, at det slet ikke bliver bandet på banen.

Henrik Breyen, formand for TMG Tennis i Mårslet

Annonce

Brumme-højtalere

I 2018 bankede tre bestyrelsesmedlemmer på naboernes dør. De ønskede at klage over, at naboerne i deres have havde opsat såkaldte "brummehøjtalere", som vendte ud mod banerne.

Højtalerne blev ifølge tennisklubben kun sat til at brumme, når banerne blev brugt.

Men de tre tennisspilleres fremmøde blev taget ilde op af de klagende naboer. Ifølge klubben ringede den vrede nabo til Østjyllands Politi og bad om at måtte foretage en civil anholdelse af de tre.

Så vidt kom det dog ikke. Politiet bad de tre bestyrelsesmedlemmer om at trække sig, og det gjorde de.

Senere samme år blev politiet igen involveret. Denne gang var det tennisklubben, som havde kontaktet ordensmagten. Højtalerne brummede så højt, at de generede spillerne, lød anklagen. Ifølge klubben kom politiet til stede og fik naboerne til at fjerne højtalerne.

Hændelsesforløbet fremgår af en orientering, som tennisklubben har sendt til Aarhus Kommune.

Men det er ikke den seneste usædvanlige hændelse, der er sket ved tennisbanen de senere år.

Annonce

Tasker med punge fjernet

Samme år blev politiet kontaktet af nogle klubmedlemmer, hvis sportstasker med mobiler, punge og nøgler blev fjernet af naboerne fra klubbens anlæg. Med den begrundelse, at spillerne havde larmet.

Politiet måtte igen rykke ud til Mårslet, fik udleveret de fjernede genstande og afleverede dem tilbage til tennisspillerne.

Så var der ro på. Indtil næste episode.

Den udspillede sig i forbindelse med, at manden fra det støjramte ægtepar en dag mødte op ved klubhuset for at klage over larmen fra tennisspillerne.

Han "brokkede sig og i arrigskab smadrede han en stol og et bord, mens medlemmerne sad og snakkede efter overstået kamp". Klubben anmeldte efterfølgende naboen til politiet. Det fremgår af klubbens referat til kommunen.

Avisen har forelagt ovennævnte beskrivelser for det klagende naboægtepar, Bente og Carsten Rosendal. De svarer, at påstandene fra TMG tennis ikke er helt rigtigt beskrevet. Dog nævner de i en mail til avisen ikke, hvad der ikke er helt rigtigt beskrevet.

- Men det er noget af det, som vi har gjort igennem årene for at få løst problemerne, forklarer de om de episoder, tennisklubben nævner.

Sådan blev striden bilagt i Risskov

I Risskov har der været en sag, som på mange måder minder om tennisstriden i Mårslet.

I 2010 gav Aarhus Kommune idrætsklubben VRI lov til at lave en kunstgræsbane i Risskov.

Banen kom til at ligge klos op ad en række beboere på Themsvej.

De var chokerede over støjniveau og lysindfald, og de klagede.

Da det gik hårdest for sig, lod en nabo nabo sin motorplæneklipper drøne løs for fuld udblæsning under en kamp.

Og de (dyre) fodbolde, der havnede i haverne, beholdt naboerne.

Men så blev der bygget støjmur og lavet et nyt lysanlæg - og efterhånden ebbede sagen ud i pressen.

Da avisen i sommer fulgte op på sagen, lød det fra flere kanter: Forholdet mellem naboer og idrætsklub er blevet meget, meget bedre - selv om ikke alle naboer i dag direkte elsker kunstgræsbanen.

Historien handler dels om, at tiden læger alle sår. Dels om, at støjmuren og det nye lysanlæg faktisk gjorde en forskel for naboerne.

I dag er de fodbolde, der havnede i haverne, leveret tilbage til klubben.

Og der står ikke længere en motorplæneklipper og larmer under kampene.

Annonce

500.000 kr. for at flytte

Allerede i 2017 var konflikten så tilspidset, at Sport og Fritid i Aarhus Kommune indkaldte til et forsoningsmøde med begge parter involveret. Her anmodede naboerne om at få klubben lukket.

Og kunne det ikke lade sig at gøre, ville de betale 500.000 kroner for at få flyttet tennisanlægget til et andet sted i byen.

Svaret fra kommunen var dog, at tennisbanens placering og videre eksistens ikke var til debat.

Det hører også med til historien, at Teknik og Miljø fra Aarhus Kommune året efter rykkede ud og lavede en støjmåling ved tennisanlægget. Støjen overskred ikke grænserne.

Teknik og Miljø gav samme år naboerne lov til at opføre et støjværn på kommunens/klubbens matrikel.

Den fire-fem meter høje støjmur betalte naboerne selv.

Intet tyder dog på, at hverken støjmåling eller støjværn har gjort en ende på konflikten.

Naboerne har for egen regning opført en fire-fem meter høj støjskærm. Men naboskabet er stadig ikke godt. Foto: Axel Schütt
Annonce

Tre krav

Senest har politiet stillet en konfliktforsker fra Konfliktråd Østjylland til rådighed. Men det ser bare ikke ud til at hjælpe.

Naboægteparret til tennisanlægget stiller nemlig tre krav, som skal opfyldes, før parterne kan mødes:

- Der må ikke spilles tennis på anlægget før 1. maj og ikke efter 1. oktober.

- Hvis tennisklubben vil beholde åbningstiderne fra 8 til 22 skal der være to sammenhængende dage hver uge, hvor der ikke må spilles tennis.

- Tennisklubben skal indføre regler om eksklusion. "Hvis TMG Tennis allerede havde smidt tre-fire unge spillere ud, havde konflikten næsten været løst", skriver ægteparret til konfliktforskeren.

De krav har tennisklubben ikke i sinde at imødekomme.

Konfliktforskeren havde da også på forhånd fornemmet, hvad vej det kunne gå.

- I denne konflikt er jeg bekymret for, at relationerne mellem de involverede partnere - på grund af den årelange konflikt - er blevet så beskadigede, at tilliden til at indgå fremadrettede aftaler mellem parterne er meget tyndslidt, skriver konfliktmægleren ud til de involverede parter.

I Risskov var naboerne til en ny kunstgræsbane i mange år forbitrede over larm og lysindfald. Men som man kan læse i "Baggrund" er det i dag lykkes at bilægge striden. Foto:
Annonce

Hvad siger naboerne?

Og hvad siger naboerne så? Ikke ret meget.

Ingen af parterne har haft lyst til at lade sig fotografere til denne artikel. Og naboægteparret, Bente og Carsten Rosendal, nøjes med at sende en skriftlig erklæring til avisen. Den lyder sådan her - med overskriften "Vores Liv med TMG Tennis":

- Det startede i 1986, de første cirka 30 år forsøgte vi at leve med TMG tennis som nabo, men for ikke at blive helt ødelagt, har vi de sidste cirka fire år forsøgt på mange måder at gøre Aarhus kommune og TMG Tennis opmærksom på vores problem med tennisspillernes udbrud, men de gør stadigvæk ikke noget af betydning for at undgå at ødelægge vores liv helt.

Citat slut.

Annonce

- Vi føler os magtesløse

Også formanden for TMG Tennis, Henrik Breyen, ønsker kun at komme med en kort kommentar.

- Tennisklubben har ingen ønsker om at få konflikten til at eskalere, siger han.

Han vil dog godt sige, at tennisklubben føler sig magtesløs i konflikten:

- Kommunen har anlagt en tennisbane det pågældende sted, og vi lejer banen, fordi vi er nogle, der gerne vil spille tennis. Det gør vi så.

Der har undervejs været klager over, at vi larmer for meget. Men det gør vi ikke. Det viser støjmålingerne.

Der har ifølge Henrik Breyen også været klager over, at spillerne bander for meget.

- Og samtidig har det været et ønske fra naboerne, at vi holder helt lukket to dage om ugen. Men vi kan og vil som bestyrelse ikke garantere, at det slet ikke bliver bandet på banen. Og vi vil ikke foreslå medlemmerne at holde lukket to dage om ugen. Det er bestyrelsens opgave at varetage medlemmernes interesse, og det gør vi ikke på den måde, tværtimod, siger Henrik Breyen.

På den måde er der ingen umiddelbar udsigt til, at den 34 år lange nabokrig i Mårslet slutter.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers FC For abonnenter

Tilbagevendt Tosin skal slippes løs: - God nyhed med ekstra frihed

Annonce