Annonce
Randers

To skoler fortæller: Sådan bliver førskolen i en coronatid

De fysiske besøg har i år været skiftet ud med videoer, billeder og breve inden førskolestarten. Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix
På mandag starter hundredvis af små drenge og piger i en førskole, der adskiller sig markant fra tidligere år. Ikke mindst fordi børn og forældre ikke på forhånd har kunnet besøge skolen. Her fortæller to skoler, hvad de har gjort for at sikre børnene en tryg førskolestart i en underlig tid.
Annonce

Randers: På Vestervangsskolens førskole tager man mandag 1. marts imod 86 nye børn.

Normalt har børnene forinden været på besøg på skolen sammen med deres børnehaver, og forældrene har været til rundvisning og informationsmøde. Det har der på grund af coronarestriktionerne ikke været noget af i år, ligesom personalet fra førskolen heller ikke har kunnet besøge børnene i deres børnehaver, som de plejer. Derfor har skolen måttet tænke kreativt for at skabe en tryg start for både børn og forældre.

- Til børnene har vi lavet nogle videoer, som vi har sendt til deres børnehaver. Det er en slags virtuelt besøg på skolen, hvor de kan se, hvor de skal gå ind, hvor de skal vaske hænder, hvem de voksne er, hvor de skal lege osv. Vi håber, det giver dem tryghed og genkendelighed, når de ikke kan komme på fysiske besøg, fortæller Klaus Rasmussen, der er pædagogisk leder for indskoling og SFO.

- Forældrene har også fået nogle videoer, hvor førskolen bliver præsenteret. Derudover har vi haft åben telefon en aften, hvor forældrene kunnet ringe og stille spørgsmål, tilføjer han.

Annonce

Særadgang for forældre

Klaus Rasmussen er klar over, at opstarten i år kan være mere utryg for forældre og børn end normalt. Derfor har man på Vestervangsskolen besluttet, at forældrene til førskolebørn - i modsætning til de øvrige forældre - gerne må gå med barnet ind på skolen de første 14 dage, så de kan sige farvel i garderoben.


Til børnene har vi lavet nogle videoer, som vi har sendt til deres børnehaver. Det er en slags virtuelt besøg på skolen, hvor de kan se, hvor de skal gå ind, hvor de skal vaske hænder, hvem de voksne er, hvor de skal lege osv. Vi håber, det giver dem tryghed og genkendelighed, når de ikke kan komme på fysiske besøg.

Klaus Rasmussen, Vestervangsskolen


Hvad angår selve hverdagen, vil de 86 børn blive opdelt i fire hold. Sådan foregår det også normalt, forskellen er bare, at man under de nuværende restriktioner ikke på samme måde vil kunne lave tværgående aktiviteter og ændre i grupperne på kryds og tværs for at afprøve nye relationer, inden de faste klasser skal dannes.

- Jeg håber, vi får mulighed for at lave aktiviteter på tværs henover sommeren og dermed se børnene i andre relationer, siger han og tilføjer, at Vestervangsskolens mål er at skabe en førskole, der minder så meget som muligt om de førskoler, vi kendte før corona.

Annonce

Kristrup skole

På Kristrup Skole vil førskolen på nogle punkter være som på Vestervangsskolen, og på andre områder vil den adskille sig. For i en situation, der er uvant for alle, forsøger hver enkelt skole på sin egen måde at indordne sig.

På Kristrup Skole er der for eksempel adgang forbudt for forældre indendørs. Til gengæld har skolens personale prioriteret at komme på coronavenlige, udendørs besøg i børnehaverne inden skolestarten. Derudover har børnene modtaget billeder af og lidt tekst om alle de voksne i førskolen, ligesom der har været virtuelt forældremøde.

- Førskolen bliver noget anderledes end normalt. Vi har for eksempel lavet et tidsrum, hvor forældre kan aflevere børnene udenfor skolen, hvor der står personale klar til at tage imod, fortæller SFO-leder Karen Margrethe Kannegaard-Krogsholt og tilføjer, at førskolen modtager cirka 75 nye børn på mandag.

Ligesom på Vestervangsskolen vil børnene fra dag ét blive opdelt i grupper, men ikke nødvendigvis de samme grupper, som på sigt vil blive de permanente klasser.

- Normalt rykker vi undervejs rundt på grupperne for at afprøve nye relationer. Det kommer vi også til at gøre i år, men vi kommer til at begrænse os mere end normalt. Det er ikke noget, vi bare kan gøre hver anden dag, fastslår SFO-lederen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Danmark

Politikere er ikke i særlig kategori: Middelfarts 46-årige borgmester lod sig covid-19-vaccinere på samme tid som plejehjemsbeboere

Annonce