Annonce
Kultur

Tidsrejsen i Randers Regnskov indviet med offergaver i mosen

Tre små krukker med spelt blev ofret i offermosen for at formilde guderne og give medvind til Randers Regnskovs nyeste skud på oplevelsesfronten: Bondestenalderen. Foto: Brian Rasmussen, Randers Regnskov
Mens det nyeste medlem i regnskoven, hanlossen, er så sky, at han har siddet i skjul en busk siden han ankom, så var der mere showmanship over regnskovsfolket, der søndag kunne fejre attraktionens 25 års jubilæum med indvielse af Tidsrejsen. Det skete med offergaver i offermosen.

Randers: En smuk, omend noget blæsende, junidag dannede søndag ramme for Randers Regnskovs 25 års jubilæum. Samtidig med fødselsdagen blev Tidsrejsen indviet med blandt andet Bondestenalderen, junglesti i offermosen og en meget genert og ny hanlos.

Regnskovsdirektør Henrik Herold bød de omkring 50 indbudte gæster velkommen:

- Det er en stor og bevægende dag for os, og lige nu er det 25 år, to timer og seks minutter siden, at vi åbnede dørene i Randers Regnskov for første gang. En fuldstændig umulig opgave, hvor vi på bare 18 måneder byggede stedet, uden at have den mindste forstand på det og med passion og fandenivoldskhed lykkedes det. Jeg husker tydeligt, at man dengang ikke talte om, om vi gik konkurs, men om hvornår vi gik konkurs, og daværende borgmester Keld Hüttel, der var fortaler for regnskoven blev spurgt, havd man skulle gøre med bygningerne, når regnskoven gik konkurs, svarede "Bruge det til skøjtehal", sagde Henrik Herold blandt andet i sin tale.

Annonce

Hold da op

Han var stolt over at kunne sige, at attraktionen stadig er her, og i dag har til sin fornemmeste opgave at give de 250.000-300.000 årlige gæster én på opleveren, så de siger: Hold da op, og kommer igen.

Tidsrejsen, som er blevet til i et samarbejde mellem Randers Regnskov, Randers Kommune og Museum Østjylland, er støttet med 16 millioner kroner fra Nordea Fonden. Den havde sendt Lene Rydal Jørgensen til festligholdelsen, og hun holdt også tale, hvor hun lykønskede alle i Randers og Randers Regnskov, men også alle andre uden for Randers, med Tidsrejsen.

Også kurator Ole Sommer Bach, Randers Regnskov, der har været med fra begyndelsen, holdt tale. Det skete til selve indvielsen, hvor Lene Rydal Jørgensen, bestyrelsesformand i Randers Regnskov, Louise Høeg (V) og Henrik Herold skulle "gøre noget". De blev holdt hen i skræk om, hvilke ofringer, der var tale om, og kunne ved selvsyn se menneskekranier og hesteskind som eksempler på, hvad datidens mennesker smed i mosen for at formilde guderne.

Annonce

I med Toyota'en

- Vi havde jo talt om, at ofre din nye Toyota Hybrid elbil, Henrik, det er jo din stridshest. Bare køre den i mosen. Men så blev vi lidt tøsede og bløde om hjertet, og kom også til at tænke på miljølovgivningen, sagde Ole Sommer Bach, der i stedet fremtryllede tre små krukker med spelt, for guderne er efter sigende også glade for fødevarer.

Kurator Ole Sommer Bach holdt tale, inden de tre udvalgte, Louise Høeg, Lene Rydal Jørgensen og Henrik Herold, skulle kaste en krukke i mosen som offergave. Foto: Brian Rasmussen, Randers Regnskov

De blev smidt i mosen, på det lavvandede område, så de kunne ses for eftertiden, og med den ofring håber regnskovsfolket på at have fået en slags forspring på gode tider for Tidsrejsen og det nye område Bondestenalderen.

- Ej, hvor nådigt, lød det fra Henrik Herold, der nok havde regnet med en hårdere dom fra sit personale i dagens anledning.

- Mens Odin lod sig hænge ni gange, så er du jo en moderne, selvopofrende leder, en slags Odin version 2,0, sagde Ole Sommer Bach og fik hele forsamlingen til at le.

Annonce

52 unikke steder

Efter offer-ritualet gik turen ud til Gudenå og stisystemet, hvor Randers Naturcenter, der i høj grad er med i samarbejdet med Tidsrejsen, fik taletid og fortalte om aktiviteter og de 52 unikke punkter i kommunen, hvor der er lavet eller kommer hotspots for tidsrejsen.

Der har i coronatiden været tænkt kreativt, og er for eksempel pakket coronakasser med grej til at underholde både små og større børn, deres pædagoger og lærere.

Der blev også fortalt lidt om de vogne, pakket med opgaver og aktiviteter, der kan komme med ud i det udendørs klasseværelse, om den rullende naturhistorie og de muligheder, der ligger i det.

Naturformidlere orienterede om de aktiviteter og tiltag Tidsrejsen indebærer i samarbejdet mellem Randers Regnskov, Randers Kommune , herunder især Randers Naturcenter og Museum Østjylland. Foto: Brian Rasmussen, Randers Regnskov

Om kort tid kommer der desuden en digital platform, hvor de landskendte naturformidlere fra regnskoven, Asser og Brian, med de borgerlive efternavne Øllgaard og Rasmussen, vil være med i et spil på en app. Der kommer også en Tidsrejse-hjemmeside, og de 52 punkter ude i virkeligheden vil være markeret med en QR-kode, så man på telefonen kan få information om netop det sted, man står i en af de i alt seks tidsperioder.

Annonce

Genert hanlos

Efter den orientering var det tid til et kig på Bondestenalderen, og på den nye beboer, hanlossen, som kom forrige mandag fra Kolding.

- Men den har siddet i en busk lige siden. I morges så vi lige omridset af et par ører, men vi har ikke vært tæt nok på til at fotografere ham endnu. Og så er der også lige det ved det, at klokken 12 og klokken 24, det er hans slumretider. Til gengæld er der fart over feltet klokken 6 og klokken 18, hvor der typisk fodres. Men som sagt, han skal lige falde til. I dag er også første dag, hvor der er publikum på, og det kan også godt være lidt overvældende, forklarede formidler Tina Ravn, Randers Regnskov.

Der blev kigget forgæves efter den nye hanlos, der siden han ankom har gemt sig i en busk i det nye los-anlæg i Bondestenalderen. Men han er der, bedyrede formidler Tina Ravn, Randers Regnskov. Foto: Brian Rasmussen, Randers Regnskov

En hunlos er på vej, hvornår vides ikke. Hun skal komme fra England, så der er både corona-situationen og Brexit at tage hensyn til.

Den nu danmarkskendte naturformidler Asser Øllgaard fortæller begejstret om de nyeste tiltag i regnskoven. Her lytter Lene Rydal Jørgensen fra Nordea Fonden og borgmester Torben Hansen (S), Randers Kommune. Foto: Brian Rasmussen, Randers Regnskov
Der var hyret en stenhugger til at forme flintsten i Bondestenalderen. Foto: Brian Rasmussen, Randers Regnskov
Henrik Herold, direktør i Randers Regnskov, var stolt over og glad for at kunne fejre regnskovens 25 års jubilæum. Foto: Brian Rasmussen, Randers Regnskov
Her bliver en af tingene fra coronakasserne i Tidsrejsen vist, det er Tidsrejserebet, der beskriver de seks tidsperioder, fra da Danmarks steg op af havet til fremtiden. Foto: Brian Rasmussen, Randers Regnskov
Der holdes tale. Foto: Brian Rasmussen, Randers Regnskov
Annonce
Randers FC For abonnenter

Randers FC bød slutfløjt velkommen: - Hvis kampe varede 70 minutter, skulle vi have vundet

Danmark

Søndagens coronatal: 644 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Succesfuldt projekt for udsatte unge risikerer lukning: Fritidsjob er meget mere end penge på lommen

Randers For abonnenter

Kvadratmeter og pris vægter højere end postnummer: - Vi gav håndslag på, at det max skulle være en times kørsel fra Aarhus

Vejr

Luk vinduer og døre: Skybrud og store regnskyl truer i det kommende døgn 

Randers For abonnenter

Ud af komfortzonen og ind på arbejdsmarkedet: Fritidsjob giver masser af oplevelser og erfaring - få tips og tricks fra de unge

Randers FC For abonnenter

Karakterbogen efter uafgjort mod OB: Han har ikke tænkt sig at give pladsen til anføreren tilbage

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

RANDERS For abonnenter

Bondekonen sælger overdådige gallakjoler til hele landets kvinder. Selv ejer hun ikke en eneste en

Norddjurs For abonnenter

Flere end 200 medarbejdere mister deres job: Østjysk fødevareproducent er gået konkurs

Danmark

Efter måneder med utrøstelig datter opgav Maja at få hjælp i Danmark: - Det føltes ulovligt at tage til udlandet

Erhverv

Flowerpower, peace and love: En væg i den nye brætspilscafé Operaen får 1970'er-tema

Randers For abonnenter

Flere krydser kommunegrænsen på vej til arbejde: I Randers Kommune kører pendlerne 22 gange rundt om jorden - dagligt

Randers FC

Genlæs livebloggen og se højdepunkterne: Kamara sikrede Randers et point

Annonce