Annonce
Randers

Tidligere ansat om konkursramt Randers-firma: De malker kynisk sårbare mennesker

Det konkursramte, private socialrådgiverfirma Bisidderhjælpen blev tidligere på ugen gransket nøje af forbrugerprogrammet Kontant på DR. Og det blev ikke en køn affære. Foto: Aleksei Ivanov / Panthermedia / Ritzau Scanpix
Kunder og tidligere ansatte har i DR-program beskrevet Danmarks største private socialrådgiverfirma, Bisidderhjælpen, som en kynisk forretning, hvor det handler om at tjene penge frem for at hjælpe kunderne. Firmaet er nu under konkursbehandling.

Randers: - Når man finder ud af, hvad konceptet dybest set drejer sig om, bliver man flov, fordi man som socialrådgiver er med til at malke sårbare mennesker.

Ordene i DR's forbrugerprogram Kontant kommer fra Kirsten Jensen, der i 2018 arbejdede i det private socialrådgiverfirma Bisidderhjælpen. Et landsdækkende firma - med hovedkontor i Middelgade i Randers - som indtil slutningen af april i år tilbød hjælp og rådgivning til borgere, der havde en socialsag kørende med det offentlige. Firmaet er nu under konkursbehandling.

Ifølge sin hjemmeside, som trods konkursbehandlingen stadig er til at finde på internettet, lover Bisidderhjælpen professionel hjælp og rådgivning, men kun hvis firmaet vurderer, at de er de rette til opgaven.

Men ifølge Kirsten Jensen har det primære fokus i Bisidderhjælpen været at få penge i kassen.

- Man tager revl og krat og siger, alt kan lykkes. De er platugler, for jeg synes ikke, man skal tjene penge på menneskers sårbarhed, siger hun til Kontant.

Så dyr var Bisidderhjælpens hjælp

Der er ikke noget at sige til, at det blev dyrt at være kunde hos Bisidderhjælpen. En række tidligere kunders fakturaoversigter viser nemlig, at det blandt andet kostede:

103,75 kroner, hvis Bisidderhjælpen sendte en SMS.

125 kroner hvis Bisidderhjælpen ringede en kunde op, og hvor telefonen ikke blev taget.

1.250 kroner for et minuts telefonsamtale (faktureret for en time).

259 kroner for at en medarbejder cyklede hen til en kunde, da de boede i samme by samt 892,50 kroner for "konsulenttid" under transporten.

Kilde: Kontant

Brudte løfter for 11.000 kroner

I dokumentaren møder man en række tidligere kunder, som hver især er blevet opkrævet mellem 8.000 og 34.000 kroner til trods for, at Bisidderhjælpen reelt ikke har hjulpet dem i mål. Blandt andet blev Rikke Overby Mikkelsen, som har ADHD, lider af angst og er ude af stand til at passe et almindeligt arbejde opkrævet 11.000 kroner for sagsbehandlingen, da hun bad Bisidderhjælpen om at hjælpe hende ud af kontanthjælpssystemet og ind i et fleksjob.

Men fleksjobbet fik hun aldrig. I stedet fik hun et ressourceforløb, hun aldrig havde ønsket sig.

- De misbruger ens tillid. Man er sårbar og sidder i en situation, der til tider virker håbløs, så det lyder godt, at de kan hjælpe én, men hold jer langt væk, siger hun til Kontant.

Annonce

Afviser kundernes klager

Den nu tidligere direktør i Bisidderhjælpen, Pia Larsen, afviser i Kontant, at firmaet har større fokus på at tømme kundernes lommer end på at hjælpe dem.

- Det største fokus er selvfølgelig at hjælpe folk. Men det er klart, at for at vi kan lave det her på fuld tid og have den organisation, vi har, er vi nødt til at have betaling for vores hjælp, siger hun i forbrugerprogrammet.

Pia Larsen afviser, at Bisidderhjælpen tager alle kunder ind og lover dem, at de kan få det resultat, de ønsker. På samme måde mener direktøren heller ikke, at Bisidderhjælpen har snydt og svigtet Rikke Overby Mikkelsen, som efter hendes mening var glad for at få et ressourceforløb i stedet for et fleksjob.

Bisidderhjælpen har siden 26. april i år været under konkursbehandling, hvorfor alle medarbejdere på nuværende tidspunkt er blevet sendt hjem.

Annonce

Vedholdende rygter om lovbrud

Bagmandspolitiet bekræfter over for DR, at man i øjeblikket efterforsker, om der er blevet begået ulovligheder i Bisidderhjælpen.

Herudover har Randers Amtsavis været i kontakt med konkursboets kurator, Advokat Per Buttenschøn fra DLA Piper. Også han fortæller, at man er i gang med at gå selskabet i sømmene for at finde tegn på ulovligheder.

- Der har været og er stadig nogle vedholdende rygter om, at der skulle være foregået ting, som ikke må ske. Altså ulovligheder i form af penge, der er flyttet ud af selskabet. Vi har endnu ikke fundet beviser for, at det skulle være tilfældet, men fordi rygterne er så vedholdende, så bliver vi ved med at lede, siger Per Buttenschøn til amtsavisen.

Randers Amtsavis har desuden via CVR-registret kunnet konstatere, at Pia Larsen og hendes ægtemand begge har skiftet deres hidtidige efternavn ud med Mikkelsen. Amtsavisen har forsøgt at komme i kontakt med Pia Larsen, men det har ikke været muligt at træffe hende.

Annonce
Randers For abonnenter

Sur smiley og 5000 kroner i bøde til burgerbar: Sorte, skimmellignende belægninger i flere køleenheder

Danmark

Søndagens coronatal: Yderligere 11 er døde - 4326 har fået en positiv test

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Nu er der et nyt sødt monster i byen: Linn er klar til at servere lokalt og hygiejnisk slik online og til afhentning

Randers For abonnenter

Lokalt legetøjseventyr står på skuldrene af giganter: - Vi vil have kunderne til at få mere ud af legen og af alt det legetøj, de allerede har

Randers

DMI varsler snestorm: Op mod 30 centimeter sne på vej

Randers For abonnenter

Mark fra Randers rejste ud i verden for at skabe noget stort - i dag forsyner han afrikanske landsbyer med strøm  fra små soldrevne elværker

TV 2-direktør efter dokumentar: Ledelsen har svigtet

Randers FC For abonnenter

Randers FC-lejren skoser manglende skarphed i tabt medaljeslag: - På ingen måde et dårligere hold end Brøndby

Norddjurs

Leif Lahn vil ikke være borgmesterkandidat: - Jeg har det supergodt på Christiansborg, hvor jeg kæmper for Djursland

Kultur

Filmen Hvidstengruppen 2 - De efterladte landede søndag i Randers: Skuespillere og pårørende besøgte grave og gik til gallapremiere

Skoleleder om mulig Omikron-variant: Der er så mange ansatte, der skal testes, at vi ikke kan tage imod elever

Randers

Lokummer til eksamen: To ud af fem elever dumper toiletter på Randers-skoler

Randers For abonnenter

Embedsmænd får på puklen af investor: Anklager Randers Kommune for urent trav

Kultur

Se rød løber-fotos: Næsten 300 var til gallapremiere på den nye Hvidstengruppe-film

Annonce