Annonce
Navne

Kærligheden til tog varer ved: Tidligere Scandia-ansatte bygger et nyt museum op

Her er medlemmer af den gruppe, der mødes hver torsdag formiddag for at opbygge et Museum Scandia Forrest med en togmodel ses Benny Knudsen. Stående fra venstre er det Allan Victor Jensen, Finn Børglum, Mogens N. Mortensen og Anders Hansen. Det er i hallen bagved, det nye museum tænkes placeret. Det store foto, som medlemmerne er fotograferet ved, er taget på det tidspunkt, da Scandia fik ordren på S-tog. Der blev lagt nyt gulv i montagehallen, og nye spor blev anlagt. Foto: Annelene Petersen
En forening med samme navn som det kommende museum etableres til januar.

Går alt efter planerne, vil Randers om cirka halvandet år rumme et nyt museum med navnet Museum Scandia.

Lige nu arbejder en flok tidligere ansatte med at finde materiale frem til det kommende museum, der ventes at få til huse i den aflange hal, som i mange år blev kaldt for Undervognen, men som skiftede navn til S-togshallen, da Scandia - ganske vist dengang under et andet navn - havde vundet opgaven med at bygge nye S-tog til den københavnske nærtrafik. En ordre, der skulle blive den sidste.

Onsdag 17. november ville togfabrikken være fyldt 160 år. Men i 2015 var det slut med produktion af tog, og 15. december i år er det fire år siden, nøglerne blev overrakt til det konsortium, som gik i gang med projekt Sporbyen.

Annonce

Det var Anders Hansen, der havde arbejdet på Scandia i 40 år, senest som produktionsteknisk chef, der fik opgaven med at tømme de mange bygninger på Udbyhøjvej og sælge alt inventar , bistået af tidligere salgschef for reservedele Mogens N. Mortensen og en EDC-mægler. De to er med i den gruppe af tidligere ansatte, der arbejder på at etablere det nye museum.

Andre i gruppen er Benny Knudsen, der af mange vil være kendt for sin bog om IC3-togene. Han var ansat som ingeniør  på Scandia fra 1991 til 2006 og sluttede karrieren hos DSB i august 2020. Allan Victor Jensen sluttede som projektleder på Scandia i 2010 og havde undervejs også blandt andet været havarichef.

En anden museumspionér er Finn Børglum, der i sin tid som medarbejder i Undervognen oplevede, hvordan man ved fyraften ikke kunne se fra den ene ende af hallen til den anden - hallen var fyldt af svejserøg. I 10 år var Finn Børglum værkfører.

Vandskade

En del arkivmateriale kom ved ophøret af produktionen dels til Berlin, dels til København.

Men det var en del af den købsaftale, der som nævnt blev effekturet den 15. december 2017, at Scandia-ånden stadig skulle hvile over området.

Derfor var det indføjet, at der skulle være plads til et museum, og derfor blev alle effekter, der kunne have et gran af historie, frasorteret. En del af det havde været udstillet i forbindelse med 150-års jubilæet.

Desværre blev materialet placeret i en kælder og udsat for vandskade, så en del har måttet kasseres.

Desuden er der det problem, at det i stor udstrækning kun er de seneste 40 års historie, der findes på den gamle togfabrik.

For at få også de første 110 års historie med har arbejdsgruppen kontaktet Rigsarkivet (tidligere kaldt Landsarkivet) i Viborg. Her findes en del materiale, fordi "man" i 1980 på Scandia mente, at det var tiden at fjerne det fra Randers.

Endvidere er der en kontakt til Museum Østjylland i Randers med forhåbning om, at der kan blive tale om et senere samarbejde.

Annonce

Åbent for alle

Museum Scandia vil blive et åbent museum, hvortil alle vil kunne få adgang.

Museet tænkes opbygget med en række montre, hvor man vil kunne følge den nu lukkede virksomhed fra den oprindelige placering på Hvidemøllevej.

Desuden råder styregruppen over en række modeller af tog, der rent faktisk blev produceret - IC3-togene er det oplagte eksempel - og andre, der i stedet blev til en moderne togskandale, idet Scandia ikke fik den ordre på nye tog til DSB, som i stedet kom til Italien. Med en voldsom regning til de danske skatteydere i kølvandet.

Som et medlem af styregruppen lidt bittert-vemodigt siger:

- Den tabte ordre kostede os livet.

På et tidspunkt midt i januar 2022 vil der blive indkaldt til en stiftende generalforsamling i foreningen Museum Scandia, så man får et juridisk grundlag for det kommende museum.

Annonce

Efterlyser materiale

De tidligere Scandia-medarbejdere vil særdeles gerne have endnu mere materiale til brug for Museum Scandia. Som det udtrykkes af medlem Benny Knudsen:

- Historieappetitten er umættelig!

Stort set alt, der har med Scandia at gøre, har interesse for arbejdsgruppen.

Det kan være egentlige effekter, gamle arbejdssedler, medarbejderkort, modeller eller andet.

Har man noget, der kunne have interesse, kan man kontakte enten Mogens N. Mortensen, Anders Hansen eller Benny Knudsen, og de kommer også gerne ud og henter muligt materiale, lover de.

Opmærksomme læsere vil have bemærket, at vi konsekvent kalder virksomheden Scandia, vel vidende, at den har haft en del andre navne undervejs i de 160 år.

Men, som et styregruppemedlem fortæller, vidste end ikke taxachauffører, hvad for eksempel Bombardier var, når de af en gæst, der ankom med tog til banegården, skulle videre. Sagde kunden så Scandia, var sagen klar.

Annonce
Randers For abonnenter

Magtlisten i Randers nærmer sig toppen: Mød erhvervskvinden, der arbejder på at skabe en dansk pendant til Gucci, og som har en plads i top 20

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Ingen har lyst til at tage ansvaret for det der foregår - men alle er enige om at det ikke er godt nok: Velkommen til Jobcentret

Randers For abonnenter

Søren kunne godt stoppe med at arbejde og bare leve af sine penge: Men han har stadig en vigtig mission at fuldføre

Randers

På trods af røg og smeltet plastic kørte Dannie næsten 500 meter i brændende bil på motorvejen: Nu er hans baby forvandlet til aske

Kultur For abonnenter

Randers' middelaldereventyr i Kina klædt af til skindet: Jamen, han har jo slet ikke noget tøj på!

Bryggeri varsler dyrere øl: Tørke og krig sender forbrugerne til lommerne - endnu engang

Erhverv

Hypen for friturestegt bagværk er væk: Donut Shoppen lukker ned i Brødregade

Leder For abonnenter

Dagligt mere end 1000 biler på villavej: Vi forventer, at kommunen finder en løsning

Lærlingen Carl Emil gider ikke mere bullshit: Skolens maskiner er ældre end min far

Navne

Ejendomsmatador med rødder i Randers er død

Se billederne: Kom med ind i Victor og Birgittes vilde drømmehus med 360 graders terrasse, snedkerkøkken og privat shelter direkte ned til åen

Østjylland

Kjeld skal så 22 kilometer blomsterbed - til fri plukning: I år er der en ny blomsterblanding på menuen

Randers For abonnenter

50 lejere skal have ny udlejer: Lokal investor overtager markant investeringsejendom i det centrale Randers

Randers

16-årig slog kvindelig togfører og låste sig inde på toilettet

Annonce