Annonce
Randers

To millioner hjem har nu røgalarmer: Men særligt de unge og folk i etageejendomme halter bagefter

Der er nu to millioner hjem, der har en eller flere røgalarmer installeret. Arkivfoto: Kristian Djurhuus.
Røgalarmer kan redde liv, og flere og flere af os har da også adskillige opsat i vores hjem. Alligevel er der hvert år nogen, som mister livet i brande i boliger, hvor der ikke er installeret røgalarmer.

Randers: Bor du i et hjem, hvor der er røgalarm? Hvis du gør, er det en af de to millioner boliger i Danmark, hvor den lille elektroniske sladrehank er installeret.

En undersøgelse fra Trygfonden og Beredskabsstyrelsen viser, at flere danskere end nogensinde har sikret deres hjem med røgalarmer. Men særligt de unge og folk i etageejendomme halter stadig efter, selvom det hos langt fra dem alle skyldes et bevidst fravalg. Derfor opfordrer Trygfonden nu danskerne til at hjælpe hinanden med at få opsat røgalarmer i alle hjem og dermed gøre den mørke tid, hvor corona-restriktioner måske kalder på et ekstra behov for stearinlys og hygge, mere brandsikker.

Fakta om brande og brandsikkerhed

75 procent af de danske hjem, svarende til cirka to millioner hjem, har én eller flere røgalarmer. Det er 100.000 hjem mere end i 2014.

Omkring 340.000 danskere har inden for de seneste fem år oplevet brand i egen bolig. I knap ni ud af 10 tilfælde slukkede man branden selv.

I 2019 omkom 49 personer i en brand i Danmark, hvilket er det laveste antal i flere årtier. Det er særligt ældre og sårbare, som mister livet i brande i Danmark.

Hvert år rykker brandvæsenet ud til omkring 3900 brande i private boliger, og december er den måned på året med allerflest brande. I 2019 mistede 49 personer livet i boligbrande i Danmark, og i langt de fleste tilfælde skete det i hjem, hvor der ikke var opsat røgalarmer. Derfor vækker det glæde hos Trygfonden, at en befolkningsundersøgelse viser, at der i dag er mindst én røgalarm i 75 procent af danskernes private hjem. Det er det højeste antal nogensinde.

Annonce

De hyppigste årsager til brand i hjemmet

De hyppigste årsager til brand i hjemmet er:

Levende lys, herunder lys på juletræ eller i dekoration – 33 procent.

Elektriske apparater (kogeplade, brødrister, hårtørrer, mobiloplader med videre – 17 procent.

Glemte brandbare ting på komfur eller brødrister – 12 procent.

Ild i en gryde – 11 procent.

Grill – 9 procent.

Dog viser undersøgelsen, at en fjerdedel af befolkningen stadig hænger i bremsen, når det gælder røgalarmer i hjemmet. Det er særligt unge i alderen 18-34 år, som ikke har røgalarmer, men ofte er det ikke et bevidst fravalg. Mange ved ikke, hvorfor de ingen røgalarmer har, mens andre har en røgalarm liggende derhjemme, som de bare ikke har fået sat op.

I dag bor knap én ud af tre unge uden en røgalarm.

Ikke kun ens egen adfærd

Udover unge mennesker er det ofte folk i lejligheder, som bor uden røgalarmer. Når man bor meget tæt på andre, er det ikke kun ens egen adfærd, men også adfærden hos ejendommens andre beboere, der kan føre til brand. En røgalarm kan øge trygheden, da den ikke alene advarer om brand i egen lejlighed, men også i lejlighederne omkring, og man vil måske endda have mulighed for at advare andre i opgangen.

Gode råd til at nedbringe risikoen for brand i hjemmet

Opsæt én eller flere røgalarmer i hjemmet.

Gå aldrig fra tændte, levende lys: "Den, der tænder, slukker".

Tjek, at ledninger til elektriske apparater er intakte, og kassér apparaterne, hvis de lugter brændt.

Stil aldrig brændbare ting fra dig på komfuret.

Bliv i køkkenet, når du tilbereder mad på komfuret.

Mange opfatter ikke brand i hjemmet som en stor risiko, og ofte er det først, når man har oplevet brand i eget hjem eller hos nogle tæt på, at man finder ud af, at det kan ske. Selvom stadigt flere hjem får røgalarmer, er der altså fortsat behov for at oplyse danskerne om risikoen for brand og vigtigheden af røgalarmer og ikke mindst jævnligt at tjekke, om de virker.

Fakta om røgalarmer

De fleste brande kan forebygges gennem viden og rigtig adfærd. Røgalarmer er effektive i forhold til at begrænse en brand og redde liv.

Røgalarmer holder vagt døgnet rundt og reagerer på røgudvikling. Også mens du sover.

En røgalarm skal sidde i loftet – helst midt i loftet. Ved skrå vægge eller loft til kip skal røgalarmen placeres en meter fra det højeste punkt, stadig så vidt muligt midt i rummet.

Større boliger og boliger i flere etager bør have mere end én røgalarm.

En røgalarm bør testes en gang om måneden. Bare tryk på testknappen – hvis røgalarmen bipper, virker den stadig.

I dag kan man købe røgalarmer, hvor batteriet holder i 10 år. Alarmen bør dog stadig testes løbende.

En røgalarm kan monteres med skruer eller sættes fast med dobbeltklæbende tape.

En røgalarm bør rengøres en gang om året med for eksempel en støvsuger eller en fugtig klud.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Pres på testcentrene: Går efter at holde køen på maksimalt en halv time og der er flere podere på vej

Annonce