Annonce
Randers FC

Thomasberg om VAR i Superligaen: Det udrydder klokkeklare fejlkendelser

Thomas Thomasberg håber, at videosystemet VAR bliver indført i Superligaen allerede næste sommer, som lige nu er på tegnebrættet i DBU. Arkivfoto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
DBU og Spillerforeningen er positivt stemt over for at indføre videosystemet VAR i Superligaen, og det samme er Randers FC-cheftræner, Thomas Thomasberg. Cheftræneren vurderer, at videoteknologien vil kunne fange omkring 20 mål på en sæson, der ikke burde være anerkendt.

Randers: Video Assistant Referee, bedre kendt under forkortelsen VAR, er på vej til den danske Superliga.

I en pressemeddelelse fremgår det, at både DBU og Divisionsforeningen er positivt stemt over for at indføre teknologien med virkning fra sæsonen 2020/2021, og det håber Randers FC-cheftræner Thomas Thomasberg bliver tilfældet.

- For mig er det bare et spørgsmål om, hvornår økonomien og teknologien kan hænge sammen til VAR i Superligaen, men jeg håber, at det allerede bliver næste sommer, som der bliver snakket om nu, siger Thomas Thomasberg.

Videosystemet er implementeret i flere af de største europæiske ligaer heriblandt den tyske Bundesliga, den italienske Serie A og den spanske La Liga, og ifølge Divisionsforeningens formand, Claus Thomsen, er det til gavn for alle parter at skabe de bedst mulige forudsætninger for at undgå fejlkendelser.

- Superligaen ønsker fortsat at levere en kampafvikling på internationalt topniveau, og det kan VAR bidrage til. Ved at give dommerne samme mulighed som tilskuere og tv-seere, der kan gense situationer, bliver der færre fejlkendelser til gavn for alle parter. Derfor har klubberne besluttet at anbefale implementering af VAR, lyder det fra formanden i pressemeddelelsen.

Annonce

Klokkeklare fejlkendelser

Udgangspunktet er, at videoteknologien kan anvendes i forbindelse med mål/ikke mål, straffe/ikke straffe, direkte rødt kort og i situationer, hvor dommeren kommer til at give et kort til den forkerte spiller.

Thomas Thomasberg er tilhænger af videosystemets mulighed for at luge ud i åbenlyse fejlkendelser.

- Jeg er absolut tilhænger af VAR, hvis det kan svare sig økonomisk, for jeg ønsker flest mulige rigtige kendelser.

- Vi er selv blevet ramt af to røde kort i løbet af sæsonen, som er blevet omstødt efterfølgende, og det havde VAR fanget under kampene. Der vil fortsat være dommerskøn med VAR, og det har jeg intet problem med, men det vil kunne udrydde de klokkeklare fejlkendelser, hvilket også er væsentligt. Jeg tror godt, at man kan finde omkring 20 mål på en sæson i Superligaen, der skulle have været annulleret, fortæller Thomas Thomasberg.

Hurtig afvikling

For cheftræneren er det væsentligt, at videoteknologien ikke ødelægger kampens flow med lange pauser med gennemsyn, og samtidigt ser han gerne, at fodboldens spontane jubelscener kan bevares.

- Jeg håber, at man kan finde en løsning, hvor der sidder nogle kompetente folk og vurderer situationerne hurtigt. En jubelscene kan nemt vare 30 sekunder, som kan bruges til VAR, men tager det meget længere tid, ødelægger det jublen. Det skal kunne afvikles hurtigt og være så lidt mærkbart som muligt, men det er også vigtigt at huske på, at der ved størstedelen af målene slet ikke skal bruges VAR, fortæller cheftræneren.

Kritikere vil mene, at en del af charmen og fodboldens natur tages ud og bliver erstattet med teknologi og spilafbrydelsen, men den problematik køber Thomas Thomasberg ikke.

- Jeg tror ikke, at der er nogle i fodboldverdenen, som er interesseret i, at Erik Marxen bliver sendt i bad på Brøndby Stadion og får to dages karantæne for noget, han ikke begår. Der kan ikke være mange, der synes, at det er charmen ved fodbold, fortæller Thomas Thomasberg, der vender tilbage på træningsbanen tirsdag efter knapt tre ugers sommerferie.

Om VAR indføres fra sæsonen 2020/2021 bliver endeligt besluttet på et bestyrelsesmøde i DBU på søndag.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Malerfirma hyrede coach til at hjælpe sig gennem fusion: - Vi stod jo med 38 medarbejdere, der havde 38 forskellige måder at gøre tingene på

Annonce