Annonce
Erhverv

Terma-direktør gør status efter et år: Flere ordrer i hus og nye på vej

- Terma er en virksomhed, man forelsker sig i hurtigt. Jeg er virkelig begejstret for at være her, fortæller Jes Munk Hansen. Foto: Axel Schütt
To dage før administrerende direktør Jes Munk Hansen har siddet på posten i et år, præsenterer Terma sit årsregnskab for 2019. Et regnskab, der på mange måder understreger resultatet af den retning, som den nye direktør har været med til at sætte for firmaet.

Lystrup: Når det danske og amerikanske forsvar sender forsyninger af sted til deres udsendte soldater, er det som oftest store C130 Herculesfly, der transporterer godset.

Et fly, der alene på grund af sin størrelse er svært at skjule på himlen, og som derfor risikerer at blive beskudt af fjendtlige styrker, når det lander.

Men med et såkaldt selvbeskyttelsessystem kan piloten i herculesflyet ved hjælp af sensorer ikke bare opdage de fjendtlige missiler, men også med et tryk på en knap affyre både flares, kraftigt lysende kugler, der vildleder fjendtlige missiler, og chaffs, små metaliserede fibernåle, der forvirrer fjendens radarbillede af flyet.

Og netop den teknologi er et af de områder, som Terma står stærkt i markedet med. Det blev for nyligt understreget, da det amerikanske forsvar i starten af året indgik en aftale med Terma om at købe systemet til en del af deres C-130 fly for en samlet sum af godt 100 millioner kroner.

Men selvbeskyttelse til fly er ikke den eneste niche, som det over 70 år gamle firma er stærk på. Det har den administrerende direktør, 52-årige Jes Munk Hansen, for alvor fået øjnene op for, siden han sidste år satte sig i direktørstolen første gang.

- Taget i betragtning, at vi er en nichespiller, så det er vildt, hvor meget vi er involveret i. Terma har en langt større kompleksitet end væsentligt større virksomheder, som jeg har været direktør for, fortæller Jes Munk Hansen, der som ny på posten har brugt meget tid på at lære alle nicherne at kende.

Annonce
To tredjedele af Termas arbejde er forsvarsrelateret, mens den sidste tredjedel er rettet mod det civile. For eksempel sælger Terma både radarer til lufthavne og udstyr til kystovervågning. Foto: Axel Schütt

Stærk på nicher

Netop nicherne er noget af det, som Jes Munk Hansen finder mest fascinerende ved Terma. For eksempel er virksomheden verdensførende indenfor radarer til lufthavne.

- Så hvis en bagagevogn for eksempel taber en kuffert på en rullebane i Kastrup, så kan vores radarer opfange det, fortæller Jes Munk Hansen.

Derudover har Terma også i samarbejde med Aalborg Universitet og det danske flyvevåben for år tilbage udviklet et 3D-lydsystem til piloter, der dels reducerer unødig baggrundsstøj og dels forstærker og placerer de lyde, som piloten helst skal kunne høre. Et system, som Terma netop har solgt til det amerikanske flyvevåben, der bruger det til at opgradere nogle af deres ældre flytyper.

- For omkring 20 år siden udviklede vi et system, der ligesom et sæt støjdæmpende hovedtelefoner mindsker baggrundsstøjen samtidig med, at der også er bygget en feature ind, der gør, at piloten rent faktisk hører dem, de kommunikerer med bedre, og hvor lyden kommer fra, fortæller Jes Munk Hansen og tilføjer, at systemet ligefrem lader piloten høre, hvilken side af flyet et fjendtligt missil nærmer sig fra.

- Ligesom i skolegården er det jo meget rart for dem at vide, hvilken side bolden kommer flyvende fra. Faktisk giver det dem et helt sekund ekstra at reagere på. Og det er der ingen andre i verden, der kan, fortæller Jes Munk Hansen begejstret.

God til partnerskaber

Udover specialiseringen indenfor nicher fremhæver Jes Munk Hansen også Termas vilje til at indgå i partnerskaber som en stor styrke i virksomheden.

Han nævner som eksempel Termas samarbejde med virksomheden Lockheed Martin, der omsætter for mere end 50 milliarder dollars om året.

- Hvis de ville, kunne de sagtens sætte 500 af deres ingeniører til at lave det, som vi laver. Men i stedet for samarbejder de med os. Og det er fordi, vi er så dybt inde i de nicher, vi arbejder med, og så innovative på området, som vi er, så de foretrækker at købe systemerne fra os i stedet, siger Jes Munk Hansen, der også fremhæver Termas fysiske tilstedeværelse i de lande, hvor samarbejdspartnerne er, som en fordel.

- Det er ikke nok at have det bedste produkt i Danmark og så tro, at produktet sælger sig selv. Man skal have den rette samarbejdspartner og den rette måde at sælge produktet på, understreger han.

- Forsvarsindustrien er en ekstremt reguleret industri, når det kommer til, hvad man må, og hvad der kan lade sig gøre. Og det er vi enormt stærke til at styre i, fortæller Jes Munk Hansen. Foto: Axel Schütt

Blikket vendt udad

Til juni er det ét år siden, at Jes Munk Hansen overtog tjansen som administrerende direktør i Terma efter Jens Maaløe, der havde siddet på posten i 16 år forinden. Et skifte, der allerede nu tydeligt har sat sit præg på virksomheden.

For mens Jens Maaløe med sin baggrund som ph.d. i radarteknologi og optisk kommunikation havde stort fokus på særligt den teknologiske udvikling i firmaet, har Jes Munk Hansen med sin baggrund som forstkandidat og siden direktør i flere større globale virksomheder et langt mere kommercielt og internationalt udsyn, der på mange måder har sat en ny retning for firmaets aktiviteter.

- Da jeg startede, var Terma i god stand. Men en fast del af det at starte nyt op er, at man hele tiden skal se ind i, hvad det næste skridt skal være for virksomheden, siger Jes Munk Hansen, som derfor har sat et mål om at øge Termas omsætning fra to milliarder kroner om året til tre milliarder kroner indenfor en periode på fire til fem år.

- Det, tror vi, er realistisk. Men det er jo ikke bare tallet i sig selv, der er interessant. Det er også den organisatoriske udvikling og den mere globale tilgang, som det kræver at nå dertil, understreger Jes Munk Hansen.

Foto: Axel Schütt

Stort potentiale i Asien

Terma er på mange måder allerede en global virksomhed. Hele 95 procent af samtlige ordrer i virksomheden går til eksport, til trods for at 85 procent af virksomhedens medarbejdere befinder sig i Danmark.

Alligevel ser Jes Munk Hansen fortsat et stort potentiale indenfor netop eksporten, da der endnu er flere lande, som i hans optik kan få stor gavn af de teknologier, som den østjyske virksomhed ligger inde med.

- Fra Malaysia videre ned til Indonesien og hele vejen ned til Australien og New Zealand er der vildt meget kystlinje, hvor man har problemer med både emigration og smugling af varer samtidig med, at der er en stor angst i området for, hvad Kina kan finde på. Og Terma er verdens bedste til kystovervågning og til opgradering af de skibe med radarer og kommando-kontrolsystemer, der patruljerer kysten, siger Jes Munk Hansen, der udover Asien ser et stort potentiale i blandt andet Mellemøsten.

Men selvom markedet er der, og teknologien hos Terma er på plads, er det ikke lige let at bevæge sig ind på et nyt kontinent. For eftersom en stor del af Termas styrke ligger i deres tilstedeværelse på de markeder, der kaster store ordre fra sig som eksempelvis det amerikanske, har det nye fremstød også krævet yderligere tilstedeværelse i de områder, som Terma har ønsket at bevæge sig ind på.

- Men vi er gået i gang med at åbne kontorer og vinde de første projekter nu her. Så vi har en stor tillid til, at vi nok skal få succes og til, at meget af vores vækst vil blive drevet af flåde- og kystaktiviteter fremover, siger Jes Munk Hansen, der fortæller, at et nyt stort skridt er taget, da Indien fortsætter med at lade Terma stå for deres kystovervågning.

Foto: Axel Schütt

Fortsat tro på vækst

Kontrakten med Indien er en ud af flere, som Terma har indgået i den senere tid. Og netop det understreger meget godt overskriften for Termas kommende årsrapport for 2019, der bliver fremlagt ved Termas generalforsamling 28. maj.

- Det har været et godt år. Særligt når man ser på ordreindgangen, der har været solid. Og eftersom det er det, som vi skal leve af de næste år, er jeg ret optimistisk for fremtiden, siger Jes Munk Hansen.

Han nævner blandt andet, at Terma foruden en forlængelse af en 10-års kontrakt med den danske flåde om vedligehold af it-systemet C-flex også har genforhandlet kontrakter på komponenter til Danmarks kommende kampfly F-35, indgået en aftale om en stor it-ordre til European Southern Observatorium på rumfartsområdet og landet flere store kontrakter med det amerikanske flyvevåben.

Hos Terma har de selvfølgelig også mærket til konsekvenserne af Covid-19 i år. Undertegnede journalist er første gæst på direktørens kontor, siden nedlukningen tilbage i marts. Termas salg af radarer til lufthavne, som virksomheden er verdensførende indenfor, er stort set stagneret, og serviceteknikerne må monitorere og servicere radarer på afstand. Men fabrikkerne er stadig i gang med håndsprit, god afstand og ekstra rengøring til følge, ligesom flere medarbejdere har kunnet løse opgaver hjemmefra.

Blandt andet derfor har Jes Munk Hansen fortsat valgt at holde fast i Termas oprindelige planer om en to-cifret vækst for året.

- Vi har haft en fornuftig start på året, og jeg tror også på, at vi kommer godt igennem krisen, siger han.

Optimismen skyldes ikke kun medarbejdernes fine håndtering af krisen. Den skyldes også to projekter, som Terma har i støbeskeen, og som de har store forventninger til.

- P.t. er vi i gang med slutfasen på nogle meget store projekter i USA, der handler om selvbeskyttelse og fly, som vil sætte en ny retning for Terma, hvis de bliver til noget. Og derudover har vi også store projekter i Asien undervejs indenfor kystovervågning og det maritime område, som også er så store, at de vil være med til at definere Terma i fremtiden, siger Jes Munk Hansen, der forventer at kunne melde mere ud om projekterne efter sommerferien.

Foto: Axel Schütt

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers

Dronningen tog toget til Randers

Annonce