Annonce
Debat

Toget slog igen

Da sommerkøreplanen trådte i kraft i 1971, afgav DSB frivilligt en stribe lokalstrækninger. Blandt dem Randers-Ryomgård -Grenaa og Randers-Silkeborg-Esbjerg. Gennem adskillige foregående år havde mange privatbaner måttet lukke, heriblandt Randers-Hadsund og Viborg-Fårup-Mariager.

Da sommerkøreplanen trådte i kraft i 1971, afgav DSB frivilligt en stribe lokalstrækninger. Blandt dem Randers-Ryomgård -Grenaa og Randers-Silkeborg-Esbjerg. Gennem adskillige foregående år havde mange privatbaner måttet lukke, heriblandt Randers-Hadsund og Viborg-Fårup-Mariager.

Annonce

Talrige byer mistede deres status som stationsbyer. Nævnes kan Allingåbro, Auning og Pindstrup. En station som Laurbjerg, der hidtil havde haft tog både mod Aarhus, Randers og Silkeborg, blev jernbanemæssigt udraderet. Samme skæbne havde tidligere en by som Fårup haft - den havde som Laurbjerg været et knudepunkt men blev nu blot et sted, hvor alle tog suser igennem.

Op gennem de brølende 1960ere var togdrift blevet umoderne, og trenden holdt sig længe efter. Nogle husker sikkert endnu, hvordan nu afdøde rådmand Axel Handewitt mødte kraftig modstand mod den i dag meget benyttede nærbane mellem Aarhus og Hornslet.

Med i den begrædelige DSB-historie hører, at mange små landstationer blev lukket - Bjerregrav og Hinnerup er et par lokale eksempler.

Men toget slog igen, så at sige. Hinnerup genåbnede som standsningssted, og det samme er set mellem Randers og Aalborg.

Som ofte omtalt kæmper lokale kræfter for at få Laurbjerg genåbnet som standsningssted. Det skal nok lykkes.

DSB havde mange grunde til at sanere driften tilbage i 1971. Togene blev ganske enkelt brugt for lidt. Hertil kommer, at organisationen - som dengang også omfattede det nuværende Banedanmark - var løntung. Det gjaldt både i togene og på stationerne. Konkurrencen med rutebiler og privatbiler kunne ikke vindes.

I dag befinder et markant slanket DSB sig i en helt anden position. Der er masser af passagerer i togene, faktisk ofte så mange, at ikke alle kan få en siddeplads.

At de italienske IC4-tog næppe nogensinde fuldt ud kommer til at supplere, endsige afløse, IC3-materiellet fra Randers, er et problem i sig selv. DSB mangler, kort sagt, nogle gedigne »perron-ryddere« i form af toetages togsæt.

Om kort tid vil den nye regering fremlægge en revideret plan for Togfonden, som den ikke selv er en del af. Da finansieringsgrundlaget er pist væk, fordi oliepriserne er faldet kraftigt og vil falde yderligere, må ambitionsniveauet bringes i overensstemmelse med virkeligheden. Det er næppe heller afgørende for ret mange, om de kan komme frem på præcis 60 minutter mellem landets store byer eller skal rejse lidt længere, når de blot kan sidde bekvemt og kan regne med, at togene er præcise.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Hallo. Må vi så være her?

Ægtepar består ikke af en mand og en kvinde, men af to personer, der er gift med hinanden. Det fremgår af den opdaterede udgave af Den Danske Ordbog. Samme ordbog kan dog godt acceptere, at man kan tale om et brudepar, selvom der ikke er nogen brud til stede, når to mænd bliver gift. Sproget udvikler sig. Forandrer sig. Hvad det også skal. Men i denne tid affyres der geværsalver af krav om rettelser fra minoritetsgrupper, der føler sig forurettede. Og naturligvis skal det korrekte sprog ikke støde mennesker. Omvendt er der mange, der er godt trætte af, at sproget er blevet en politisk kampplads, orkestreret af vakse krænkelsesparate mennesker. Så må man ikke lave indianerfest på Københavns Universitet, fordi det virker krænkende. Pippis far er forlængst blevet konverteret til bovlam konge i Sydhavet. Det svenske ord hen, der bruges om begge køn, lurer lige om hjørnet. For det bliver vel løsningen, hvis der er en pige, der ikke vil kaldes hun, eller en dreng, der ikke vil kaldes han. Det er bare synd for det store flertal af piger og drenge, der hellere end gerne vil være en hun og en han. De samme børn skal også forholde sig til kønsneutrale toiletter og baderum. De bliver nærmest tvunget til at reflektere over deres køn, fordi der er nogle få ulykkelige børn, der har et problem med deres kønsorientering. De skal naturligvis hjælpes og have al den støtte, de har brug for. Hvad mon Den Danske Ordbog vil sige til en henvendelse fra vestjyder, der ikke føler sig inkluderet i det danske samfund, medmindre vi får genindført ordet a i stedet for jeg. Deres bedsteforældre sagde a derhjemme, men ifølge dansk retskrivning skulle de lære at skrive jeg i skolen. Måske de føler sig krænkede. Måske de vil have en rettelse føjet ind i ordbogen ved næste opdatering, så jeg også kan udtales a og betyde det samme. Og mens vi går og tænker over, hvad det næste nye sproglige påfund bliver, køber ganske almindelige praktiserende muslimer boller i Føtex. Revnende ligeglade med, om det hedder juleboller eller vinterboller - bare kvaliteten er i orden.

Annonce