Annonce
Randers

Til kamp mod madspild: FødevareBanken leverer mad til mange i Randers

Peter Gustav Jørgensen (tv) fra herberget Hjørnestenen i Randers tager imod mad fra Fødevarebanken. Maden leveres af frivillige, nemlig Knud Christensen, Bjarne Fredsgaard og Henrik Lykke Hansen. Foto: Karin Hede Pedersen
Siden 2015, hvor FødevareBanken begyndte at levere mad til Randers-området, er antallet af modtagere vokset støt. I dag kører madbussen til 13 steder i Randers og omegn. Det giver lækker mad på bordet til mange mennesker, samtidig med at god mad ikke går til spilde. Også for de frivillige er FødevareBanken med til at give livsindhold.
Annonce

Randers: I marts 2015 kørte en rullende købmandsbutik fra FødevareBankens lager i Skejby for første gang til Randers. Siden da har mange fået øjnene op for tilbuddet, og i dag er der 13 faste modtagere af overskudsmad i Randers-området. Det fortæller Sofie Rudfeld, der er driftsassistent i Fødevarebankens base i Skejby.

- Der er relativt mange modtagere i Randers i forhold til byens størrelse, fortæller Sofie Rudfeld. FødevareBanken leverer mad i Aarhus, Viborg, Skanderborg, Silkeborg og mange andre byer i Øst- og Midtjylland. Der er også lagre i København og Kolding, der servicerer andre dele af landet.

I Randers modtager tre af Kirkens Korshærs tilbud mad fra FødevareBanken. Det er blandt andet herberget Hjørnestenen, der hver mandag får besøg af bilen med madvarer.

- Det betyder, at vi kan lave god mad til billige penge. Det er mad af god kvalitet vi får, og samtidig giver det luft i budgettet, fortæller Peter Gustav Jørgensen, der er pædagog på Hjørnestenen.

Herberget betaler 10.000 kroner årligt for at være med. Beløbet dækker omkostningerne ved at få maden hentet fra leverandørerne og distribueret ud til modtagerne.

- Den mad, vi får, har nok en værdi på 60.000 kroner, fortæller Peter Gustav Jørgensen.

- Det betyder, at vi kan lave god mad til billige penge. Det er mad af god kvalitet vi får, og samtidig giver det luft i budgettet.

Peter Gustav Jørgensen, pædagog, Hjørnestenen

Annonce

Morgenmadsklub får mad

Donationerne fra FødevareBanken betyder, at der kommer ny inspiration til maden, for det er aldrig til at vide, hvad bilen har med, når den parkerer udenfor herberget mandag eftermiddag. Det kommer helt an på, hvilke donationer der er kommet i de seneste dage. Arla er blandt de faste leverandører.

- Vi køber aldrig mælkeprodukter, det får vi herfra, fortæller Peter Gustav Jørgensen. Måltidskasser fra Aarstiderne er også tit blandt varerne.

Ud over Kirkens Korshær er Randers Krisecenter, Rismøllegården, som er et bosted for unge, Randers Bo- og Erhvervstræning og Ladegården blandt modtagerne. Desuden er der en morgenmadsklub på Nørrevangsskolen, der får mad fra FødevareBanken til et solidt morgenmåltid til de børn og unge, der ikke har spist hjemmefra.

FødevareBanken får mad direkte fra fødevareproducenterne og i mindre grad fra grossister. Det er frugt og grønt, mejerivarer, tørvarer, brød og meget andet.

- Vi får større partier af mad, det leveres på paller, fortæller Sofie Rudfeld.

Den deles udelukkende ud til modtagere, der bespiser større grupper af mennesker. Maden har ikke overskredet sidste salgsdato, men gives væk af mange forskellige årsager. For eksempel hvis en palle med morgenmadsprodukter er blevet stødt, så pakkerne er blevet trykket lidt. Eller hvis der er produceret for meget af en fødevare, eller en emballage har fået forkert påskrift.

Annonce

Frivillige med sammenhold

Mange frivillige er involverede i arbejdet med at fordele maden. Blandt dem er Bjarne Fredsgaard, 70, der er pensioneret skoleleder. Han har en fast tur til Randers, og sådan har det været siden sommeren 2018.

- Det er en god sag, som jeg gerne vil støtte, siger han om kombinationen af at mindske madspild og samtidig give mennesker, der ikke har så meget, nogle gode måltider mad.

Men der er også en helt personlig grund til, at Bjarne Fredsgaard har meldt sig som hjælper hos FødevareBanken.

- Mænd i min alder har godt af at skulle af sted til noget. Det giver en bedre livsprognose at være aktiv, end bare at sidde i sofaen, så jeg gør det også for min egen skyld. Vi er flere, der ikke nødvendigvis er slidt op af hårdt arbejde, men har helbred og overskud, der kan bruges, siger han.

Der er et godt sammenhold blandt de frivillige, og det er med til at gøre den ugentlige tur til Randers til en god oplevelse, mener Bjarne Fredsgaard.

Fødevarebanken

FødevareBanken er en non-profit organisation, der bekæmper madspild og madfattigdom i Danmark.

FødevareBanken er en registreret socialøkonomisk virksomhed.

Registreringen er en officiel blåstempling af, at FødevareBanken har et socialt formål, en ansvarlig ledelse, samt en social overskudshåndtering: det vil sige, at overskuddet bruges til at fremme sociale formål.

FødevareBanken blev grundlagt som en frivillig organisation i januar 2008.

Sidste år håndterede FødevareBanken 1.080 tons mad, hvilket svarer til 2.700.000 måltider.

FødevareBanken støttes blandt andet af Velux Fonden.

Mælkeprodukter fra Arla er blandt de madvarer, der ofte er med i leveringerne fra Fødevarebanken. Foto: Karin Hede Pedersen
At dele overskudsmad ud er meningsfuldt frivilligt arbejde. Det mener Bjarne Fredsgaard, der har en fast ugentlig køretur til Randers. Foto: Karin Hede Pedersen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Aktivist snød sig ind til corona-pressemøde: 'Journalisterne er bare mikrofonholdere. De stiller jo ingen kritiske spørgsmål.'

Randers FC For abonnenter

Landsholdsaktuel og varmt navn i transfermøllen: - Det er vist ikke i mine hænder lige nu

CORONAVIRUS

Live: Det er for tidligt at glæde sig over smittetal, mener Mølbak

Danmark

Forbrugerøkonom: Tag feriepengene, hvis du skal bruge dem

Annonce