Annonce
Navne

Kærligheden til tog varer ved: Tidligere Scandia-ansatte bygger et nyt museum op

Her er medlemmer af den gruppe, der mødes hver torsdag formiddag for at opbygge et Museum Scandia Forrest med en togmodel ses Benny Knudsen. Stående fra venstre er det Allan Victor Jensen, Finn Børglum, Mogens N. Mortensen og Anders Hansen. Det er i hallen bagved, det nye museum tænkes placeret. Det store foto, som medlemmerne er fotograferet ved, er taget på det tidspunkt, da Scandia fik ordren på S-tog. Der blev lagt nyt gulv i montagehallen, og nye spor blev anlagt. Foto: Annelene Petersen
En forening med samme navn som det kommende museum etableres til januar.

Går alt efter planerne, vil Randers om cirka halvandet år rumme et nyt museum med navnet Museum Scandia.

Lige nu arbejder en flok tidligere ansatte med at finde materiale frem til det kommende museum, der ventes at få til huse i den aflange hal, som i mange år blev kaldt for Undervognen, men som skiftede navn til S-togshallen, da Scandia - ganske vist dengang under et andet navn - havde vundet opgaven med at bygge nye S-tog til den københavnske nærtrafik. En ordre, der skulle blive den sidste.

Onsdag 17. november ville togfabrikken være fyldt 160 år. Men i 2015 var det slut med produktion af tog, og 15. december i år er det fire år siden, nøglerne blev overrakt til det konsortium, som gik i gang med projekt Sporbyen.

Annonce

Det var Anders Hansen, der havde arbejdet på Scandia i 40 år, senest som produktionsteknisk chef, der fik opgaven med at tømme de mange bygninger på Udbyhøjvej og sælge alt inventar , bistået af tidligere salgschef for reservedele Mogens N. Mortensen og en EDC-mægler. De to er med i den gruppe af tidligere ansatte, der arbejder på at etablere det nye museum.

Andre i gruppen er Benny Knudsen, der af mange vil være kendt for sin bog om IC3-togene. Han var ansat som ingeniør  på Scandia fra 1991 til 2006 og sluttede karrieren hos DSB i august 2020. Allan Victor Jensen sluttede som projektleder på Scandia i 2010 og havde undervejs også blandt andet været havarichef.

En anden museumspionér er Finn Børglum, der i sin tid som medarbejder i Undervognen oplevede, hvordan man ved fyraften ikke kunne se fra den ene ende af hallen til den anden - hallen var fyldt af svejserøg. I 10 år var Finn Børglum værkfører.

Vandskade

En del arkivmateriale kom ved ophøret af produktionen dels til Berlin, dels til København.

Men det var en del af den købsaftale, der som nævnt blev effekturet den 15. december 2017, at Scandia-ånden stadig skulle hvile over området.

Derfor var det indføjet, at der skulle være plads til et museum, og derfor blev alle effekter, der kunne have et gran af historie, frasorteret. En del af det havde været udstillet i forbindelse med 150-års jubilæet.

Desværre blev materialet placeret i en kælder og udsat for vandskade, så en del har måttet kasseres.

Desuden er der det problem, at det i stor udstrækning kun er de seneste 40 års historie, der findes på den gamle togfabrik.

For at få også de første 110 års historie med har arbejdsgruppen kontaktet Rigsarkivet (tidligere kaldt Landsarkivet) i Viborg. Her findes en del materiale, fordi "man" i 1980 på Scandia mente, at det var tiden at fjerne det fra Randers.

Endvidere er der en kontakt til Museum Østjylland i Randers med forhåbning om, at der kan blive tale om et senere samarbejde.

Annonce

Åbent for alle

Museum Scandia vil blive et åbent museum, hvortil alle vil kunne få adgang.

Museet tænkes opbygget med en række montre, hvor man vil kunne følge den nu lukkede virksomhed fra den oprindelige placering på Hvidemøllevej.

Desuden råder styregruppen over en række modeller af tog, der rent faktisk blev produceret - IC3-togene er det oplagte eksempel - og andre, der i stedet blev til en moderne togskandale, idet Scandia ikke fik den ordre på nye tog til DSB, som i stedet kom til Italien. Med en voldsom regning til de danske skatteydere i kølvandet.

Som et medlem af styregruppen lidt bittert-vemodigt siger:

- Den tabte ordre kostede os livet.

På et tidspunkt midt i januar 2022 vil der blive indkaldt til en stiftende generalforsamling i foreningen Museum Scandia, så man får et juridisk grundlag for det kommende museum.

Annonce

Efterlyser materiale

De tidligere Scandia-medarbejdere vil særdeles gerne have endnu mere materiale til brug for Museum Scandia. Som det udtrykkes af medlem Benny Knudsen:

- Historieappetitten er umættelig!

Stort set alt, der har med Scandia at gøre, har interesse for arbejdsgruppen.

Det kan være egentlige effekter, gamle arbejdssedler, medarbejderkort, modeller eller andet.

Har man noget, der kunne have interesse, kan man kontakte enten Mogens N. Mortensen, Anders Hansen eller Benny Knudsen, og de kommer også gerne ud og henter muligt materiale, lover de.

Opmærksomme læsere vil have bemærket, at vi konsekvent kalder virksomheden Scandia, vel vidende, at den har haft en del andre navne undervejs i de 160 år.

Men, som et styregruppemedlem fortæller, vidste end ikke taxachauffører, hvad for eksempel Bombardier var, når de af en gæst, der ankom med tog til banegården, skulle videre. Sagde kunden så Scandia, var sagen klar.

Annonce
Randers For abonnenter

Få det fulde overblik: Sådan er knap 250 millioner lønkompensationskroner blevet fordelt mellem 556 virksomheder i Randers

Danmark

Lørdagens coronatal: Syvende dag i træk med over 4000 nye coronatilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
Randers For abonnenter

Først var der én, så to og nu falder de på stribe: Coronasmitten har fået has på mindst otte politikere i Randers

Randers FC For abonnenter

Venter der et salg eller 100 kampe mere for Vito i lyseblå? - Det er rent win-win, ligegyldigt hvad der sker

Norddjurs

Ø søger sygeplejerske: - Det er et fantastisk job, og vi kører ud til patienterne på en ATV

Randers

Villa stod i lys lue: - Bygningen er overtændt, og det brænder voldsomt derude

DF-hovedbestyrelsesmedlem udfordrer Messerschmidt i formandsvalg

Chefredaktøren mener For abonnenter

Et julebad er ingen selvfølge: Fattig behandling af syge og svage i Randers

Sport

Skal det være i Spanien, at Mie Højlund får opfyldt en hed drøm?

Randers

Frank Nørgaard langer ud efter sin egen afdeling: Der er ingen undskyldning for dårlig snerydning

DF slår revner - er det Fremskridtspartiet om igen?

Østjylland

Udbyhøj Kabelfærge bliver slæbt hjem fra Fyn i weekenden: Den er klar på Randers Fjord mandag eftermiddag

Randers For abonnenter

Yvonne kæmper for, at alle kan få et bad til jul - også de svageste: Men kun en enkelt politiker vil lytte

Alarm 112

Sommerhus opslugt af flammer: - Det har været fuldstændig overtændt

Annonce