Amputationsskandalen: Skal patienter på snart sagt hvilken som helst hospitalsafdeling i Region Midtjylland have tillid til, at de får den rette - og rettidige - behandling, skal der her og nu satses massivt på, at de sønderskudte karkirurgiske afdelinger på sygehusene i Viborg og Aarhus rettes op, og at de får de ressourcer, der skal til, så unødige benamputationer går i nul.
Det siger formanden for den socialdemokratiske regionsrådsgruppe, tidligere viceborgmester i Viborg Per Møller Jensen, efter det er kommet frem, at sygehusene formentlig har amputeret langt flere ben, end det havde været nødvendigt med den optimale behandling.
Ekstern undersøgelse
- Derfor er vi også yderst tilfredse med, at regionsrådsformand Anders Kühnau forleden foreslog, at der hurtigt sættes gang i en ekstern undersøgelse af hele det tragiske forløb. Vi skal have en ordentlig kvalitet, og herunder skal vi undersøge, om vores hospitalsledelser også har den kvalitet, som kan sikre vores mål, siger han, og føjer til:
- Den eksterne undersøgelse støtter vi til fulde. Det er uhyre vigtigt, at der meget hurtigt bliver skabt tillid mellem patienterne og sygehusene. Det er også vigtigt, at vi finder ud af, hvad der egentlig gik galt, for vi skal for alt i verden undgå, at den slags sker igen.
Vi skal have en ordentlig kvalitet, og herunder skal vi undersøge, om vores hospitalsledelser også har den kvalitet, som kan sikre vores mål.
Regionsrådsformanden oplyste lørdag, at regionen vil skabe balance mellem kapaciteten og efterspørgslen. Det betyder konkret en åbning af en ekstra operationsstue, så antallet af ballonudvidelser kan sættes i vejret. Kühnau håber, at der mellem regionen og personalet kan indgås en aftale, så der også kan ske behandlinger om lørdagen.
Per Møller Jensen håber, at der på længere sigt kan skabes en robust aftale om karkirurgien i hele Region Midtjylland.
Kvaliteten skal højnes
- Vi skal sikre, at der er en bedre organisering på området, og at kvaliteten i patientforløbet højnes, siger Per Møller Jensen.
Skandalen tog sin begyndelse for mindre end to uger siden, da en analyse viste, at der sker langt flere benamputationer i Region Midtjylland, end der gør i i hvert fald to andre regioner. Helt op mod 90 flere om året. Senere kom det frem, at patienter måske ligefrem er døde som følge af, at omfanget af forebyggende behandlinger var alt for ringe.
- Vi håber, at vi efter sommerferien kan lave en bred og robust aftale i regionsrådet om hele karkirurgi-området, siger Per Møller Jensen.
Allerede i denne og næste uge skal karkirurgien drøftes på møder i hospitalsudvalget og i forretningsudvalget i regionen.
- Jeg ser frem til, vi får lejlighed til at drøfte disse vigtige emner på møderne. Jeg håber, og jeg forventer, at vi i udvalgene kan opnå bred enighed om en række vigtige beslutninger og initiativer, siger Per Møller Jensen.