Annonce
Udland

To er dræbt i sammenstød mellem militante og militær i Kashmir

Punit Paranjpe, AFP/Ritzau Scanpix
USA's præsident, Donald Trump, har tilbudt at mægle i konflikten i Kashmir, som han siger har ført til en "eksplosiv situation".

To meldes dræbt i en skudveksling mellem militante og sikkerhedsstyrker i den indiske del af Kashmir. Det meddeler lokalt politi til nyhedsbureauet AFP.

En af de dræbte skulle være en politibetjent.

Skudvekslingen skete tidligt onsdag morgen lokal tid i Baramulla-distriktet i det nordlige Kashmir.

Det er det første voldelige sammenstød i Kashmir, siden den indiske premierminister, Narendra Modi, tidligere på måneden ophævede den indisk-kontrollerede delstats autonomi og indførte udgangsforbud.

Formålet med at fratage Kashmir autonomi er ifølge Indiens regering at integrere det urolige område med muslimsk flertal i det øvrige Indien.

Både Indien og Pakistan gør krav på hele regionen Kashmir, og den ændrede status har forstærket den allerede spændte situation i regionen.

Nyhedsbureauet The Press Trust of India citerer embedsmænd for, at også en indisk soldat er dræbt og fire andre er såret efter skudvekslinger med pakistanske soldater.

Det splittede Kashmir, der tidligere er blevet rystet af et oprør mod det indiske styre, og som har udløst krige mellem Indien og Pakistan, er blevet opdelt i to territorier, som styres direkte af New Delhi.

Titusindvis af indiske soldater er indsat for at håndhæve nødretslove om delvist udgangsforbud, nedlukket internet og blokerede telefoner.

USA's præsident, Donald Trump, har tilbudt at mægle i konflikten i Kashmir, som han siger har ført til en "eksplosiv situation".

Trump siger, at han vil drøfte situationen i weekenden med den indiske premierminister, Narendra Modi. De to ledere ventes at deltage i et G7-topmøde i Frankrig for verdens store industrilande.

- Situationen er meget kompliceret i Kashmir. Der er hinduer og muslimer, og jeg vil ikke sige, at de har det så godt sammen. Jeg vil gøre mit bedste for at mægle, siger Trump i en kommentar til journalister i Det Hvide Hus.

Indien og Pakistan har ligget i stridigheder om Kashmir, siden de to lande opnåede selvstændighed i 1947.

/ritzau/AFP


Annonce
Forsiden netop nu
Udland For abonnenter

Domstol får Johnson til at ligne en politisk amatør

Hvert eneste ord i den skotske kendelse lander som et udæmpet slag på en gongong. For nu har den britiske premierminister, Boris Johnson, domstolenes ord for at have vildledt dronningen, løjet for hende og givet hende et "ulovligt råd" og for lovstridigt at have hjemsendt det britiske parlament. Selv for en mand, som på rekordtid er blevet dyppet i nederlag og rullet i faneflugt, er det et 180 graders cirkelspark. For hvis afgørelsen fra den skotske højesteret står ved magt, har Boris Johnson de facto politisk misbrugt sit embede. På tirsdag går sagen til den britiske højesteret, som skal træffe den endelige afgørelse. Her er konflikten i en nøddeskal: Boris Johnson suspenderede mandag parlamentet for at begynde på en ny samling, og det er i sig selv ikke ulovligt. Den daværende samling var den længste samling i 400 år, og derfor gik premierministeren til dronningen og bad hende formelt hjemsende parlamentet og indkalde til en ny samling. Men her er så problemet: En suspendering sker normalt på et passende tidspunkt, og den er kortvarig. Boris Johnsons suspendering sker midt i den alvorligste britiske krise siden Suez-krisen i 1956, og den strækker sig over fem uger. Ydermere indikerer interne regeringsdokumenter, at motivationen er politisk og handler om, at parlamentet skal blande sig uden om regeringens brexit-politik og ikke føre tilsyn med regeringen, som det hedder i den skotske retsafgørelse. Derfor er Johnsons handling "ulovlig" og en "klar overtrædelse af de almindeligt accepterede regler for offentlige myndigheders adfærd", hedder det. Hvilken konsekvens får det? Juridisk venter vi stadig på den endelige afgørelse fra den britiske højesteret og dermed den endelige afgørelse af, om Boris Johnsons hjemsendelse af parlamentet er ulovlig og skal annulleres. Men politisk er skaden sket, for den føjer sig til billedet af en premierminister og hans chefrådgiver, som forveksler magten med et rænkespil i en politisk ungdomsorganisation. Suspenderingen af parlamentet var angiveligt tænkt som et magtpolitisk supergreb, udtænkt af Johnsons chefrådgiver, Dominic Cummings, og parlamentsminister Jacob Rees-Mogg, og den ville sætte parlamentet skakmat. Men i stedet blev det et strategisk dosmertræk, en hybris, der i militærhistorien tåler sammenligning med massakrene ved Little Big Horn og Gallipoli. For magtgrebet samlede alle kritikere i parlamentet, som på lyntid gennemførte en lov, der forhindrer et hårdt brexit; det førte til et konservativt oprør, som endte med 22 afhoppere eller ekskluderede; det gav Johnson seks nederlag ud af seks afstemninger i parlamentet, udraderede hans flertal og førte til et forfatningsopgør for domstolene. Det er politisk skade, der allerede er sket, og som giver Johnson-regeringen et skær af amatørscenen i Tønder, og hvis højesteretsafgørelsen i næste uge også går ham imod - så er den politiske fiasko komplet.

Annonce