Annonce
Randers

Tidligere ansat om konkursramt Randers-firma: De malker kynisk sårbare mennesker

Det konkursramte, private socialrådgiverfirma Bisidderhjælpen blev tidligere på ugen gransket nøje af forbrugerprogrammet Kontant på DR. Og det blev ikke en køn affære. Foto: Aleksei Ivanov / Panthermedia / Ritzau Scanpix
Kunder og tidligere ansatte har i DR-program beskrevet Danmarks største private socialrådgiverfirma, Bisidderhjælpen, som en kynisk forretning, hvor det handler om at tjene penge frem for at hjælpe kunderne. Firmaet er nu under konkursbehandling.
Annonce

Randers: - Når man finder ud af, hvad konceptet dybest set drejer sig om, bliver man flov, fordi man som socialrådgiver er med til at malke sårbare mennesker.

Ordene i DR's forbrugerprogram Kontant kommer fra Kirsten Jensen, der i 2018 arbejdede i det private socialrådgiverfirma Bisidderhjælpen. Et landsdækkende firma - med hovedkontor i Middelgade i Randers - som indtil slutningen af april i år tilbød hjælp og rådgivning til borgere, der havde en socialsag kørende med det offentlige. Firmaet er nu under konkursbehandling.

Ifølge sin hjemmeside, som trods konkursbehandlingen stadig er til at finde på internettet, lover Bisidderhjælpen professionel hjælp og rådgivning, men kun hvis firmaet vurderer, at de er de rette til opgaven.

Men ifølge Kirsten Jensen har det primære fokus i Bisidderhjælpen været at få penge i kassen.

- Man tager revl og krat og siger, alt kan lykkes. De er platugler, for jeg synes ikke, man skal tjene penge på menneskers sårbarhed, siger hun til Kontant.

Så dyr var Bisidderhjælpens hjælp

Der er ikke noget at sige til, at det blev dyrt at være kunde hos Bisidderhjælpen. En række tidligere kunders fakturaoversigter viser nemlig, at det blandt andet kostede:

103,75 kroner, hvis Bisidderhjælpen sendte en SMS.

125 kroner hvis Bisidderhjælpen ringede en kunde op, og hvor telefonen ikke blev taget.

1.250 kroner for et minuts telefonsamtale (faktureret for en time).

259 kroner for at en medarbejder cyklede hen til en kunde, da de boede i samme by samt 892,50 kroner for "konsulenttid" under transporten.

Kilde: Kontant

Annonce

Brudte løfter for 11.000 kroner

I dokumentaren møder man en række tidligere kunder, som hver især er blevet opkrævet mellem 8.000 og 34.000 kroner til trods for, at Bisidderhjælpen reelt ikke har hjulpet dem i mål. Blandt andet blev Rikke Overby Mikkelsen, som har ADHD, lider af angst og er ude af stand til at passe et almindeligt arbejde opkrævet 11.000 kroner for sagsbehandlingen, da hun bad Bisidderhjælpen om at hjælpe hende ud af kontanthjælpssystemet og ind i et fleksjob.

Men fleksjobbet fik hun aldrig. I stedet fik hun et ressourceforløb, hun aldrig havde ønsket sig.

- De misbruger ens tillid. Man er sårbar og sidder i en situation, der til tider virker håbløs, så det lyder godt, at de kan hjælpe én, men hold jer langt væk, siger hun til Kontant.

Annonce

Afviser kundernes klager

Den nu tidligere direktør i Bisidderhjælpen, Pia Larsen, afviser i Kontant, at firmaet har større fokus på at tømme kundernes lommer end på at hjælpe dem.

- Det største fokus er selvfølgelig at hjælpe folk. Men det er klart, at for at vi kan lave det her på fuld tid og have den organisation, vi har, er vi nødt til at have betaling for vores hjælp, siger hun i forbrugerprogrammet.

Pia Larsen afviser, at Bisidderhjælpen tager alle kunder ind og lover dem, at de kan få det resultat, de ønsker. På samme måde mener direktøren heller ikke, at Bisidderhjælpen har snydt og svigtet Rikke Overby Mikkelsen, som efter hendes mening var glad for at få et ressourceforløb i stedet for et fleksjob.

Bisidderhjælpen har siden 26. april i år været under konkursbehandling, hvorfor alle medarbejdere på nuværende tidspunkt er blevet sendt hjem.

Annonce

Vedholdende rygter om lovbrud

Bagmandspolitiet bekræfter over for DR, at man i øjeblikket efterforsker, om der er blevet begået ulovligheder i Bisidderhjælpen.

Herudover har Randers Amtsavis været i kontakt med konkursboets kurator, Advokat Per Buttenschøn fra DLA Piper. Også han fortæller, at man er i gang med at gå selskabet i sømmene for at finde tegn på ulovligheder.

- Der har været og er stadig nogle vedholdende rygter om, at der skulle være foregået ting, som ikke må ske. Altså ulovligheder i form af penge, der er flyttet ud af selskabet. Vi har endnu ikke fundet beviser for, at det skulle være tilfældet, men fordi rygterne er så vedholdende, så bliver vi ved med at lede, siger Per Buttenschøn til amtsavisen.

Randers Amtsavis har desuden via CVR-registret kunnet konstatere, at Pia Larsen og hendes ægtemand begge har skiftet deres hidtidige efternavn ud med Mikkelsen. Amtsavisen har forsøgt at komme i kontakt med Pia Larsen, men det har ikke været muligt at træffe hende.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport

Randers HK i vanvittig kvartfinale: Det var nærmest som at slå plat eller krone i staden

CORONAVIRUS

Liveblog: Stort flertal bag ny hjælpepakke - her er de vigtigste punkter

Annonce