Annonce
Randers

Toiletter forsvinder fra togstationerne: Seniorer tager kampen op

Genrefoto: Iris/Scanpix

I Langå må togpassagererne holde sig, og det samme må de i Hobro. Faktisk er det kun muligt at komme på toilettet på 46 ud af landets 316 stationer. Og det er et problem, mener Faglige Seniorer.

Annonce

Langå: Søndag satte DSB priserne op. Men samtidig er det blevet sværere for passagerne at sætte sig ned. I hvert fald hvis de skal på wc på stationen, mens de venter på toget eller bussen.

Ifølge en ny undersøgelse, som organisationen Faglige Seniorer har lavet, er der nemlig kun toiletter på hver sjette station, og en del af disse drives af andre end DSB - eksempelvis den pågældende kommune.

Alene i 2018 lukkede DSB toiletterne på 15 stationer landet over - herunder på stationen i Langå såvel som Hobro. Og i år forsvinder toiletterne fra yderligere to danske togstationer.

Årsagen er ganske enkelt, at toiletter på stationerne er for dyre i drift i forhold til, hvad stationerne bliver brugt til. Ifølge Aske Wieth-Knudsen, der er underdirektør i DSB, ligger den årlige udgift på mellem 200.000 og 250.000 kroner pr. toilet om året.

- Tidligere havde vi stationer med stationsforstander, billetsalg, restaurant eller cafe, men i dag har vi 250 stationer, der grundlæggende fungerer som et trinbræt, siger underdirektøren til Faglige Seniorers nyhedsbrev. Dermed mener han, at toiletter er knap så relevante nu, hvor folk generelt opholder sig kortere og kortere tid på stationen.

- Til gengæld har vi velfungerende toiletter i alle vores togsæt i fjern- og regionaltrafikken. Det har vi valgt at opprioritere, tilføjer han.

Det nytter ikke noget, at de offentlige toiletter på den måde forsvinder. Især ældre har behov for at komme på toilettet, mens de venter på bus eller tog, siger Palle Smed, direktør i Faglige Seniorer. Foto: Søren Zeuth
Annonce

Vil tage kampen op

Den forklaring falder dog ikke i god jord hos Palle Smed, der er direktør i Faglige Seniorer. Han er forarget over, at der pludselig er så få muligheder for at træde af på naturens vegne på landets DSB-stationer.

- Det nytter ikke noget, at de offentlige toiletter på den måde forsvinder. På mange stationer er der en stank af urin, fordi det offentlige toilet er blevet lukket. Jeg synes, det er uværdigt og et udtryk for dårlig service. Det må DSB kunne gøre bedre, siger Palle Smed, der vil rejse sagen overfor DSB og politikerne.

Han gør i den forbindelse opmærksom på, at der med alderen er større behov for oftere at komme på toilettet. Samt at hver fjerde dansker over 65 år lider af inkontinens, hvor kan opstå pludselig tissetrang.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers FC For abonnenter

Navne, noter og bud på opstillingen: Profiler vender tilbage til Europa-jagt

Annonce