Annonce
Randers

Testbilerne er klar når de store elever er tilbage i skole - Randers Kommune har mange corona-opgaver lige nu

Lige nu er de fleste corona-smittede i Randers under 10 år, og mens skolerne i den seneste uge kun har haft et enkelt tilfælde, så er der i øjeblikket fem daginstitutioner, hvor et barn eller en voksen er smittet. Men tingene ændrer sig hele tiden, og hos Randers Kommune er man klar til at reagere hurtigt, hvis smittetrykket vokser. Arkivfoto: Liselotte Sabroe
Når skolerne slår dørene op for de ældste elever, er planen klar for, hvordan de skal testes. Lige nu arbejder kommunen også på at få et fast testcenter i det nordlige Randers - og så holdes der øje med de mindste borgere.

Randers: For kort tid siden var det de ældre på plejecentrene i Randers, der var i fokus, og mange tiltag blev sat i værk for at skærme beboerne mod smitte. Men her er alle nu vaccinerede, og hverdagen er vendt tilbage, bortset fra at de restriktioner, der gælder for alle, naturligvis skal overholdes.

Lige nu er det i daginstitutionerne, der især ses smitte. Selv om smittetallet i Randers i øjeblikket daler, så giver det ikke grund til at slappe af og tro, at det hele nok skal gå, understreger kommunaldirektør Jesper Kaas Schmidt.

- Vi arbejder sådan, at vi hele tiden kan skalere op. Vi har planer for, hvad der skal gøres, hvis der sker smitteudbrud, og vi ser på worst case scenarier, siger han.

Annonce

B117 er overalt

Borgmester Torben Hansen ved fra sine kollegaer i andre kommuner, blandt andet Kolding, at når virus først får fat, så går det rigtig hurtigt. Og der er ingen grund til at diskutere, hvor stor en del af de smittede, der er ramt af den engelske virusvariant B117, for det kan man lige så godt gå ud fra, at alle er. Sådan vil det være inden længe, påpeger han.

Lige nu arbejdes der på flere fronter, med dels at lave smitteopsporing og forberede test af de ældste skoleelever. Desuden har kommunen en stor opgave med at hjælpe ældre borgere med at få bestilt tid til vaccine og skaffe transport.

- Det fylder meget at bakke op omkring, at alle får vaccinen, siger Torben Hansen.

Det er Region Midt, der står for at give vaccinen til borgerne.

Annonce

Flere biler på vej

Kommunen har i øjeblikket fire biler og otte podere, der kører rundt til skolerne for at teste de lærere, der er på arbejde i 0.-4. klasse. Når de ældste børn vender tilbage, skal både de og lærerne testes. Derfor er kommunen ved at leje flere biler og ansætte flere podere.

- Vi er klar, når skolerne åbner for de ældste. For to dage siden troede vi, det måske blev 1. marts, men nu kan det måske blive 15. marts, siger Jesper Kaas Schmidt.

Lige nu sker podningen med en lang pind op i næsen, men en mindre ubehagelig testmetode, hvor pinden er kortere, er på vej. Måske bliver det muligt selv at udføre testen indenfor en rimelig tidshorisont, mener Jesper Kaas Schmidt.

Annonce

Privatskolerne er med

- De nationale strategier og den måde, man gør tingene på, skifter hele tiden. Man kan sige, at vi asfalterer samtidig med, at vi kører fremad, mener Torben Hansen.

Privatskolerne i Randers og kommunen har aftalt, at de kommunale biler med podere også kommer og tester her.

Kommunen vil også gerne køre rundt til daginstitutionerne for at teste personalet her, men det er ikke muligt, som reglerne er lige nu. Her skal de ansatte testes to gange om ugen.


Vi kommer til at lave nogle særlige initiativer i både 2021 og 2022 for at afbøde konsekvenserne af coronaen.

Torben Hansen


På mandag stopper de mobile test-enheder, der har kørt rundt i kommunen. Fremover vil regionen udelukkende stille faste test-steder til rådighed.

I Paderup findes et PCR-test center (en pind i halsen), og i Arena Randers kan man få en kvik-test i næsen uden tidsbestilling.

- Fra nu af og en uge frem kan man få lavet en PCR-test i Beboerhuset på Flyvervej i Nordbyen uden tidsbestilling, siger Jesper Kaas Schmidt.

Annonce

Ønske om testcenter

Torben Hansen understreger, at det er et stort ønske for Randers Kommune at få lavet et fast kviktest-center i Nordbyen.

- To tredjedele af kommunens befolkning bor jo nord for åen. Og tilgængelighed er vigtigt, hvis man skal testes, siger Torben Hansen.

Randers Kommune er også med til at lave smitteopsporing, og hver uge er de sundhedsfaglige medarbejdere i kontakt med cirka 25 borgere i den anledning.

- De er glade for de råd og den vejledning, de får om at begrænse smitten og om isolation, siger Torben Hansen, der roser randrusianerne for at være gode til at bakke op om de tiltag, der sker for at få bugt med coronaen.

Lige nu er der et tæt samarbejde med Randers Cityforening om, hvordan man bedst understøtter butikkernes genåbning på mandag.

- Vi er også i dialog med alle dem, der arbejder frivilligt indenfor socialområdet for at høre, om der er noget, vi kan hjælpe med, fortæller Torben Hansen.

Annonce

Et stort arbejde venter

Der er nemlig ingen tvivl om, at der venter et stort arbejde, når samfundet bliver genåbnet.

- Nogle har jo siddet alene hjemme i et år. Rigtig mange - børn, udsatte borgere og andre - har haft det svært.  Vi kommer til at lave nogle særlige initiativer i både 2021 og 2022 for at afbøde konsekvenserne af coronaen, siger Torben Hansen.

- Og så får vi et enormt behov for at opleve noget, for eksempel kulturelt, og vi drøfter, hvordan vi kan bidrage, siger Jesper Kaas Schmidt. Han lover, at der nok skal blive skabt noget liv i gaden og aktiviteter, når først vi kan bevæge os mere frit.

- Men nu skal vi bide tænderne sammen de næste par måneder og glæde os over dét, der kan genåbnes lige nu, siger Torben Hansen.

Borgmester Torben Hansen var med, da den første borger på Plejecentret Solbakken, Christian Clausen, blev vaccineret. Nu er det i andre aldersgrupper, smitten breder sig. Arkivfoto: Jakob Lerche
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Randers

20-årig mand kørte narkokørsel

Annonce