Annonce
Læserbrev

To aftaler med en ny retning for Danmark

Læserbrev: I løbet af denne uge har regeringen landet to aftaler med de danske regioner og kommuner.

Begge aftaler er en ny begyndelse med en bedre og mere retfærdig retning for den danske velfærd.

Aftalen med regionerne giver 1,5 milliarder mere til vore sygehuse og vil forhåbentlig mærkes som et løft for personale og brugere. Region Midtjylland har som en del af aftalen fået tilført et meget stort beløb til dækning af nogle af ekstraregningerne på Skejby Sygehus. Det har selvfølgelig gjort det nemmere for regionen, der ellers skulle have sparet store beløb på alle hospitaler, herunder Randers.

Jeg glæder mig også over aftalen med kommunerne, der giver et lille løft på såvel service som på anlæg. Det betyder, at kommunerne under ét får mulighed for at honorere dels den demografiske udvikling men også vores ambitioner om en bedre kommunal service.

Hvis vi i Randers og vore nabokommuner for alvor skal mærke forbedringer for den kommunale økonomi, skal aftalerne senere følges af en retfærdig udligningsaftale, der fordeler økonomien bedre på tværs af landet. Det er min ambition, at en ny udligningsaftale tilnærmelsesvis skal give de samme muligheder for borgernær service, uanset hvor i landet vi bor.

Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Regeringen: En pakke cigaretter skal koste en 50'er

Leder For abonnenter

I morgen slutter festen: Regeringen kan ikke undgå at skuffe

Det var godt, de hyggede sig på Socialdemokratiets kongres i Aalborg i weekenden, så håndfladerne blev røde og varme i ren begejstring over, hvor godt det går. Sejrsfesten var aldeles velfortjent. Partiet vandt jo kongeriget ved valget i juni. Siden er tiden, sådan lidt groft sagt, gået med at fordele posterne, holde ferie og købe fire cirkuselefanter fri af fangenskab. I morgen slutter festen. Hverdagen truer, når finansminister Nicolai Wammen giver sit bud på næste års finanslov. Så skal der føres konkret politik, og regeringen kan ikke undgå at skuffe. Måske ikke alle, men mange. Først og fremmest Arne, som Mette Frederiksen lovede en ret til tidlig tilbagetrækning sammen med andre nedslidte. Et forslag, hun måske vandt valget på, men som nu, 237 dage efter lanceringen, ikke er kommet en millimeter nærmere på at fortælle, hvem der kan glæde sig. Tværtimod har vi kun fået at vide, at problemet er så stort og vigtigt, at løsningen tager lang tid. Klart nok – men så lang tid? Svaret er, at det aldrig vil være muligt at lave en bare tilnærmelsesvist retfærdig løsning, fordi staten ikke ligger inde med registreringer af, hvem der har arbejdet hvor, hvornår og hvor længe. Arne er bare et af problemerne. Klimaet er et andet. Regeringen er på jagt efter 70 procents reduktion af CO2-udslippet, men aner med egne ord ikke, hvordan man skal nå målet. Bemærk, at socialdemokraterne er begyndt at sige ”hvis” om succes på klimaområdet. Ét er at have problemer med at levere, hvad man har lovet. Noget andet er at levere noget, man ikke har lovet. Også her kan torsdagen blive ubehagelig, for det er svært at forestille sig, at finanslov og klimaløfter kan blive opfyldt uden skattestigninger og højere afgifter. Alt dét er slemt nok. Det værste er dog, at vi næppe vil se udspil, som gør det nemmere for private virksomheder at skabe de job, der betaler hele festen. Det har aldrig været socialdemokraters topprioritet. Så jo – sejrsfesten slutter i morgen.

Annonce