Annonce
Udland

Tjekkiet stiller Rusland et ultimatum i alvorlig konflikt

20 tjekkiske diplomater og deres familier landede mandag aften i Vaclav Havel Lufthavnen i Prag, efter Rusland havde beordret dem udvist. Nu kræver Tjekkiet, at de kan vende tilbage senest torsdag middag. Den tjekkiske regering har beskyldt Rusland for at have begået statsterror i 2014, hvor et tjekkisk ammunitionslager blev sprunget i luften. Foto: Petr David Josek/Ritzau Scanpix
Tjekkiet kræver, at dets udviste diplomater i Rusland kan vende tilbage torsdag. Ellers får det konsekvenser.

Den tjekkiske regering har onsdag aften stillet Rusland over for et ultimatum: Enten lader i 20 tjekkiske diplomater, som blev udvist for få dage siden, vende tilbage til Moskva senest torsdag middag, eller også er vi klar til at udvise flere af jeres diplomater.

Baggrunden for konflikten er en eksplosion i et ammunitionslager i Tjekkiet i 2014. Ifølge regeringen i Prag var russiske agenter involveret i eksplosionen.

Tjekkiet udviste lørdag 18 russiske diplomater. Det var efter at have afsløret, at Rusland formentlig stod bag eksplosionen i 2014.

Det fik Rusland til at svare igen. 20 tjekkiske diplomater på ambassaden i Moskva blev udvist.

Rusland har langt flere diplomater på deres ambassade i Tjekkiets hovedstad, Prag, end Tjekkiet har på deres ambassade i Moskva.

- Hvis de (tjekkiske diplomater red.) ikke kan vende tilbage, så vil jeg beskære antallet af ansatte på den russiske ambassade, så det svarer til det, der er situationen på den tjekkiske ambassade i Moskva. Det siger Tjekkiets nye udenrigsminister, Jakub Kulhanek, ifølge AFP.

Det vil så betyde, at Tjekkiet vil udvise flere end 20 russiske diplomater oven i de 18, der allerede er beordret ud af landet.

Der er tale om den værste krise mellem de to lande i årtier.

Anklagen mod Rusland hører til den alvorlige ende. Tjekkiet er en del af Nato. Det ligger indbygget i den vestlige forsvarsalliance, at man reagerer samlet på ydre trusler.

Tjekkiets regering orienterede mandag både Nato og EU om anklagerne mod Rusland.

Det fremgår, at to agenter fra Ruslands militære efterretningstjeneste GRU opholdt sig i den region, da ammunitionsdepotet eksploderede i 2014.

De samme to deltog ifølge britiske politi i forsøget på at myrde den afhoppede russiske spion Sergej Skripal og hans datter med nervegiften Novitjok. Det var i byen Salisbury i det sydlige England i 2018.

/ritzau/Reuters

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Voldsom brand har sprængt køkkenrude og brændt gavl: - Der har været gasflasker og benzin derinde

Annonce